Kolizja z sarną, szkoda AC

mikxo

Fachowiec
Cześć

Niestety przytrafiła mi się kolizja z sarną. To moja pierwsza kolizja, tym bardziej w leasingowanym samochodzie, więc nie mam doświadczenia w likwidacji takich szkód, dlatego ma pytanie czy dobre kroki planuję.
Samochód to Hyundai Inster, leasing w BNP, ubezpieczenie Allianz.
Sytuacja wyglądała tak, że sarna wbiegła w bok samochodu (lewą stronę). Z uszkodzeń to na pewno drzwi i lampa. Na miejscu była policja, ale jedyny dokument jaki dostałem to pokwitowanie zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Szkodę zgłosiłem online, kolejnym krokiem jest załączenie zdjęć, ale zrobię je jutro, jak będzie widno. Czy zanim dostanę jakąś informację od Allianz to mogę się już kontaktować z serwisem Hyundai i zlecać naprawę (chciałbym to załatwić bezgotówkowo)? Czy jednak lepiej jest czekać na to co zaproponuje Allianz? Obecnie samochód jest w takiej lokalizacji, że do najbliższego serwisu Hyundai jest 40 km - czy jest szansa na transport w ramach AC (mam zatrzymany DR)?

Ironeska

Fachowiec
Jeśli nic się nie zmieniło too.. Zgłaszasz szkodę do ubezpieczyciela on przysyła zeczoznawcę. Robi wycenę szkody, czekasz kilka dni az dostaniesz jej kopię i propozycję z ubezpieczyciela ( standardowo zaniżona wycena) i propozycja zrobienia przelewu na konto.
Olewasz ich wycenę szkody ale idziesz z nią ( jej numerem) do aso i zlecasz im naprawę.
Aso i ubezpieczyciel dogadują się z sobą

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Ironeska To leasing więc nie zgodzi się na gotówkę. Trzeba jeszcze zgłosić do leasingu ( po zgłoszeniu do ubezpieczyciela bo trzeba mieć numer szkody) i ubezpieczyciel da upoważnienie do wypłaty z polisy dla warsztatu gdzie będzie naprawiane auto.

Ironeska

Fachowiec
@Ironeska To leasing więc nie zgodzi się na gotówkę. Trzeba jeszcze zgłosić do leasingu ( po zgłoszeniu do ubezpieczyciela bo trzeba mieć numer szkody) i ubezpieczyciel da upoważnienie do wypłaty z polisy dla warsztatu gdzie będzie naprawiane auto.
Wzięcie gotówki od ubezpieczyciela przy nowym samochodzie to debilizm bo wiadomo ze wycena będzie zanizona o dobre kilka tys.

Mój błąd nie doczytalem ze to leasing oczywiście trzeba jego poinformować.

Lawetę organizuje Ci ubezpieczyciel z ac lub assistance. Zależy jakie masz warunki ubezpieczenia. Oczywiscie musisz to do niego zgłosić

rawier

Posiadacz elektryka
Cześć

Niestety przytrafiła mi się kolizja z sarną. To moja pierwsza kolizja, tym bardziej w leasingowanym samochodzie, więc nie mam doświadczenia w likwidacji takich szkód, dlatego ma pytanie czy dobre kroki planuję.
Samochód to Hyundai Inster, leasing w BNP, ubezpieczenie Allianz.
Sytuacja wyglądała tak, że sarna wbiegła w bok samochodu (lewą stronę). Z uszkodzeń to na pewno drzwi i lampa. Na miejscu była policja, ale jedyny dokument jaki dostałem to pokwitowanie zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Szkodę zgłosiłem online, kolejnym krokiem jest załączenie zdjęć, ale zrobię je jutro, jak będzie widno. Czy zanim dostanę jakąś informację od Allianz to mogę się już kontaktować z serwisem Hyundai i zlecać naprawę (chciałbym to załatwić bezgotówkowo)? Czy jednak lepiej jest czekać na to co zaproponuje Allianz? Obecnie samochód jest w takiej lokalizacji, że do najbliższego serwisu Hyundai jest 40 km - czy jest szansa na transport w ramach AC (mam zatrzymany DR)?
A odcinek drogi był oznakowany? Bo jeśli nie to możesz ubiegać się od zarządcy drogi o odszkodowanie z jego OC.

mikxo

Fachowiec
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

A odcinek drogi był oznakowany? Bo jeśli nie to możesz ubiegać się od zarządcy drogi o odszkodowanie z jego OC.
Był oznakowany.

Po wysłaniu zdjęć dostałem wycenę na ok. 3800 zł brutto - do wymiany drzwi i reflektor. Mam wariant serwisowy, a autoryzowany serwis Hyundai współpracuje z Allianz, tak że wybrałem opcję naprawy bezgotówkowej w serwisie Hyundai.

danielm

Pionier e-mobilności
Wzięcie gotówki od ubezpieczyciela przy nowym samochodzie to debilizm bo wiadomo ze wycena będzie zanizona o dobre kilka tys.

Mój błąd nie doczytalem ze to leasing oczywiście trzeba jego poinformować.

Lawetę organizuje Ci ubezpieczyciel z ac lub assistance. Zależy jakie masz warunki ubezpieczenia. Oczywiscie musisz to do niego zgłosić
jestem po dwóch szkodach likwidowanych z OC sprawcy, w obu przypadkach ubezpieczyciel proponował gotówke, w obu przypadkach się na to nie zgodziłem i naprawiałem bezgotówkowo, w obu przypadkach propozycja gotówki była zaniżona o prawie 70% (naprawa zgodna z systemem i oficjalnym cennikiem wyszła dwukrotnie drożej niż pierwotna propozycja)

Ironeska

Fachowiec
@UP
Czyli sie zgadzamy ze branie gotówki od ubezpieczyciela za szkodę to debilizm.

danielm

Pionier e-mobilności
@UP
Czyli sie zgadzamy ze branie gotówki od ubezpieczyciela za szkodę to debilizm.
ubezpieczyciel sie wycwanił bo większość szkód z jakimi ma do czynienia jest na 15to letnich złomach gdzie wypłaca po kilkaset zł na podstawie zdjęcia szybko i sprawnie. szwagrowi na parkingu zarysowali starą Toyote Avensis, wysłał zdjęcie i w 3 dni dostał 745,13zł. pomalował to sobie lakierem do paznokci i dla niego to były pieniądze z nieba za darmo.