Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
To zależy. Jeśli podsypiesz ziemi na tyle, że będzie równo z krawęznikiem, to i tego Lidlowego mógłbyś puścić tak, żeby jednym kołem jechał po chodniku.
Tam gdzie sie da, bede kombinowal. Ale przy siatce nie mam jak. Sasiad ma Worx niby zrobil z kostki taki plaski kraweznik i podkaszarka tez dokosic musi czasem.
Za te pieniadze to sie moge pobawic ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Tam gdzie sie da, bede kombinowal. Ale przy siatce nie mam jak. Sasiad ma Worx niby zrobil z kostki taki plaski kraweznik i podkaszarka tez dokosic musi czasem.
Za te pieniadze to sie moge pobawic ;)
Worxy są w dwóch wersjach: z nożem na środku (jak Lidl) i z nożem przesuniętym na bok, przy samej krawędzi kosiarki. Mam jednego i drugiego, różnica w ilości trawy którą muszę dokosić jest 2-3 krotna.

Ale zgadzam się - za tą cenę nie można wybrzydzać. Rewelacja!

krzyss

Pionier e-mobilności
Worxy są w dwóch wersjach: z nożem na środku (jak Lidl) i z nożem przesuniętym na bok, przy samej krawędzi kosiarki. Mam jednego i drugiego, różnica w ilości trawy którą muszę dokosić jest 2-3 krotna.

Ale zgadzam się - za tą cenę nie można wybrzydzać. Rewelacja!
A dobra… juz wiem. Sasiad ma jednak trgo worxa starszego model 300 i ma na srodku.
Dlatego musi tez poprawiac.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Nie wiem co masz nie tak ale u mnie Worx M700+ spokojnie chodzi przez 3 godziny i zostaje jej jeszcze ~30% baterii. Opisywałem powyżej wszystko bardzo dokładnie.
jako, że mam syndrom nowej zabawki, to trochę jeszcze drążę temat zastanawiając się czy większa bateria mi w czymś pomoże i napotkałem na fajny wątek odnosnie optymalizacji czasu pracy kosiarki, postanowiłem, że to tu zostawię:

https://www.reddit.com/r/worxlandroid/comments/15khd9m
After years of selling landroid I base my schedules on the following: M size landroids mow approximately 45m2 per hour. So your 650m2 will take approximately 14.5hrs to complete a full mow. I recommend a full mow for every 10mm of growth. So if you get 30mm of growth per week you should have your robot mow 3 full mows per week. This would mean 43.5hrs of mow time per week for 30mm growth per week. With a 4Ah battery you should get 2 hours run time of it is not cutting too much, so that is 3hrs charge and 2hrs run time. Means 43.5hrs divided by 2 and multiplied by 5 equals 108 hours per week which equals 15.5hours per day. This formula works for all random mowing pattern robots. Wireless robots that mow in lines is a very different formula. Once the schedule is set, just watch the robot for 2 weeks to see how it goes. If you see uncut grass anywhere, then the schedule needs to be increased. If you think the robot is working too much and the robot is not cutting any grass at all then you can reduce the schedule. Also a good way to tell if the robot is cutting grass or not, is to look at the run times per charge. Longer run times means it is cutting less grass and short run times means it is cutting to much grass. I hope this helps.

krzyss

Pionier e-mobilności
A jak można uzyskać taką cenę za tego lidla? Za tyle sam bym kupił żeby jeden mały trawniczek ogarniał.
Kupon w apce, w lidlu jego cena byla 1000.- i rabat 30% na kupon.
Zjezdzilem 5 sklepow ale znalazlem dwie.

kiki111

Fachowiec
No i namówiłeś, kupiłem i nawet wczoraj testowo uruchomiłem. Widać że to nie jest jakość Luby ale mam pomysł żeby jeden fragment ogarniał w którym kręcenie traktorkiem jest upierdliwe. Nawet jak się nie sprawdzi to strata niewielka.

krzyss

Pionier e-mobilności
No i namówiłeś, kupiłem i nawet wczoraj testowo uruchomiłem. Widać że to nie jest jakość Luby ale mam pomysł żeby jeden fragment ogarniał w którym kręcenie traktorkiem jest upierdliwe. Nawet jak się nie sprawdzi to strata niewielka.
Zawsze ktos odkupi, albo reklamujesz w lidlu i w 90% oddaja kase.

tokwi

Pionier e-mobilności
No i po 2 miesiącach spokoju kret wrócił.
Do tego ze strategią ataku i unieruchomienia Landroida.
IMG_3016.jpeg