Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

zlp

Pionier e-mobilności
Brak kultury. Są miejsca, gdzie można sobie poluzować, i są miejsca, gdzie trzeba się liczyć z innymi.
I bez przesady, bardzo lubię dźwięk dużych silników, ale nie popieram dziurawych tłumików i hałasowania tam, gdzie to komuś przeszkadza..

ELuk

Pionier e-mobilności
A’propos pary, to ja bardzo lubię klimat steempunk,
zwłaszcza w mangach, te latające konstrukcje napędzane parą są obłędne👍.
Totalnie fantastyczne, ale absolutnie nie naukowe… 😉🙂

slaveq

Pionier e-mobilności
Brak kultury. Są miejsca, gdzie można sobie poluzować, i są miejsca, gdzie trzeba się liczyć z innymi.
I bez przesady, bardzo lubię dźwięk dużych silników, ale nie popieram dziurawych tłumików i hałasowania tam, gdzie to komuś przeszkadza..
Ja nie lubię dźwięku silników ale nie mam nic przeciwko jak tam sobie ktoś poryczy na torze/zlocie czy pomruczy w mieście , tylko że jest grupa ludzi niestety która uważa, że wszyscy powinni kochać ich hałas. No i paradoksem jest to, że to fabryczne m3 nie miało dziurawego tłumika tylko tak wyjechało z fabryki, jednocześnie dając kierowcy komfort wyciszenia swojego hałasu:). Ktoś to przyklepał i dopuścił do ruchu.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Do dziś są ludzie którzy uważają, że prawdziwe pociągi to były tylko na parę, a te wszystkie lokomotywy z generatorem Diesla czy czysto na prąd to już "nie mają duszy" (brzmi znajomo ;) ?)
A w szczególności internetowi eksperci zawsze wiedzą najlepiej jeżeli chodzi o takie tematy ;)

c0rdgetifex71.jpg

OldSeb

Posiadacz elektryka
Ja tam też lubię dźwięki dużych silników spalinowych ale ... u innych. Fajnie posłuchać w rajdówkach, samochodach wyścigowych czy nawet na drogach publicznych. Nawet ze środka auta jest fajnie ale może przez godzinę, potem zaczyna przeszkadzać żeby nie powiedzieć męczyć. Na co dzień wolę błogą ciszę.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Rozprawiajac o gustach, akurat "legendarny" blaszany bulgot V8 nigdy mi się nie podobał, za to bardziej cenilem sobie kulturalny pomruk R6.

Ale to wszystko to są bardzo subiektywne odczucia i opinie, a z gustami jak z rzycią, każdy ma swoją ;)

Często jednak te subiektywne odczucia są podnoszone do rangi argumentu w sporze. Że jeden lubi ciszę, a drugi odgłosy pracującego silnika.

Gdzie raczej argumentem powinno być, że samochody elektryczne w mieście mogą przyczynić się do obniżenia uciazliwosci hałasu dla jego mieszkańców.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Ja nie wiem, co w tych głowach jest.
Jakbyś powiedział że lokomotywy na diesel są...elektryczne to by Ciebie na stosie spalili.
Niby 21 wiek, a średniowiecze umysłowe.

Tu nie chodzi o jednostkę napędową, bo i diesel i benzyna i etanol mają swoje miejsce.
Problemem nie jest motoryzacja, tylko mentalność użytkowników.

to opowiem ci teraz coś mocnego i wcale nie żartuje...

ponad rok temu, na jednym portalu jakiś komornik wystawiał rzeczy które zajął dla wierzycieli jakiegoś przedsiębiostrwa które padło zbankrutowało
ktoś nagrał o tym rolkę i tiktoka co wystawił, wśród rzeczy była lokomotywa (nie pamiętam czy towarowa typowo na tory czy była to tramwajowa)
w komentarzach DZIESIĄTKI WPISÓW - EEWEEE!! LOKOMOTYWA ELEKTRYCZNA!!! i tutaj dalsze wyzwiska... (była to typowa lokomotywa z pantografami na dachu)
ci ludzie serio zaczeli wyzywać elektryczne pociągi - żeby nie było nikt z nich nie pisał słowa "bateria"

czasami serio czuje się jakbyśmy mieszkaliw rosji

ta mentalność użytkowników nie tylko jest ślepa ale szkodliwa
gdybyśmy się słuchali ich przodków na świecie nic by nie było

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
czasami serio czuje się jakbyśmy mieszkaliw rosji
Co ta historia ma wspólnego z Rosją to nie pojmuję, że niby w Rosji nie chca postępu technicznego a na zachodzie czy USA nikt nigdy przecwko postępowi nie protestował?
ta mentalność użytkowników nie tylko jest ślepa ale szkodliwa
Te dziwne stereotypy również, luddyzm to wynalazek "zachodni", więc prawidłowo byłoby napisac, "serio, czuje sie jakbyśmy mieszkali w Angli"

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Ciekawe jest to, że niedawno niemal pod każdym artykułem poruszającym temat kosztów jazdy autobusów na H2 (które to są raczej nieliczne) pojawiają się pozytywne komentarze broniące tego paliwa (zdarza się, że jednocześnie broniące paliw kopalnych) i atakujące dezinformacją rozwiązania BEV. Chyba widać, że "lobby wodorowców czujne i aktywne oraz dobrze opłacane" :)

1737448198330.png

1737448223914.png

W niektórych przypadkach komentarze te mają nienaturalnie wiele pozytywnych reakcji (na tym portalu bardzo rzadko zdarza się, żeby komentarz uzyskał więcej niż 20 łapek):
"Czy autobusy wodorowe mają sens? Takie są koszty w pierwszym mieście w Polsce" - gramwzielone.pl
1737448714693.png