Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

Fenrise

Pionier e-mobilności
kolejne potwierdzenie mojej teorii, dieslarzy należy unikać bo są szkodliwi dla zdrowia psychicznego
Najlepsi są Ci z dumnymi naklejkami "Diesel musi dymić". Myślę, że skoro są takimi koneserami czarnej sadzy, to wydech mogliby sobie wpiąć bezpośrednio do kabin w celu smakowania i rozkoszowania się wysublimowanymi doznaniami zapachowo-smakowymi. A tak to się marnuje na zewnątrz.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Najlepsi są Ci z dumnymi naklejkami "Diesel musi dymić". Myślę, że skoro są takimi koneserami czarnej sadzy, to wydech mogliby sobie wpiąć bezpośrednio do kabin w celu smakowania i rozkoszowania się wysublimowanymi doznaniami zapachowo-smakowymi. A tak to się marnuje na zewnątrz.
moim zdaniem obowiązkowe zamykanie ich w garażu na 3 godziny, jak przeżyją to w szpitalu powiedzą ci że lewaki ich otruły a nie zdrowy diesel

a te teksty "diesel msui dymić!" to takie puste usprawiedliwanie wszystkiego, oni nawet do cięknącego oleju mają swoją ideologię, maszyn parowych i lamp naftowych też tak broniono?

Fenrise

Pionier e-mobilności
moim zdaniem obowiązkowe zamykanie ich w garażu na 3 godziny, jak przeżyją to w szpitalu powiedzą ci że lewaki ich otruły a nie zdrowy diesel

a te teksty "diesel msui dymić!" to takie puste usprawiedliwanie wszystkiego, oni nawet do cięknącego oleju mają swoją ideologię, maszyn parowych i lamp naftowych też tak broniono?
Do dziś są ludzie którzy uważają, że prawdziwe pociągi to były tylko na parę, a te wszystkie lokomotywy z generatorem Diesla czy czysto na prąd to już "nie mają duszy" (brzmi znajomo ;) ?)

lvlthn

Pionier e-mobilności
kolejne potwierdzenie mojej teorii, dieslarzy należy unikać bo są szkodliwi dla zdrowia psychicznego
Ja nie wiem, co w tych głowach jest.
Jakbyś powiedział że lokomotywy na diesel są...elektryczne to by Ciebie na stosie spalili.
Niby 21 wiek, a średniowiecze umysłowe.

Tu nie chodzi o jednostkę napędową, bo i diesel i benzyna i etanol mają swoje miejsce.
Problemem nie jest motoryzacja, tylko mentalność użytkowników.

zlp

Pionier e-mobilności
Do dziś są ludzie którzy uważają, że prawdziwe pociągi to były tylko na parę, a te wszystkie lokomotywy z generatorem Diesla czy czysto na prąd to już "nie mają duszy" (brzmi znajomo ;) ?)
Tak. Bardzo znajomo.
I bardzo podoba mi się dźwięk muscle carów. Głęboki bulgot i ryk wydobywający się z rur wydechowych. Czuć moc. Już mi skóra ścierpła, a tylko piszę o tym.
Niestety, BEVy tego nie mają.

Last edited:

lvlthn

Pionier e-mobilności
Tak. Bardzo znajomo.
I bardzo podoba mi się dźwięk muscle carów. Głęboki bulgot i ryk wydobywający się z rur wydechowych. Czuć moc. Już mi skóra ścierpła, a tylko piszę o tym.
Tak samo można powiedzieć o lokomotywach parowych(i maszynach parowych)
Jest coś magicznego, w poruszaniu się tych wszystkich zależnych mechanizmach, dźwięku, zapachu i masywnych, tętniących życiem elementów poruszających się w rytm buchającej pary.
Ale ten etap przeminął, jest już niepraktyczny i należy do historii.

Czy era ICE minęła? Nie. Czy powoli zaczyna się kończyć? Najprawdopodobniej tak.

Cieszmy się V8, tak szybko odchodzą :(

Bronek

Pionier e-mobilności
Radjofonja przez dlugie "i" faktycznie szkodziła . Zmieniono na krótkie i jest OK. W koncu doszli do UKF i obecnie winna jest latorośl ale ludzka i ta zgłupiała doszczętnie, ale to już w XXI wieku

slaveq

Pionier e-mobilności
Tak. Bardzo znajomo.
No to wszystko fajne jest jak ktoś lubi, wczoraj jechałem przez miasto za takim jednym bmw m3. Jak chłop ruszał spod świateł to pierdział jak porąbany. Wg mnie na torze niech sobie ryczy (jak lubi) ale na drodze publicznej to zwykłe frajerstwo hałasować przechodniom kiedy masz wyciszoną kabinę tak, że w środku słyszysz tylko miły pomruk.