Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
, bo umarło mniej ludzi a jak już umarli to w ciszy i pośrednio nie spektakularnie , nie w męczarniach i nie medialne.
jednak wyraźnie dużo więcej.
a nie powiedziałbym że duszenie się nie jest męczarnią.

Ale fakt, paradoksalnie sukces szczepienia antyszczepionkowcą udowodniły brak potrzeby szczepień.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Mentalność Kalego. Ci sami piewcy i obrońcy swojej "wolności" do palenia czy jeżdżenia syfem odmawiają wolności wyboru eutanazji osobom na to gotowym czy wyboru partnera osobom homo. Ale hipokryzja zawsze silną była.

Co do rosnącej popularności antywiedzy to przyczynił się znacznie do tego Internet. A zwłaszcza wszelkie media społecznościowe, zaraza naszych czasów. Kiedyś wielbiciele "rzeczywistości alternatywnej" mogli co najwyżej pokrzykiwac na ulicy albo spotykać się w swoich grupkach wyznawców na melinie. Dzisiaj mają zasięg globalny i łatwo łączą się w słyszalne masy.

Unikam jak mogę korzystania z FB, zaglądam tam na parę profili tematycznych, z pustego konta. Ale zawsze jakiś badziew się wciśnie, typu wielki krzyczący post przedstawiający, że kiedyś żarówka żarnikowa żarła 100W, a teraz "ekooszołomskie" Ledy niby tylko 10W, a rachunki za prąd są wyższe! Skandal, eko-ściema! A pod spodem setki komentarzy z podobnym mentalnym wzwodem że eurokołchoz, masoni, Niemcy, i podobne wysrywy. Ale wisienką na torcie był jakiś nawiedzony głoszący, że to wszystko wina tajemniczych, nie sprecyzowanych "ich", którzy chcą zagłady ludzkości, i że historia to kłamstwo, że w przeszłości za "poprzedniej cywilizacji" energia była darmowa i miasta były w chmurach pięknie oświetlone.

Tak więc Facebook jest idealnym miejscem jeśli ktoś czuje potrzebę utraty wiary w ludzkość.

Bronek

Pionier e-mobilności
jednak wyraźnie dużo więcej.
a nie powiedziałbym że duszenie się nie jest męczarnią.

Ale fakt, paradoksalnie sukces szczepienia antyszczepionkowcą udowodniły brak potrzeby szczepień.
Mam kumpla , na oko światły człowiek. Covid go trafił swego czasu ostro i do kibla w szpitalu szedł z butlą tlenu na smyczy.
Z 2 tyg temu leżał z zapaleniem płuc ( wyraz pewnie uszkodzenia pocovidowego ), ale wg Niego to bylo tylko typowe przeziębienia i wtedy i teraz , a testy to sciema , szczepienia zaś ... wymysł , aby natłuc firmą kasy (jedno nie wyklucza drugiego) .
Dziwne że je chleb z piekarni ...

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Mam kumpla , na oko światły człowiek. Covid go trafił swego czasu ostro i do kibla w szpitalu szedł z butlą tlenu na smyczy.
Z 2 tyg temu leżał z zapaleniem płuc ( wyraz pewnie uszkodzenia pocovidowego ), ale wg Niego to bylo tylko typowe przeziębienia i wtedy i teraz , a testy to sciema , szczepienia zaś ... wymysł , aby natłuc firmą kasy (jedno nie wyklucza drugiego) .
Dziwne że je chleb z piekarni ...
cytując klasyka w "d... sie poprzewracalo"
tzn było za dobrze
to teraz przy problemach jest "szukanie czarownic " tylko takie nowocześniejsze.i tłumaczenia typu A bo nauka tego w 5minut ni wyjaśniła więc to nie działa.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Oooo...
Trafiłeś na autobus z PKS? Też mi się zdarza (zdarzało?).
Akurat to był Passat (B5 chyba) w kombi.
I tego właśnie powodu zróbmy SCT, które ogarniając, w przybliżeniu strzelam: 0.0000001 terytorium naszego kraju pomoże chronić całą naszą planetę? Obie Ameryki, Afrykę, Azję i Australię?
SCT mają zmniejszyć smog w centrach miast gdzie są wprowadzane a nie ratować planetę.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Widze ze pastwicie się tu nad zlp wbrew danym które wkleiłem więc jeszcze raz dane w inny sposób:

Attachments

• Screenshot 2024-12-21 at 12-20-12 KOBIZE-IKONY-raport-2021-dioksyny.jpg (obraz JPEG 1200×1215 ...png
    Screenshot 2024-12-21 at 12-20-12 KOBIZE-IKONY-raport-2021-dioksyny.jpg (obraz JPEG 1200×1215 ...png
    913,7 KB · Liczba wyświetleń: 26
  • Screenshot 2024-12-21 at 12-20-02 KOBIZE-IKONY-raport-2021-wwa.jpg (obraz JPEG 1200×1215 pikse...png
    Screenshot 2024-12-21 at 12-20-02 KOBIZE-IKONY-raport-2021-wwa.jpg (obraz JPEG 1200×1215 pikse...png
    914,8 KB · Liczba wyświetleń: 26
  • Screenshot 2024-12-21 at 12-19-54 KOBIZE-IKONY-raport-2021-pm2-5.jpg (obraz JPEG 1200×1215 pik...png
    Screenshot 2024-12-21 at 12-19-54 KOBIZE-IKONY-raport-2021-pm2-5.jpg (obraz JPEG 1200×1215 pik...png
    977,9 KB · Liczba wyświetleń: 26

Michal

Moderator
Widze ze pastwicie się tu nad zlp wbrew danym które wkleiłem więc jeszcze raz dane w inny sposób:
Nikt nie czyta tego co piszesz bo jesteś wyciszony u większości

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Nikt nie czyta tego co piszesz bo jesteś wyciszony u większości
Trudno, musi mi wystarczyć ze Ci co szanują twarde dane zobacza jak jest naprawdę.
Reszta bedzie błogo przebywac w swojej bańce, ale zlp dostanie materiał z którego moze skorzystać.

p.s. powyzej były dane dla Polski, dane dla Europy wygladaja troche inaczej bo tam gospodarstwa domowe smrodza mniej, ale wciaż zdecydowanie najwięcej: (zużycie energii to gospodarstwa domowe)
No i jeszcze odnosnie tego co najgorsze:
"Najwięcej szkód wyrządza Europejczykom drobny pył zawieszony (PM2,5)
Jest tak mały, że łatwo dostaje się do płuc i krwi i powoduje poważne problemy zdrowotne. Składa się z cząstek stałych i ciekłych kropel różnej wielkości.
Kurz i pyłki roślinne widać gołym okiem, ale cząstki spalinowe nie przekraczają wielkością 2,5 mikrometrów (μm) Jest to rozmiar bakterii."
Tak wiec patrzymy na tych danych przede wszystkim na PM2,5
Screenshot 2024-12-21 at 12-30-05 Zanieczyszczenie powietrza w UE fakty i liczby - Consilium.png

zlp

Pionier e-mobilności
Co to są za bzdury? SCT nie ma chronić Australii...
To akurat fakt, rozpędziłem się.
Idea SCT nie bardzo poradzi sobie nawet z ochroną samego SCT. Tutaj potrzeba szerszego działania, wspominałem o infrastrukturze i odpowiednim planowaniu budowy miast. Rezygnacja z ogrzewania domów gazem nie pomoże.
Poczytaj o zanieczyszczeniach w Londynie od czasu wprowadzenia opłat za wjazd.
Infrastruktura. Nie zawsze da się wiele poprawić.
Poczytałem co nieco i koncepcja ULEZ dużo bardziej mi się podoba, ponieważ nie wyklucza wjazdu starymi samochodami, jak u nas. Owszem, jest wyższa opłata za większą emisję, zrozumiałe, ale w razie potrzeby mogę bezproblemowo wjechać starym klekotem.
Gezuss, zawsze mnie zastanawia jak takich matołkow stać na Teslę...
Post trzymający się kupy, a na koniec takie coś. Wiesz, że mógłbym pomyśleć podobnie o Tobie?
No i dałeś mi oręż do kpienia z wyższości posiadaczy elektryków nad innymi kierowcami.
Na przyszłość sugeruję brać przykład z kolegi:
Kolega ZIP odsypia i zbiera siły na nowy szturm do obalenia wyników badań swoimi tezami.
Klasa. Z jajem. Myślę, że każdy się uśmiechnął, ja tak.
Nie zaglądam do tego wątku, bo ma dużo stron - gównoburza pewnie zatem 😉
Tak. Fajnie, że dołączyłeś :D.
Patrząc na to towarzystwo wzajemnej adoracji, do którego poniekąd i ja należę, postanowiłem wrzucić guano do basenu :D
Szkoda, że tak niewiele osób potrafiło się bezpośrednio odnieść do moich argumentów. Temat nie jest zerojedynkowy, a prawda leży gdzieś pośrodku. Wszyscy mają trochę racji, jedni mniej, drudzy więcej.
Mentalność Kalego. Ci sami piewcy i obrońcy swojej "wolności" do palenia czy jeżdżenia syfem odmawiają wolności wyboru eutanazji osobom na to gotowym czy wyboru partnera osobom homo. Ale hipokryzja zawsze silną była.
Trafiony, zatopiony.
A właściciele elektryków wcale nie zabraniają wjazdu spalinówkom do SCT :)
zlp dostanie materiał z którego moze skorzystać
Dziękuję.
Wydaje mi się, że to bardziej materiał dla moich oponentów, chociaż pewnie stronią od takich postów, jak diabeł od święconej wody :D

No cóż, nasypałem trochę piachu w tryby bezkrytycznego uwielbienia elektryków ;).
Zajefajne samochody, ale po za nimi też istnieje świat.
Teraz chyba skorzystam z rady @kilex i trochę odpuszczę, chyba, że mnie znowu mocno zaintrygujecie :D

Last edited: