Juniper - czy warto czekać?

cooler

Pionier e-mobilności
Zobacz , zaczeli od Radstera co jakiś był i co ma być super , a nie ma .... itd .
Jedno co fajne i zostaje to w miarę możliwości dawanie wszystkim po równo i starym i młodym posiadaczom .
Ale patrząc na potencjanych klientow , to mowa jest głównie o zasięgu i pojemnosci bagażnika.
To co dla mnie np jest kompletnie nieistotne , bo nie tego szukam w tzw. fajnym samochodzie .
Czasy ciekawskich i szukajacych nowego i innego auta się pomału kończą .
Ludzie chcą czterech praktyczny kół. No i tanio.
Za jakiś czas zniknie dzial rozrywkowy i bedzie jak łączność premium za kasę. Też to już nie kręci.
Panta rhei
Ps Dygresja off : pamietam jak synowi mowilem zrob prawko też na motocykl , za jedny zamachem .Nie nie , bo to trwa dłużej, tak rwał się byleby jeździć . Teraz żałuje. I tak ma wielu , chce jeździć i kupuje oczami . To po to są te paski ledowe.
PS
Ze wzgledow technologicznych i logistycznych duzych baterii dlugo nie będzie a jesli juz to drogo i samochodach specjalnych jak np terenówki lub dotawczaki. Tak mi sie wydaje .
Zdecydowałem się na M3LR tylko dlatego jak to się trzyma i słucha kierowcy. To była brzytwa na drodze. A zmierza to w kierunku gumowej balii na drodze jak dziadkowoz. Jeszcze tylko kombi i zmiana T na W na masce i będzie ulubione auto Januszy. Dobrze że nie w dieslu...
Jest jeszcze na szczęście M3P, więc całkiem nie zamykam drogi Tesli na mój podjazd. Ale nie rozumiem tego zachwytu 3HL, gdybym potrzebował BEVa jak Y to bałbym tą sprzed liftu a'la HL.

cooler

Pionier e-mobilności
Admin!!! mamy wlam na konto!! ktos sie za ELuka podszywa - zaczal gadac jak ja :eek:
Szkoda Ziutka...Dobry był z niego herbatnik!

ELuk

Pionier e-mobilności
@p0li zawsze byłem pragmatyczny, jak Ty, ale nie lubię bezsensownego hejtu i uprzedzeń, o które akurat względem Tesli to tutaj nie trudno.
Tesla i EMusk mają niepodważalne zasługi dla elektromobilności, ale to nie ideał, a w swych początkach eksperyment, co zawsze podkreślałem.
Mając to na uwadze zawsze byłem krytyczny wobec zestawień jaki to badziew w porównaniu z markami tradycyjnymi.
Ale to podobny klimat jak krytyka aut na F… 🤣

cooler

Pionier e-mobilności
Ja @cooler akurat cieszę się, że kupiłem to auto eksperyment i mogłem posmakować takich pionierskich klimatów.
Jako wieloletni użytkownik „prawdziwych” niemieckich marek premium, byłem przez lata pozbawiony takich doznań. 😂😉
Nie powiem, na początku też tak miałem, ale trochę rzeczywistość mnie wyjaśniła. Emocje i doznania mam z wielu stron, samochód po pierwsze ma być niezawodny. To na pewno zmieniło mi optykę i stad powrót do ICE z którym mam jednak dużo mniej zachodu. Ale dalej lubię poszaleć tym wynalazkiem :)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Czy się będą auta Tesla sprzedawały to mało mnie obchodzi, nie mój biznes, nie mój zysk.
Ale co do infrastruktury ładowania to tak, kibicuję SuCh, tyle że uważam że oczekiwania i pretensje tylko do tej firmy są śmieszne, wpisują się w modny hejt na Teslę.
Dlaczego nie narzekacie i nie oskarżacie za zaniechania BMW, MB, Audi/VW, Kia itp.
Jakby Tesla nie zaczęła organizować tej infrastruktury to nikt by tego nie dotykał.
Nie uważam jednak, że EMusk jest zbawcą świata i jest zobowiązany do spełniania naszych marzeń. 👍
Elon już wyleczył bardzo wielu wyznawców. Oczywiście nie można odmówić mu wielu świetnych realizacji.
Ale... okrasił to najczystszym kapitalizmem. Coś dał.. a teraz każe za to płacić. Wyobraźcie sobie jak to się skończy kiedy "wygra wyścig" z EU konkurencją :)
Póki co jest dobrze - napędza konkurencję. Znaczy napędzał... mamy dojenie i wysuszanie rynku. Walka o tort ceną.
Na EU koncerny takie jak Audi którego fanem byłem wiernym - narzekam jeszcze bardziej. Zwyczajnie dostali czerwoną kartkę.
VAG na glinianych nogach jednak coś tam robi... zasapał się i łapie za skórkę na pięcie Tesli. Tylko cena ale zmniejszyć nie ma szans z tak przerośniętą skorupą i tylu nadmiarowymi stanowiskami wraz z związkami zawodowymi.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zdecydowałem się na M3LR tylko dlatego jak to się trzyma i słucha kierowcy. To była brzytwa na drodze. A zmierza to w kierunku gumowej balii na drodze jak dziadkowoz. Jeszcze tylko kombi i zmiana T na W na masce i będzie ulubione auto Januszy. Dobrze że nie w dieslu...
Jest jeszcze na szczęście M3P, więc całkiem nie zamykam drogi Tesli na mój podjazd. Ale nie rozumiem tego zachwytu 3HL, gdybym potrzebował BEVa jak Y to bałbym tą sprzed liftu a'la HL.
To zdaje sie ze ja zJanuszowalem :)
Ja bym chcial bardziej miekko, i hatchbacka.
Ma sie nadal dobrze prowadzic ale to ma byc wygodne komfortowe ciche auto z dobrym zasiegiem w zimie 500km styka na trasie
Tylko tyle wymagam

p0li

Pionier e-mobilności
@p0li zawsze byłem pragmatyczny, jak Ty, ale nie lubię bezsensownego hejtu i uprzedzeń, o które akurat względem Tesli to tutaj nie trudno.
Tesla i EMusk mają niepodważalne zasługi dla elektromobilności, ale to nie ideał,
dalej gada jak ja :eek:
..moze sie czegos opil?

ELuk

Pionier e-mobilności
@Grzesiek, ale zarzucasz kapitaliście, że jest kapitalistą? 😉😂
Generalnie świat zawsze był kapitalistyczny w swej naturze, a „kapitalizm” napędzał rozwój.
Jest to instynkt pierwotny i natura rzeczy.
Taki jest świat czy tego chcemy czy nie.
Zawsze chodzi o to samo, czyli kto będzie jadł, a kto będzie jedzony. Cywilizacja określa jedynie warunki brzegowe do tego globalnie, a moralność indywidualnie. Z tym że cywilizacje, jak i moralności mogą się różnić. ✌️

Grzesiek

Pionier e-mobilności
@Grzesiek, ale zarzucasz kapitaliście, że jest kapitalistą? 😉😂
Generalnie świat zawsze był kapitalistyczny w swej naturze, a „kapitalizm” napędzał rozwój.
Jest to instynkt pierwotny i natura rzeczy.
Taki jest świat czy tego chcemy czy nie.
Zawsze chodzi o to samo, czyli kto będzie jadł, a kto będzie jedzony. Cywilizacja określa jedynie warunki brzegowe do tego globalnie, a moralność indywidualnie. Z tym że cywilizacje, jak i moralności mogą się różnić. ✌️
dlaczego zarzucam? Tego trzeba było się spodziewać.

Kapitalizm napędza, ale w tym przypadku - już nie napędza... wręcz hamuje rozwój.
Ogólnie kapitalizm szkodzi bardzo... jednak jest dość mocno pro kreatywny. A Kreatywność to dobry kierunek, jednak sam kapitalizm wyciąga tą kreatywność w spaczoną stronę.
Masło maślane... mój wniosek:
Trzeba kapitalizm za morde trzymać, problem w tym... że zaszło to tak daleko, że pojedyncze jednostki mogą więcej niż całe kraje. Już ciężko to wyzerować. Eurokołchoz próbuje, totalitaryzmy różnorakie próbowały. Wszystko padło z wielkim boom. Często przez kapitalistów.... Haha... ironia losu.