Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

cooler

Pionier e-mobilności
Był VW eUP to go zlikwidowali. A mogli tym podbić pół Europy.
Ba, sam był teraz kupił ze 2 dla synów do miasta. Nie ma nic w takiej cenie.

Ev3

Pionier e-mobilności
Na tej liście są m.in. Orleny wskazane jako działające, a sam Orlen w komunikacie prasowym (https://www.orlen.pl/pl/o-firmie/me...sce-lokomotywe-wodorowa-i-rozpoczal-jej-testy) z września br podaje, że będzie można tankować wodór.

Chyba jednak jest jedna.
Poznań, Orlen ul . Warszawska - druga.
Pewnie kolejne też się znajdą.

Last edited:

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Cała wasza dyskusja o ilość stacji jest na poziomie semantyki. Stacja jako taka jest JEDNA. Reszta to kontenerowe protezy stacji ładowania wodorem. Więc punktów gdzie można zatankować wodór jest kilka a prawdziwa stacja tylko jedna. Pomijam idiotyzm tankowania wodorem samochodów osobowych. Takie marnotrawstwo energii powinno być karane. Hopium do fool cell.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Poznań, Orlen ul . Warszawska - druga.
Pewnie kolejne też się znajdą.
Dla naprzykładu w Rybniku jest tak:
- W sobotę, 30 września, zapraszamy Państwa na rybnicki rynek, gdzie zaprezentowany zostanie autobus wodorowy (...)
- Miasto Rybnik podpisało w marcu tego roku umowę z firmą PAK-PCE Polski Autobus Wodorowy Sp. z o.o. na dostawę 20 sztuk autobusów, które zaczną kursować w naszym mieście w październiku tego roku.(...)
- Co istotne, w Rybniku, przy ul. Budowlanych 6, powstaje ogólnodostępna stacja do tankowania wodoru samochodów osobowych i autobusów, której otwarcie planowane jest jesienią tego roku.

Ja przyjmuję, że pozycje #3 i #4 na moim wykazie są potwierdzone, #5 w Solcu u producenta Autobusów też. Poz. #6 w Wawie sam UDT potwierdza.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Cała wasza dyskusja o ilość stacji jest na poziomie semantyki. Stacja jako taka jest JEDNA. Reszta to kontenerowe protezy stacji ładowania wodorem. Więc punktów gdzie można zatankować wodór jest kilka a prawdziwa stacja tylko jedna. Pomijam idiotyzm tankowania wodorem samochodów osobowych. Takie marnotrawstwo energii powinno być karane. Hopium do fool cell.
Czyli kontener, w którym nikt ci hot-doga nie podgrzeje to nie jest stacja, tak?
OK, ja i tak bym tam nie tankował... mnie to rybka.
Chyba jakaś słowacka firma sprzedawała kontenerowe stacje benzynowe - rama od kontenera 40-stopowego+zbiornik+dystrybutor. Gdzieś na południu Polski toto stało. Teraz już wiem że to nieprawdziwa stacja była :D

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Przeczytałem o
Czyli kontener, w którym nikt ci hot-doga nie podgrzeje to nie jest stacja, tak?
OK, ja i tak bym tam nie tankował... mnie to rybka.
Chyba jakaś słowacka firma sprzedawała kontenerowe stacje benzynowe - rama od kontenera 40-stopowego+zbiornik+dystrybutor. Gdzieś na południu Polski toto stało. Teraz już wiem że to nieprawdziwa stacja była :D
Zanim się coś napisze, to warto najpierw sprawdzić czym różni się realna stacja od kontenerowej. Musisz mi zaufać że nie chodzi o miejsce w którym płacisz albo kupujesz hot-doga....

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Przeczytałem o

Zanim się coś napisze, to warto najpierw sprawdzić czym różni się realna stacja od kontenerowej. Musisz mi zaufać że nie chodzi o miejsce w którym płacisz albo kupujesz hot-doga....
Ale ja ci nie ufam (w tej sprawie).
Jak mawiał klasyk musi to człowiek umrzeć i zes...ć się. I to jest wszystko co człowiek w życiu musi. :D

elektryk

Pionier e-mobilności
Każda mozliwośc przedstawic EV w czarnym swietle byla i bedzie wykorzystywana przez troli koncernow/panstw eksporterow topy. Elektryki to przyszlisc i id tego nie ma odwrotu. Przelomem w owczym pedem bedzie wprowadzenie baterii solid state. Najpozniej w 2028 roku w toyocie. Niedawno przewinela sie wiadomosc ze niemiecka firma juz jest gotowa do ich skalowanej produkcji. Moze dlatego chiny wlasnie worowadzaja licencje na export grafitu. Moga byc chwilowe dolki i gorki sprzedazy ale trend jest wyznaczony i od tego niema odwrotu. Produkcja litu rosnie i jezeli soadnie nawet do 10k za to tone to wciaz bedzie bardzo oplacalna. Przypomne tylko ze rok temu cena litu to 50k za tone, a dzis 17 k i pewnie po ostatnich wydazeniach Tesla zatrzymuje budowe fabryki, chiny grafit)! spadnie jeszcze bardziej.
No tylko to co napisałeś też jest fake newsem.

Trzeba niestety weryfikować co się czyta. Toyota od ponad dekady ogłasza że solid state już tuż za rogiem, a już za "dwa lata" będą mieli miliony elektryków. Robią to ze względów marketingowych, chcą być postrzegani jako producent samochodów elektrycznych (co im się nawet udaje mimo że bardzo mało ich produkują). Dopiero ostatnio wzięli się za budowę platformy która ma być dedykowana dla elektryków i będzie miała m.in. takie odlewy podwozia jak stosuje Tesla, ale nic poza marketingowym zdjęciem jeszcze nie wyjechało do konsumentów.

Tesla nie zatrzymuje budowy fabryki w Meksyku, a opóźnia jej start - to zła wiadomość, ale dobra jest taka że w zamian będzie uruchamiać w międzyczasie produkcję nowej platformy w Teksasie.

Ceny litu nadal są prawie dwa razy wyższe niż przed 2021.

Też uważam że przed EV nie ma odwrotu, problem polega na tym że ludzie są bardzo prości, nie weryfikują informacji i opierają swoje decyzje na zaufaniu (do mediów, do innych ludzi). Jest to perfidnie wykorzystywane do przedłużenia obecnego status quo.

PS. Rzeczpospolita zmieniła tytuł artykułu, już nie "ponad połowa", tylko "większość" wraca do spaliniaków. Tak działa dezinformacja. Ten tytuł jest w pełni nie prawdziwy, ale nic z tym nie zrobisz, w środku artykułu napisali mimochodem "nie uwzględniając Tesli", która w USA ma 60% sprzedaży EV.

Attachments

• lc_com (1).png
    lc_com (1).png
    23,6 KB · Liczba wyświetleń: 37