dejmitesle
Nowy na Forum
Czytałem plotki o wersji Super Range, jak myślicie czy realne jest pojawienie się w 2025 czy raczej 2026 no i jak cenowo mogło by to wyglądać co do aktualnej oferty podstawowych modeli.
Moim zdaniem jeśli gdzieś ma być nowa bateria to będzie to Performance. Ale nadal nie liczyłbym tu na 800V. Jeśli w Performance będzie nowa bateria to skłaniałbym się ku 85kWh na nowych ogniwach od LGES.
Najpierw duży pakiet + 800V musi wpaść do Model S i X. Później po jakimś czasie możnaby go sprowadzić do Model 3 i Y, razem z infrastrukturą 48V.
Ale to tylko moje domysły.
Moim zdaniem jeśli gdzieś ma być nowa bateria to będzie to Performance. Ale nadal nie liczyłbym tu na 800V. Jeśli w Performance będzie nowa bateria to skłaniałbym się ku 85kWh na nowych ogniwach od LGES.
Najpierw duży pakiet + 800V musi wpaść do Model S i X. Później po jakimś czasie możnaby go sprowadzić do Model 3 i Y, razem z infrastrukturą 48V.
Ale to tylko moje domysły.
A cybertruck'a zrobili dla jaj na 48v?48V zamiast 12/18V? Nie ma to najmniejszego sensu.
48V stosuje się do MHEVów, gdzie 12V wymagałoby zbyt dużego prądu do silnika wspomagającego układ spalinowy. Jest to układ DODATKOWY do niskiego napięcia, który poza mniejszym prądem niczego nie usprawnia. Przypuszczam, że względy i regulacje bezpieczeństwa dyktują, że podstawowe systemy - te, których dotyka kierowca, muszą być na napięciu mniejszym niż 20.
Do EV nie ma sensu pchać 48V. 12/18V + drugi układ na napięcie trakcyjne.
A cybertruck'a zrobili dla jaj na 48v?- reszta to stek bzdur więc szkoda dyskutować - polecam kanał "Munro Live" to się dowiesz o zaletach zarówno praktycznych jak i ekonomicznych..
To właśnie o tym pisałem wcześniej. Nowe ogniwa od LGCześć.
Widziałem gdzieś informację, że w najbliższej przyszłości juniper LR AWD ma mieć baterię ok. 5% większą, co ma wynikać chyba z jakiejś zmiany ogniw. Słyszeliście może coś na ten temat? (to niezależnie od nowej baterii w performance czy ultra/super range). Pozdrawiam!