Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

pszemeq

Zadomawiam się
Ale ja nie wykluczam przyczyny pożaru w EV. Ja jedynie pokazuję, że jak się okaże, że to był ICE albo coś kompletnie nie związane z przewożonymi samochodami, to i tak gazety / portale nie napiszą potem dużymi drukowanymi literami na pierwszych stronach: 'Przyczyną pożaru Morning Midas NIE BYŁ samochód elektryczny' czy coś w tym stylu.
Pełna zgoda. Tak właśnie będzie nie przesądzając teraz co się wydarzyło.

Bronek

Pionier e-mobilności
No ja w ten sposób kiedyś starą skodunią prawie w płot wjechałem tydzień po zrobieniu prawka bo zapomniałem sprzęgła wcisnąć :D
Ja bym wjechal w d...pe kamperem ze zwyklym tempomatem , bo się zamyslilem i zapomnialem że nie ma aktywnego .(miałem wtedy z 5 innych aut ). 2x bylem tym samym autem na przegladzie w ten sam dzień , bo kilka na raz przegladałem. Nie myli się ten co nic nie robi

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Ja bym dopisał spalinowe jako EV, bo jak bardzo byś się uparł to mógłbyś parę metrów na rozruszniku przejechać :D
Akurat to już próbowano w Polsacie:

pmlody

Pionier e-mobilności
Ja bym wjechal w d...pe kamperem ze zwyklym tempomatem , bo się zamyslilem i zapomnialem że nie ma aktywnego
Mam ten problem zawsze na początku sezonu jak zaczynam jeździć trafikiem.