Ja kupiłem całoroczne żeby jeździć na nich caly rok ale finalnie jeżdżę więcej niż planowałem więc na 4 miesiące będę zakładał fabryczne letnie które mi zostały
Ja ostatecznie też postawiłem na całoroczne Hankook iON FlexClimate. U mnie co prawda dopiero 1500 km przebiegu od zakupu auta, ale jestem zadowolony z tych opon.
Jedyne co to kwestia przyczepności na lodzie. Tutaj szału nie ma. Od paru dni mamy lód na lokalnych drogach dojazdowych i w takich warunkach nawet delikatnie szybciej jadać (40 km/h) auto pojechało po skosie, zamiast skręcić.
Nie mam porównanie do opon zimowych, bo nasze ICE się sprzedało.
Co do strategii wymiany to miałem taki sam pomysł. Przekładka na letnie w lecie. Nie wiem czy na to zwróciliście uwagę, ale fabryczne Hankooki Ventus V1 Evo3 są bardzo kapryśne jeśli chodzi o ich demontaż z felg. Można łatwo uszkodzić ten wew. rant opony. Ta opona jest naciągnięta jak balon i bardzo ciężko schodzi.
U mnie wymiana trwała 1h i 40 min. Specjalna maszyna z cienką łyżką + bardzo dużo zabiegów, żeby tego nie uszkodzić. Wulkanizator stanał na wysokości zadania kombinując.
Gdybym tam nie był cały czas to pewnie bym tego nie wiedział nawet.