Juniper - czy warto czekać?

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jest zapewne tak jak piszesz.
Tylko śmiesznie że najpierw Tesla chwali się odlewami z przodu i jakie to ma świetne dzięki temu strefy zgniotu, po czym wycofują się z tego pomysłu podczas liftingu. Pewnie tymczasowo
Masz model z odlewem z przodu? U mnie, mimo że to końcówka 2023 to są blachy, ciekawy jestem czy różnią się masą...

eimi

Pionier e-mobilności
Masz model z odlewem z przodu? U mnie, mimo że to końcówka 2023 to są blachy, ciekawy jestem czy różnią się masą...
Tam gdzie patrzysz przez koło i jest kolumna mcpersona to są blachy, ale odlew jest na grodzi i do niego jest wszystko mocowane.. Jeszcze tam u siebie nie zaglądałem. Pełny front casting był chyba tylko przez jakiś czas w wersji USA przy ogniwach 4680

edit: cholera, racja, berlin nie miał z przodu gigacasting, znalazłem zdjęcie swojego 2024 Q4 z wyjętą wanną:
1742383133474.png

Tak powinien wyglądać gigacasting:
1742382942045.png

Last edited:

eimi

Pionier e-mobilności
Kurde, Berlin miał z przodu cały giga casting. Ciekawe na którym etapie z tego zrezygnowali, myślałem że z Juniperem, ale wychodzi na to że wcześniej. Kupowanie Tesli to jak kupowania kota w worku.

Ciekawy filmik o ewolucji giga casting:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
giga casting i ichszy stop jest... niezbyt ciekawy.
Gdzieś obił mi się o oczy filmik cybretrucka i ich odlewów... ma to swoje wady, odlew jest kruchy mimo wszystko. Nie wiem czy to raczej nie jest na minus zamiast na plus. Lepiej, że z tego zrezygnowali.
Nie wszystkie rozwiązania muszą być lepsze niż sprawdzone.

eimi

Pionier e-mobilności
giga casting i ichszy stop jest... niezbyt ciekawy.
Gdzieś obił mi się o oczy filmik cybretrucka i ich odlewów... ma to swoje wady, odlew jest kruchy mimo wszystko. Nie wiem czy to raczej nie jest na minus zamiast na plus. Lepiej, że z tego zrezygnowali.
Nie wszystkie rozwiązania muszą być lepsze niż sprawdzone.
To prawda, chyba ten front casting im sprawiał więcej problemów niż tylny.
Przykład pęknięć w modelu z 2023r
https://www.reddit.com/r/TeslaModelY/comments/160cczw
Pozostaje pytanie od której daty produkcji w Berlin został porzucony, bo nie było to z Juniperem tylko jak się okazuje wcześniej.

inter

Pionier e-mobilności
  • #3 241 od tego zaczęła się ta historia z odlewami.

eimi

Pionier e-mobilności

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Z jednej strony teraz Tesla walczy o przeżycie, jej sprzedaż szoruje po dnie,
Tak twierdzą motopudelki bazując na danych z czasu, gdy produkcja Model Y był zawieszona.

Tymczasem europejskie dane za 2025:
1742388703870.png

Większość linii 2025 jest sprzed wznowienia dostaw MY. Czyli kolejny rekordowy rok jest wciąż realny
1742388720873.png

Najnowsze dyskusje