Juniper - czy warto czekać?

DiTus

Zadomawiam się
dobre, daje do myślenia... dobrze ze nie czekalem, te przody mi sie nie podobają
BTW
Ja kupilem Ygreka miesiąc temu, bo:
  • Chcialrm 4x4
  • Potrzebowalem duuzego bagażnika
  • I Ygrek jest dla mnie oszczednym autem (cupra leon kombi 4x4 przepalała mi 600pln w miesiącu po miescie), a teraz mam darmowe ładowanie pod firmą i podjeżdżam raz w tygodniu, bo normalnie to na HO
No i oczywiscie jadę z rodzina na ferie do Włoch (darmowe SC) i mi wisi czy zatrzymam sie 3 czy 7 na ładowanie... chigiena jazdy to podstawa 😉
Także, nie wszyscy w Polsce potrzebują baterii 100kWh, nie ma co generalizowac...
Ja wole mieć więcej SC, niż większa baterię.
Bo i tak 90% czasu będę ladowal auto na AC (dom/praca), bo jest taniej.

Jak ktos kupil i narzeka to znaczy, że nie przemyślał zakupu.... no chyba, że kogos Tesla zmusiła do zakupu i jazd codziennnych w dlugie trasy po Polsce 😉
Albo Ci cos przeszkadza i zmieniasz to, albo ponosisz konsekwencje wczesniejszych swoich działań.

PawelPablo

Fachowiec
Przedstawię swój punkt widzenia ,po 8 miesiącach użytkowania.
Tak jak część ludzi tutaj uważam ,że nie bateria jest problemem ,tylko infrastruktura w PL.
Byłem na Sylwestra w Czarnej górze i dojazd tam Y wymagał planowania ,musiałem jechać raz specjalnie do biedronki w trakcie wyjazdu żeby ładować auto,ogólnie było to trochę upierdliwe (brak chociaż jednej ładowarki w cały tym resorcie narciarskim)
Byłem też w Grudniu na nartach we Włoszech i trasa Y z Trójmiasta to była sama przyjemność.Nie przeszkadzało mi wogole ze stawałem co 1.5-2 h.
Autem poruszam się jakieś 10-15 km wolniej na autostradach niż to robiłem spalinowym,nie ze względu na zasięgi ,tylko że nie działa tempomat powyżej 150.(więc jeżdżę na autostradach zszywaczu 150)
Reasumując niektórzy zapominają że Y to jest samochód na poziomie skody Octavii,może Superba cenowo i oczekują nie wiadomo czego.Dla mnie to auto w połączeniu z kosztami które płacę za leasing i ubezpieczenie ( połowa albo i mniej tego co płaciłem za ostatnie auta spalinowe) jest samochodem świetnym.
Dodatkowo LR to nie tylko LR ,ale też AWD ,który o dziwo jest poprostu fenomenalny na śniegu i niczym nie odbiega od Quattro w Audi ( mówię o Torsenie)

PawelPablo

Fachowiec
Dodam jeszcze jedno ,jak kupowałem Y na początku myślałem o kupieniu nowego Q7,ale od modelu który miałem nie różnił się niczym tylko swiatlam,NICZYM. Ten sam model w 2024 co kupowałem w 2019,tylko ze droższy o 100k.
Tak więc naprawdę ludzie czego wy oczekiwaliście :)że zmienia całe auto dodadzą materię 100kw i obniża cenę:)
Tesla już nie jest wymysłem ,tylko dużym graczem motoryzacyjnym i tak się zachowuje.
A auto mi się podoba i pewnie zacznę niedługo kombinować jak wymienić swojego ,mimo że mam go 8 miechów.

Gilim

Zadomawiam się
dobre, daje do myślenia... dobrze ze nie czekalem, te przody mi sie nie podobają
BTW
Ja kupilem Ygreka miesiąc temu, bo:
  • Chcialrm 4x4
  • Potrzebowalem duuzego bagażnika
  • I Ygrek jest dla mnie oszczednym autem (cupra leon kombi 4x4 przepalała mi 600pln w miesiącu po miescie), a teraz mam darmowe ładowanie pod firmą i podjeżdżam raz w tygodniu, bo normalnie to na HO
No i oczywiscie jadę z rodzina na ferie do Włoch (darmowe SC) i mi wisi czy zatrzymam sie 3 czy 7 na ładowanie... chigiena jazdy to podstawa 😉
Także, nie wszyscy w Polsce potrzebują baterii 100kWh, nie ma co generalizowac...
Ja wole mieć więcej SC, niż większa baterię.
Bo i tak 90% czasu będę ladowal auto na AC (dom/praca), bo jest taniej.

Jak ktos kupil i narzeka to znaczy, że nie przemyślał zakupu.... no chyba, że kogos Tesla zmusiła do zakupu i jazd codziennnych w dlugie trasy po Polsce 😉
Albo Ci cos przeszkadza i zmieniasz to, albo ponosisz konsekwencje wczesniejszych swoich działań.
Mam identyczną sytuację. W stosunku do poprzedniego auta oszczędzam około 450 zł na każde 1000 kilometrów. Do tego promocyjny leasing i jak się uda dopłata. Brak płatnych przeglądów i TCO wygląda bardzo ładnie.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Może masz inne ustawienia klimy, waga osób w aucie, opony, wielkość felg, większa masa samochodu bo LR, styl jazdy i dlatego takie żucie 🤷🏼‍♂️ ja tylko wiem że nigdy nie miałem tyle co piszesz przy przepisowej jedzie autostradą zima. A zrobiłem w dwa lata ponad 60k km.
Skąd ja to znam... na forach typowy problem od czasów diesli nawet.
"Mój nigdy nie spalił wiecej jak 4,9l/100km" konkluzja?" Nie umiesz jezdzic"

cwireq

Posiadacz elektryka
Skąd ja to znam... na forach typowy problem od czasów diesli nawet.
"Mój nigdy nie spalił wiecej jak 4,9l/100km" konkluzja?" Nie umiesz jezdzic"
Ja też nie widziałem 27kWh/100km. Chętnie bym zobaczył parametry tej trasy. Pewnie 160km/h musiało być na zegarze srednio...

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ja też nie widziałem 27kWh/100km. Chętnie bym zobaczył parametry tej trasy. Pewnie 160km/h musiało być na zegarze srednio...
A może wiatr i breja. A może tylko wyprzedzanie zawalidrog na letnich.
Idiotyczna jest taka licytacja. Każdy ma swój styl i wmawianie komus, że jedzie zle bo za dużo mu zużyło auto jest conajmniej ... .

cwireq

Posiadacz elektryka
A może wiatr i breja. A może tylko wyprzedzanie zawalidrog na letnich.
Idiotyczna jest taka licytacja. Każdy ma swój styl i wmawianie komus, że jedzie zle bo za dużo mu zużyło auto jest conajmniej ... .
Masz rację, dlatego najlepiej posługiwać się średnią z jak najdłuższego okresu. Mój Y aktualnie ma 16.4kWh/100km. Przekłada się to srednio na 457km zasiegu na pełnym ładowaniu. Tak z ciekawości - jak to wyglądało w Peugocie?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Masz rację, dlatego najlepiej posługiwać się średnią z jak najdłuższego okresu. Mój Y aktualnie ma 16.4kWh/100km. Przekłada się to srednio na 457km zasiegu na pełnym ładowaniu. Tak z ciekawości - jak to wyglądało w Peugocie?
W miescie moja średnia tez tak wyglądała. Nawet identycznie. Z tą różnicą, że to miasto i trasy glownie 10km.
Nie ma co porównywać, MY i P208e to epoka w wydajności.
Ale ja ekonomicznie niczym nie jeżdżę. Bo nie lubię.
Jak mam płacić to różnica 10-50zl 100km to żadna różnica.
Ona jest wtedy kiedy nie tankuje albo tankuje/laduje.

Edyta. Do zużycia jeszcze można policzyć to co się wezmie z licznika. Wtedy różnica tez jest wyrazna w stosunku do wskazań samochodów.
Generalizowanie ma szereg założeń... trzeba być ich swiadom

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności

To bylo wawa-ciechocinek, i musialem na koncu zwolnic. Nie przekraczalem 140km/h
Byl snieg, na minusie i wiatr.

Attachments

• IMG_3667.jpeg
    IMG_3667.jpeg
    1,2 MB · Liczba wyświetleń: 39