Karta BLUE OVAL

c3zar

Nowy na Forum
Witam,

Ktoś wie jak do końca działa ta karta? Z infolinii dowiedziałem się ze niby IONITY na razie jest bezpłatne + jeszcze jakieś inne ładowarki ale listy nie maja.
Lądowałem na GreenWay ostatnio i nic nie pobrało mi z karty podpiętej.

Ktoś coś?

Filip_M

Zadomawiam się
Ja używałem tej karty rok od zakupu auta. Nigdy nie przyszło mi żadne obciążenie za jakiekolwiek ładowanie w Polsce i Czechach. Za ładowania w Austrii, Niemczech, Francji, Włoszech i Szwajcarii normalnie przychodziły obciążenia zgodnie z cennikiem w aplikacji ale w wersji premium czyli IONITY ok 1.5zł. W innych krajach się nie ładowałem. Przed upływem roku dostałem maila s informacja ze upływa okres promocyjny i mam wybrać albo wersje darmowa albo premium płatna. Wybrałem darmowa ale od tego czasu nie używałem tej karty ale zakładam ze ściągałoby już teraz zgodnie z cennikiem.

vwir

Pionier e-mobilności
Ja aktualnie widzę coś takiego:
1671690500763.png

Nie mam pojęcia, co oznacza wersja próbna. Sprawdziłem w apce fordpass, to na przykład na GW ceny są niższe, niż z kartą GW bez abonamentu (2,068PLN/kWh, podczas gdy z kartą greenway 2,52PLN/kWh). Może warto kiedyś przetestować.

Last edited:

c3zar

Nowy na Forum
Ja używałem tej karty rok od zakupu auta. Nigdy nie przyszło mi żadne obciążenie za jakiekolwiek ładowanie w Polsce i Czechach. Za ładowania w Austrii, Niemczech, Francji, Włoszech i Szwajcarii normalnie przychodziły obciążenia zgodnie z cennikiem w aplikacji ale w wersji premium czyli IONITY ok 1.5zł. W innych krajach się nie ładowałem. Przed upływem roku dostałem maila s informacja ze upływa okres promocyjny i mam wybrać albo wersje darmowa albo premium płatna. Wybrałem darmowa ale od tego czasu nie używałem tej karty ale zakładam ze ściągałoby już teraz zgodnie z cennikiem.
Filip od razu ściągało Ci płatność czy np na koniec miesiąca?

Filip_M

Zadomawiam się
Orlen nie działa bo nie jest w sieci Forda. W aplikacji musisz odfiltrowac te z sieci Forda żebyś widział te, na których zadziała karta. Nie wiem po co appka w ogóle pokazuje te inne.

vwir

Pionier e-mobilności
Na orlenach żadne karty nie działają. Nie mają włączonej tej funkcji mimo iż mają czytnik kart. Tylko aplikacja albo kod z papierowej kartki kupionej w kasie na stacji benzynowej.

wemar

Fachowiec
Kartę dostałem wraz z samochodem we wrześniu 2021 i nie działała. Monitowałem u sprzedawcy, a oni dalej do Forda. W okolicy listopada 2021 zgłosiłem problem bezpośrednio na ford.pl - kilka wymian korespondencji, z której dowiedziałem się, że aktywację tych kart wykonuje centrala europejska w Londynie. Karta zaczęła działać w lutym 2022. korzystałem z Greenway i Ionity oraz jeszcze jednej ładowarki, ale uciekła mi z pamięci nazwa. Ładowarka była w apce Fordpass.
Stacje są w nawigacji samochodowej oraz w apce Fordpass - niestety, lokalizacje ładowarek nie pokrywają się w dużym stopniu. Do tego zupełnie inny zestaw jest w apce Greenway, a karta działa praktycznie na każdej ładowarce tej sieci.