kombi, suv dla 5 osób z hakiem?

eldawido

Zadomawiam się
Co warto rozważyć szukając auta które mogłoby być zamiennikiem rodzinnego kombi?
Taki odpowiednik benzynowego Kodiaqa albo octavii scout.

Musi się zmieścić 5 osób (jedna w foteliku), duży ustawny bagażnik i hak min. 750kg.
Kilka razy do roku jakieś dalsze trasy, zazwyczaj wystarczy 200-300km zasięgu. Ładowanie w 90% w domu 11kW.
Przy mniejszej baterii wskazane szybkie ładowanie DC
Z wyposażenia na którym mi zależy to kamery 360, reflektory matrycowe, elektryczne fotele z pamięcią, nawiewy na tył.
Mile widziany wyższy prześwit. Napęd 4x4 mogę zamienić na mniejszy promień skrętu.
Myślę, że tylny napęd da radę i podczas przyspieszania i z przyczepą. Nie chciałbym FWD.
Tak myślę Enyaq, Audi Q4.
Tesla wydaje się słabsza jeśli chodzi o wyposażenie i zwrotność i w sumie niepotrzebnie szybka. Choć 8,5s w Enyaqu to ciut słabo.
Bogato skonfigurowany Enyaq już zahacza o Teslę Y

Kia soul jest jednak mała, napęd tylko na przód, hak do 300kg.
Kia EV6 też ciaśniejsza niż Enyaq, bagażnik mały i płaski (nie wiem gdzie te litry pochowali), mało zwrotna, pełnowartościowy hak. W środku udziwniona, sterowanie temperaturą i głośnością jednym pokrętłem to zły pomysł.

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli duży ustawny bagażnik to chyba już sam sobie odpowiedziałeś. Aczkolwiek gdybym miał wydać 300 za enyaqua to jednak pomyślałbym o TMY. Podobne rozkminy miałem rok temu - za dobrze wyposażoną skodę trzeba było dać ponad 250, a za tyle to wolałem kupić mach-e w pełni wyposażonego.

JareG

Pionier e-mobilności
Kia ev6, Hyundai ioniq5, Mustang.
Dla mnie EV6 jest wewnątrz mniejsze od e-Soul'a, i znacznie mniej wygodne przy wsiadaniu i wysiadaniu. Ioniq5 super, poza tym że mniej ustawny jeśli chodzi o pakowanie - nie wiem, czy jedną moją klatkę kennelową bym zmieścił, a o dwóch mogę od razu zapomnieć.

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Dla mnie EV6 jest wewnątrz mniejsze od e-Soul'a, i znacznie mniej wygodne przy wsiadaniu i wysiadaniu. I
Ale w soulu bagażu dla 5 osób nie zmieścisz (chyba że zamiast 3 z nich) - w ev6 jest taka możliwość (przynajmniej teoretycznie patrząc na bagażnik).
Poważnie jechałeś kiedyś Soulem w 5 osób?
Bo ja tak i to z tyłu.
Raz, krótko i nigdy więcej.

Może gdyby to były małe dzieci.....

vwir

Pionier e-mobilności
Wszystkie wymienione przez Cav mają zauważalnie mniejsze/mniej ustawne bagażniki niż Enyaq. Więc jeśli komuś szczególnie zależy na bagażniku to jednak Enyaq. Swoją drogą - to dosyć ciekawe. Ioniq 5 na papierze ma zauważalnie większy bagażnik niż Mach-E, tymczasem gdy postawiliśmy je obok siebie i porównaliśmy to ciężko zauważyć tą różnicę. Nie wiem, jak to jest liczone. Jeden i drugi ma bagażnik szeroki i długi, ale płytki. Mnie to akurat pasuje (walizki wchodzą idealnie, a na wysokość nie potrzebuję miejsca) ale w Enyaq jednak przestrzeń bagażowa jest większa.

nie wiem, czy jedną moją klatkę kennelową bym zmieścił,
W Mach-E mógłbyś wozić co najwyżej Basseta.

Cav

Pionier e-mobilności
Wszystkie wymienione przez Cav mają zauważalnie mniejsze/mniej ustawne bagażniki niż Enyaq. Więc jeśli komuś szczególnie zależy na bagażniku
To pyta o samochód z największym bagażnikiem, a nie tylko o samochód dla 5 osób.

Podałem LEPSZE samochody, a nie samochody z większymi bagażnikami.
Te od zawsze były domeną Skód wszelkiej maści, tylko co z tego, skoro reszta kiepska.....

BTW: Ioniq jest chyba bardziej kanciaty niż Mustang, pewnie lepiej się go pakuje na wysokość - tak jak w Soulu.
Do tego ma przesuwaną i regulowaną kanapę - może tak coś extra policzyli?

JareG

Pionier e-mobilności
Ale w soulu bagażu dla 5 osób nie zmieścisz (chyba że zamiast 3 z nich) - w ev6 jest taka możliwość (przynajmniej teoretycznie patrząc na bagażnik).
Poważnie jechałeś kiedyś Soulem w 5 osób?
Bo ja tak i to z tyłu.
Raz, krótko i nigdy więcej.
Cav, wg moich standardów (=nie lubie tłoku, np. w PKP kończyło się to staniem na korytarzu bo w tych przedziałach pulmanowskich nie dawałem rady) auta w większości są 4-osobowe (w dowodzie mają 5). Nawet w A8 z tyłu można posadzić co najwyżej mało wyrośnietego dzieciaka.. i nie na długo. Więc e-Soul mi pasuje, do środka wchodzą 4 osoby i to z przodu 2m a z tyłu niewiele niższe.. zresztą, jeżdżę sam albo max 2 osoby :)

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
Podałem LEPSZE samochody, a nie samochody z większymi bagażnikami.
Z tym LEPSZE to bywa różnie, w zależności od potrzeb. Akurat wymienione są też mniejsze w środku niż Enyaq (a przynajmniej porównywalne).

Do tego ma przesuwaną i regulowaną kanapę - może tak coś extra policzyli?
Faktycznie, w Ioniq5 mogli policzyć z kanapą przesuniętą na maksa do przodu. To ma sens.

JareG

Pionier e-mobilności
(...) Swoją drogą - to dosyć ciekawe. Ioniq 5 na papierze ma zauważalnie większy bagażnik niż Mach-E, tymczasem gdy postawiliśmy je obok siebie i porównaliśmy to ciężko zauważyć tą różnicę. Nie wiem, jak to jest liczone.
Ioniq5 ma coś, czego chyba nie ma większość dzisiejszych elektryków - przesuwaną kanapę.. gdyby jeszcze składała się na płasko..
W Mach-E mógłbyś wozić co najwyżej Basseta.
Ano właśnie :D

Pozdrawiam