Korzystanie z superchargera

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja dzis polecialem w trase, naladowalem w domu na 95% (501km pokazalo) i ustawilem godzine odjazdu. Zrobilem 215km jadac na tempomacie 150km/h przez 85% drogi.
Dojechalem na orlen 50kW z zasiegiem 20% i do 45% ladowal 40kW... dopiero potem sie rozpedzil do 49kW... czyli nawet taka trasa nie dogrzeje baterii..
Myślę że w aktualnej szybkości ładowania ma też znaczenie wzajemny stan ogniw, ich różnice naładowania zbalansowanie a nie tylki ich temperatura?
To tylko przypuszczenie? Gdyż nigdy nie jest tak samo w podobnych niby warunkach.

newbe

Posiadacz elektryka
Myślę że w aktualnej szybkości ładowania ma też znaczenie wzajemny stan ogniw, ich różnice naładowania zbalansowanie a nie tylki ich temperatura?
To tylko przypuszczenie? Gdyż nigdy nie jest tak samo w podobnych niby warunkach.
Chyba nie ma takiej zależności, Tesla każdego razu włączy podgrzewanie pod czas ładowania DC na nieznanej ładowarce.
Ale dzięki za info o możliwości dodania odwiedzonych ładowarek. Było by dobrze jakby to cała flota z tego korzystała.
Jedyne co dla poliftowych modeli dobrego w tym podgrzewaniu - ciepło nie będzie zmarnowane przy temperaturze otoczenia poniżej docelowej w klimatyzacji... miałem zużycie prądu około 220 Wh/km przez to na autostradzie.
Pierwszy wykres to Lotos Krzyżanów na A1, ładowarka Sitek, maksymum 37 kW.
Screenshot_20210410-181119_ABRP.jpg

Drugi to Orlen "100kW" w Plocku (miałem powyżej 40% pod czas uruchomienia ładowania, nie miałem szans osiągnąć szczytu tej ładowarki, która w rzeczywistości dostarcza 73.5 kW):
Screenshot_20210410-181504_ABRP.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Dzisiaj podczas zakupów ładowałem się Na ENERGA w Koszlinie.
Tak to wyglada w Teslascope
Niby ma być 50 kW ??? Ale pokazywał że 40 KW a było naprawdę około 30 kW mocy! max 37 kW

tempFileForShare_20210410-193715_copy_1280x960.jpg
Jak mnie nie było podjechała druga czarna Tesla S na oko z 2015/16r z atrakcyjną "BLONDYNOM" za kółkiem. Gdy odjechałem się przełączyła z Chademo

MELDUNEK na PlugShare oczywisty!!!

Last edited:

Giacomo

Fachowiec
Dzisiaj podczas zakupów ładowałem się Na ENERGA w Koszlinie.
Tak to wyglada w Teslascope
Niby ma być 50 kW ??? Ale pokazywał że 40 KW a było naprawdę około 30 kW mocy! max 37 kW

View attachment 497 Jak mnie nie było podjechała druga czarna Tesla S na oko z 2015/16r z atrakcyjną "BLONDYNOM" za kółkiem. Gdy odjechałem się przełączyła z AC

MELDUNEK na PlugShare oczywisty!!!
Na tych wolnych ladowarkach tez zawsze mi pokazywalo ok 40 , a na SC 150 nominalnie - nigdy nie przekroczylem 118 , jeden w DE V2 - pokazal mi chwilowe 182 .

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja dzis pociagnalem na GW 53kWh ale do chyba 50% baterii bylo ponizej 40kW. Ona cos jednak podgrzewa.

Attachments

• 793A1401-9E80-4560-BE8D-D69AFB88072B.jpeg
    793A1401-9E80-4560-BE8D-D69AFB88072B.jpeg
    204,9 KB · Liczba wyświetleń: 62

Giacomo

Fachowiec
113 PLN ? Oni maja jakies pozlacane wtyczki ? , czy moze ladowarke obsluguje miss mokrego podkoszulka ? ... toc to 2 razy drozej jak SC u mnie :eek:

krzyss

Pionier e-mobilności
113 PLN ? Oni maja jakies pozlacane wtyczki ? , czy moze ladowarke obsluguje miss mokrego podkoszulka ? ... toc to 2 razy drozej jak SC u mnie :eek:
Jestem w zakopcu, PGE pokazalo mi jak zwykle srodkowy palec, na slowacje nie chcialem jechac sie ladowac bo kwarantanna ;)
A na kwaterze nie ma gniazdka... i tak jest taniej niz spaliniakiem :)

ps. W tej oplacie nie ma jeszcze kary za 9 minut przedluzonego ladowania... wolna ladowarka ale to ja jestem karany za zbyt dlugi postoj...

Giacomo

Fachowiec
Jestem w zakopcu, PGE pokazalo mi jak zwykle srodkowy palec, na slowacje nie chcialem jechac sie ladowac bo kwarantanna ;)
A na kwaterze nie ma gniazdka... i tak jest taniej niz spaliniakiem :)

ps. W tej oplacie nie ma jeszcze kary za 9 minut przedluzonego ladowania... wolna ladowarka ale to ja jestem karany za zbyt dlugi postoj...
Na SC tez masz "kary" , no ale cena ... a mowia , ze w PL kryzys ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Na SC tez masz "kary" , no ale cena ... a mowia , ze w PL kryzys ;)
Ale na SC jest kara jak za dlugo stoisz... a ja bym chetniej zabral auto wczesniej tylko sie nie naladowalo.. jechalem z 23 do 93%