Kontrole fotowoltaiki

nabrU

Moderator
Nie wiem czy wiesz, ale normalnie uziom w TNS nie może być połączony z siecią. TN-C-S też.

To układ TN-S
1736372163639.png
A to TN-C-S

1736372186334.png

Twój falownik 'off-grid' to odbiornik na rysunku. Nadal twierdzisz, że PE nie jest połączone z siecią w obu układach? Zapytam wprost: masz osobne (przełączalne) uziemienie w twojej instalacji 'pseudo-off-grid'?

Nie interesuje mnie Twoje zgłaszanie czy nie. Czepiam się nazewnictwa.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
To układ TN-S
View attachment 23594
A to TN-C-S

View attachment 23595

Twój falownik 'off-grid' to odbiornik na rysunku. Nadal twierdzisz, że PE nie jest połączone z siecią w obu układach? Zapytam wprost: masz osobne (przełączalne) uziemienie w twojej instalacji 'pseudo-off-grid'?

Nie interesuje mnie Twoje zgłaszanie czy nie. Czepiam się nazewnictwa.
Dobra, TNS miało by połączenie. Chyba, że System rozłącza wszystkie 5 przewodów - tego nie wiem.
Jednak TN-C-S nie ma...
Chyba, że wszystko co w ziemii liczysz jako połączone. Potencjał pójdzie gdzie ma iść.
Poza tym nie rozumiesz, Victron wymaga osobnego samodzielnego uziomu. Poza tym który mamy w instalacji ONgrid.

Ciągle nierozumiem Twoich zarzutów, że to nie jest instalacja offgrid skoro jest.

nabrU

Moderator
Ciągle nierozumiem Twoich zarzutów, że to nie jest instalacja offgrid skoro jest.

Bo ciągle się obruszasz, zamiast podać trochę technicznych detali jak schemat Twojej całej instalacji, typ tego falownika co to go nazywasz 'off-grid' itp.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Bo ciągle się obruszasz, zamiast podać trochę technicznych detali jak schemat Twojej całej instalacji, typ tego falownika co to go nazywasz 'off-grid' itp.
To co wyslales dla tncs ale ten mój odbiornik ma swoje uziemienie czyli TT po rozłączeniu.
System juz pisałem wielokrotnie w roznych miejscach z jakiego korzystam. Victron 3x MPII. Wymagaja swojego uziomu. Prawdopodobnie bez niego nie ruszy. Ale nie testowałem.

Ps. To nie ja się obruszam. I ciągle nie mam pojęcia co wprowadzi ta wiedza czy to offgrid prawdziwy czy urojony. Co to komu da?
Jakas fobia?

nabrU

Moderator

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Jeśli to Victron MultiPlus II to wskaż mi, który z poniższych schematów odzwierciedla lub jest najbliższy Twojej instalacji:

Żaden z nich, zresztą to są schematy które nie definiują tego o czym pisałeś. Ze nie jest to offgrid.
W mojej instalacji Victron jest też rozłącznikiem na początku, zaraz za zabezpieczeniami. A falownik ongrid jest tuż za MPII.

Taka sama dyskusja właśnie mi się trafiła ;)
Nic nowego czego tu wszyscy nie są swiadomi.

adamusek

Posiadacz elektryka
też tak można, ja wole się przygotować i wszystko dopracować przed upływem.
A stare zasady po prostu dają mi ten komfort, że nie musze się spieszyć.
Integracja wszystkiego to nie taka prosta i szybka zabawa...
jasne, dlatego nie chce iśc w półśrodki jak aku to od razu 3f i cały dom na load.

Najnowsze dyskusje