Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

Makus

Pionier e-mobilności
Drogi przelotowe na uboczu i organizacja ruchu. 30km/h bardziej truje niż 50-70 km/h. Skrzyżowania bezkolizyjne bez zatrzymywania się. Korki to katastrofa.
I nie demonizujmy wpływu samochodów na jakość powietrza. Mieliśmy mimowolny test podczas obostrzenia Covid. Poprawiło się?
Tak, zaobserwowano lepszą jakość powietrza w wielu miastach.
A na poparcie tezy, że 50-70 emituje mniej niż 30 to rozumiem masz twarde dane? Czy tylko tak ci się wydaje jak i z tym powietrzem, gdzie dostałeś twarde dane z potwierdzeniem ale i tak wiesz swoje?

Last edited:

zlp

Pionier e-mobilności
Ja dzisiaj jechałem za takim co jak puścił czarną zasłonę dymną to musiałem zwolnić bo widoczność spadła do 0.
Oooo...
Trafiłeś na autobus z PKS? Też mi się zdarza (zdarzało?).
I tego właśnie powodu zróbmy SCT, które ogarniając, w przybliżeniu strzelam: 0.0000001 terytorium naszego kraju pomoże chronić całą naszą planetę? Obie Ameryki, Afrykę, Azję i Australię?
Ambitnie, ale czemu nie? W końcu stać nas i damy radę. Kupiliśmy już całe kilkadziesiąt tysięcy samochodów elektrycznych z czystych pobudek ekologicznych, i w być może za naście lat uda nam się wyskoczyć z tzw "szumu statystycznego", aby nas zauważono?

Last edited:

Michal

Moderator
Oooo...
I tego właśnie powodu zróbmy SCT, które ogarniając, w przybliżeniu strzelam: 0.0000001 terytorium naszego kraju pomoże chronić całą naszą planetę? Obie Ameryki, Afrykę, Azję i Australię?
Ambitnie, ale czemu nie? W końcu stać nas i damy radę. Kupiliśmy już całe kilkadziesiąt tysięcy samochodów elektrycznych z czystych pobudek ekologicznych, i w być może za naście lat uda nam się wyskoczyć z tzw "szumu statystycznego", aby nas zauważono?
Co to są za bzdury? SCT nie ma chronić Australii... To akurat nie ma wiele wspólnego z globalnym ociepleniem. Chociaż i na to ma wpływ, bo zmusi ludzi do przesiadki na komunikację i nowsze auta.
Rusz głową i policz jaki % mieszkańców Polski mieszka w tych potencjalnych STC. Mieszka to jedno, a drugie to "przebywa", bo przecież w centrum miasta przebywa pewnie 2-3x więcej ludzi niz jest mieszkańców. Centrum ma jeszcze taką właściwość, że tam jest zimą najcieplej i tworzy się komin ściągający cały syf z okolicy.
Poczytaj o zanieczyszczeniach w Londynie od czasu wprowadzenia opłat za wjazd.

Gezuss, zawsze mnie zastanawia jak takich matołkow stać na Teslę... To nie podlega dyskusji, że SCT jest dobre dla mieszkańców, wystarczy ruszyć głową i poszukać informacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mnie wczoraj naciskała z tyłu Audica na wypasie , ósemka (limuzyna) i w końcu na 90 ( ja 100) mnie wyprzedziła z przytupem, przy redukcji walneło jej czarnym syfem z rur . Złapałem się za guzik na szczęście , bo myślałem że zaraz pojawi się kominiarz co czyścił komin.
A auto zadbane na pozór, widac że właściciel dumny iż ma rządową furę .Tylko to gowno w złotym papierku jak większość tego co u nas jeździ .
Z racji mieszkania w poblizu drugiego co do skali najazdu turystycznego miasta w kraju , jestem za zakazem poruszania sie samochodami w jego centrum super samochodom z ubieglej epoki gdy kręcono filmy z aktorami z fajką w zębach a popielniczki staly na korytarzach urzędów .

Michal

Moderator
jestem za zakazem poruszania sie samochodami w jego centrum super samochodom z ubieglej epoki gdy kręcono filmy z aktorami z fajką w zębach a popielniczki staly na korytarzach urzędów .
To co napisałeś tak dobrze oddaje jak dawna to jest epoka!

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Oooo...
Nie zaglądam do tego wątku, bo ma dużo stron - gównoburza pewnie zatem 😉.
Dziś przeskanowałem jednak 2 ostatnie strony i widzę co drugi wpis od usera zip - mądry gość pewnie, myślę, i ma coś do powiedzenia.
I faktycznie:
- wie gdzie leży prawdziwy problem ze smogiem i SCT, a gdzie nie leży
- wie które raporty są prawdziwe, a które nie
- wie jak COVID nie wpłynął na jakość powietrza
- wie nawet za kim jechał ClassicGOD - ba, potrafi nawet wywieść z tego, że SCT nie ochroni naszej planety

Do tej pory myślałem, że tylko Chuck Norris potrafi obalić nieistniejącą tezę (dla młodzieży: https://bezsensopedia.fandom.com/wiki/Literatura:Żarty_o_Chucku_Norrisie).
Pomyślałem, że warto zatem przeanalizować Twój dowód, bo może odkryłeś nową metodykę dowodzenia twierdzeń - a nie ma tu nowych odkryć od ponad 2000 lat (https://pl.wikipedia.org/wiki/Dowód_(matematyka)):

Nieistniejąca teza: SCT ratuje planetę.
1. Bierzemy randomowy post jako punkt odniesienia
2. Wymyślamy jakiś przykład, który nie ma związku z tezą i piszemy go w formie pytania do autora poprzedniego postu.
3. Uwiarygadniamy go poprzez kolejny przykład z własnego doświadczenia - niech no ktoś zaprzeczy.
4. Wskazaliśmy zatem dwa przykłady, które są bez związku z tezą
5. Reszta to formalność - możemy wprost wypowiedzieć anty-tezę, bo mamy dwa przykłady nie udowadniające ani tezy ani anty-tezy.

Genialne. (Polecam https://pl.wikipedia.org/wiki/Dowód_anegdotyczny)

Ale geniusz to nie wszystko. Sztuka to udowodnić w ten sposób prawdziwą tezę, z którą chyba nikt nie dyskutuje. No bo, że SCT nie jest po to by ratować planetę tylko redukować smog w centrach miast to wiemy z definicji SCT.

No ale wiemy już też, że SCT nie ratuje planety bo ClassicGOD jechał za PKS.

Michal

Moderator
Jeszcze przyszło mi do głowy, żeby po prostu przy kontroli pojazdu był nakaz naciśnięcia zazu do dechy powiedzmy 3 razy na podnośniku / rolkach. Najlepiej przy zamkniętej bramie wjazdowej. Ciekawe co by wtedy powiedzieli właściciele tych czystych dizli i sami kontrolerzy.

Bronek

Pionier e-mobilności
Niestety zmienia się teraz wszystko bardziej dynamiczne . Covid np nasilił tylko głupotę antyszczepionkową , bo umarło mniej ludzi a jak już umarli to w ciszy i pośrednio nie spektakularnie , nie w męczarniach i nie medialne.
Plany ograniczające emisje CO itp też nasiliły protesty dotyczace ochrony środowiska itd .
Rodzice idący z wózkiem lub za rączkę z swoim dzieckiem w centrum w syfie spalin wszelakich , chcą mieć wolność wyboru czym palimy i czym się jeździ . Bo dzieci chroni modlitwa lub czapka i szaliczek ?
To myślenie w stylu, że wódkę lepiej zagryźć tłustym boczkem i zapić rosołem itp .
Zawsze tak było i będzie . Gdybyśmy żyli dłużej jak niektóre rośliny, to może mniej by było takich poglądów .

Last edited:

Najnowsze dyskusje