Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

Ironeska

Fachowiec
Edit: tak jeszcze mi się przypomniało ;)
Po obejrzeniu tego przypomniał mi się system "flamethrower" zalegalizowany w latach 90 w RPA.

Tak dziś z naszego ogródka

Attachments

• 20250504_152651.jpg
    20250504_152651.jpg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 57

Kszychu

Pionier e-mobilności
Po obejrzeniu tego przypomniał mi się system "flamethrower" zalegalizowany w latach 90 w RPA.

Tak dziś z naszego ogródka
A takie to widzę średnio raz na tydzień tyle że o hybrydach

nabrU

Moderator

eSUBA94

Posiadacz elektryka
wyobraźcie sobie aferę jakby stacja ładowania podała 800V pojazdom 400V (wiem to niemożliwe) i trzeba by było np. (zmyślam) wymieniać w autach bezpieczniki za 30USD albo BMSa za 100USD - jaka by była afera, rok by o tym mówiono

tutaj koszty naprawy o wiele bardziej wysokie i skomplikowane, masa roboczogodzin, napraw i czyszczenia

dosłownie może się to stać na stacji wyjazdowej na głównej trasie gdzie setki aut jadą nad morze, poszkodowanych mogło by być 200, zepsute wakacje, problemy z brakiem auta na jakiś czas, ale co tam, w przypadku EV byśmy czytali tysiące komentarzy dieslarzy pokroju "CHCIELI BYĆ EKO!" "a co jakby karetka się ładowała albo straż pożarna!?!?"

1746868222821.png

ztsgusz

Posiadacz elektryka
Szuria atakuje nawet w Nowym Jorku:

Brooklyn residents are urging the city to pump the breaks on a new electric vehicle charging station set to be built across from an elementary school, insisting possible health risks aren’t worth the purported green benefits, The Post has learned.

Parents worry the charging station would bring more traffic to already dangerous roads around PS/IS 104, expose kids to potential radiation and bring the risk of fires that are more intense and difficult to extinguish.

“This is not something that should be built across from a school with over 1,000 children,” John Ricottone, a parent and first vice president president of the Community Education Council for District 20, told The Post.
Ad promieniowanie + ad pożarum.

ztsgusz

Posiadacz elektryka
Szuria atakuje nawet w Nowym Jorku:

Ad promieniowanie + ad pożarum.
Jeszcze ciekawiej robi się jeśli wyszukamy lokalizację szkoły (na zielono). Jedna potencjalnie wybuchowa stacja benzynowa 100 metrów dalej (praktycznie na przeciwko), druga 170 metrów dalej. Autostrada 240 metrów dalej.

1748262056229.png

Attachments

• 1748262056580.png
    1748262056580.png
    3,9 MB · Liczba wyświetleń: 5

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Wolę Trunk Monkey:

umcus

Pionier e-mobilności
Jeszcze ciekawiej robi się jeśli wyszukamy lokalizację szkoły (na zielono). Jedna potencjalnie wybuchowa stacja benzynowa 100 metrów dalej (praktycznie na przeciwko), druga 170 metrów dalej. Autostrada 240 metrów dalej.
Czepiasz się. Tu nie chodzi o merytorykę, tylko "w imię zasad sk*" ;)

Najnowsze dyskusje