nabrU
Moderator
A UK to ograniczone kierownicą po złej stronie![]()
Z tego powodu jest tutaj chyba najlepsza sprzedaż Tesli w Europie
P.S. Wymyślcie już jakieś inne żarty, bo już mi się o tej kierownicy czytać nie chce...
A UK to ograniczone kierownicą po złej stronie![]()
Biegi w manualu trzeba zmieniać jak leworęczny (ale już nie symetrycznie bieg, np 1 od siebie i do góry a nie do siebie i do góry jak we właściwym aucie).Z tego powodu jest tutaj chyba najlepsza sprzedaż Tesli w Europie
P.S. Wymyślcie już jakieś inne żarty, bo już mi się o tej kierownicy czytać nie chce...
Opatrzność wie co lubisz , więc obdarowała Cię decyzją zakupu Tesli , co i tak jest już sporym wyzwaniem .(...........)
Za każdym jednym razem jak jeżdżę po UK autem z kierą po prawej mam straszną radochę ile rzeczy trzeba sobie przestawić, a ja lubię wyzwania.
Załóżmy "Fundusz ofiar Tesli" .…„Proście, a będzie Wam dane”… 😉👍
Udowodnij swoje twierdzenia konkretnie - ja zaś dodam, że jakoś tesla 3 - nie podrożała mimo karnych ceł..Y na EU nie jest produkowany w Chinach. I porównaj sobie podatki jakie są nałożone EV w EU a w Chinach
Tesla ma niższe cła od innych producentów. Tesla najniższe 7,8%, a najwyższe ma SAIC 35,3%. Ale fakt, że chyba wzięli to "na siebie".jakoś tesla 3 - nie podrożała mimo karnych ceł..
Ale co mam Ci udowadniać? Ze w EU jest VAT wyższy? Czy że koszty pracy i energii są wyższe? Tesla 3 HL podrożała dzień po pojawieniu się cła + w zestawie przestali dodawać mobilną ładowarkę. To że później potaniały wszystkie 3 HL to inna para kaloszy.Udowodnij swoje twierdzenia konkretnie - ja zaś dodam, że jakoś tesla 3 - nie podrożała mimo karnych ceł..
Cło chyba nie jest naliczane od wartości sprzedaży, tylko niższej. I dolicz transport i logistykę.Chiny:
Y: 249 990 juanów, czyli 139 981zł
3: 231 900 juanów, czyli 129 826zł
Polska:
Y: 204 990
3: 189 990
Weźmy trójkę na tapet. Chińska cena uwzględniając standardowe cło 10% i dodatkowe cło dla Tesli 7,8% (nie wiem czy to jest 1.1*1.078 czy 1.178 ale to jest minimalna różnica) oraz polski VAT 129826*1.178*1.23=188110zł, czyli tyle mniej więcej co w Polsce. Zakładam, że w Chinach nie ma VAT na EV, bo tak wyczytałem gdzieś na szybko. Jak się mylę, to mnie poprawcie.