W cenniku koreańskim nie ma tej wersji 77kWh - tam jest możliwa do zamówienia jedynie wersja 4WD/GT Line. Czy tak będzie zawsze? Czy to tylko w przedsprzedaży bo tak mają ustawioną linię produkcyjną a z mniejszym akumulatorem będą w produkcji później to tego nie wiem? Może to będzie opcja na inne kraje?
Jak będę miał chwilę to zobaczę ile kupując w Korei trzeba by za EV6 zapłacić i porównam to z cennikiem KIA Polska - to może pokaże ile orientacyjnie trzeba by doliczyć do takiej ceny.
Spoko. W tych materiałach ze strony KIA Korea jest podana informacja, że co do zużycia dla GT-Line to tutaj jest dopisek: "Efektywność zużycia energii i przebieg na jednym ładowaniu modelu GT-line są mierzone przez naszą firmę i mogą ulec zmianie podczas przyszłej certyfikacji." Dla pozostałych wersji: "Rządowe raporty dotyczące efektywności zużycia energii i przebiegu na jednym ładowaniu". Zakładam więc, że dla wersji 4WD ;podane są odległości w WLTP czy koreańskim odpowiedniku - nie wiem co oni tam stosują.
Ad 1. Mniejsza bateria była naszym domysłem opartym o Audi e-tron/Q8 e-tron. Nic go nie potwierdza.
Ad 2. Usiadłem i poprzeliczałem
Ad 3. Potraktowałbym te wartości jak WLTP. Nie pamiętam w tej chwili, czy podano nam już finalne liczby dla WLTP, czy może nadal była przy nich gwiazdka i prognozy z premiery ("do 541 jedn."), musiałbym pooglądać materiały i zdjęcia.