Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

luk49696

Posiadacz elektryka
Nie.

Zamrożenie wchodzi w rachubę wtedy, gdy taryfa operatora jest WYŻSZA od progu zamrożenia.
Gdy taryfa jest niższa (a tak jest w przypadku G12r np. w Energa czy G12 w Enea), wchodzi w rachubę cena operatora.
Tak, zgadzam się z Tobą, napisałem jak jest w Tauronie u mnie :(

luk49696

Posiadacz elektryka
Na fakturze z tauron na dole jest podana średnia cena uwzględniając wszystko.
Obecnie z 60gr prądu robi się 1zł suma - i tyle u mnie kosztuje 1KW z wallboxa 1.00brutto

Nie podawajcie ceny samego prądu bez opłaty dystrybucyjnej bo to nie jest porównywalne.
To też do końca nie jest miarodajne, mam kilka punktów odbioru prądu i mam takie kwiatki

1739095557627.png

1739095600968.png

1739095648681.png

Wszystko zależy od ilości zużytych kWh - pierwszy przypadek to mało kWh, najwięcej w środkowym.

KrzysztofFly

Moderator
Podawajcie w jakim Księstwie dystrybucyjnym czy Kraju jesteście u, bo to ma znaczenie
w Energa za Grudzien Styczeń G12R czyli inne troche godziny po jednej więcej w nocy i dzień taniej jest.
O,50 zł za kWh. w drogiej
miedzy 13-16 ; 22-7 rano w taniej 0,38 zl netto za kWH
Więc różnica jest
reszta wiadomo jedne stale są stale , inne stale są stale ale zależą w sumie od zużytych kwh tu sobie wszyscy po wprowadzeniu limitu podnieśli nieco .
U mnie sporo daje trzymanie sie godzin tqnich dla ładowania , prania , suszenia a nawet pracy PC.
To wszystko zautomatyzowane w miarę

"Po liczeniu energii kraj poznacie" czy jest Waszym przyjacielem czy nie ?
Dokładnie tak jak @Bronek pisze, ważne jest kto jest dystrybutorem/operatorem sieci. Ja osobiście proponuję jeszcze aby do przykładów podawać dane rzeczywiste z faktury, a nie z cennika, bo tu tez mogą być różne kruczki i podpunkty w umowie.
U mnie dane są następujące: kujawsko-pomorskie, Enea/Enea, taryfa G12, umowa standardowa (bez żadnych "plusów")
Poniżej fragmenty z FV, obejmującej miesiące 12.2024 i 1.2025 (w osobnych pozycjach)
cena energii:
1739096073443.png

a także pozostałe składniki:
1739096145424.png

1739096178194.png

Myślę, że dzięki temu każdy zainteresowany, będzie sobie w stanie sam porównać w/w koszty z własnym operatorem/dystrybutorem, a także taryfą.

Bronek

Pionier e-mobilności
@luk496969 no masz to w chamski sposob zrobione jeśli to zròwnali ale to wina całego tego bałaganu od kilku lat ...jak chcesz to sobie porównaj z moim rozliczeniem ostatnim na zdj

Generalnie to są cwaniaki i zodzieje no nagle mamy opłatę OZE fak niewielką ale od stycznia jest
Energa oplata istotna to oplata sieciowa i szczty to ok 36 gr
Po za szczytem ok 9 gr więc to tym bardziej daje różnicę przynajmniej w Energa

tempFileForShare_20250209-113514_copy_1341x843.jpg

zlp

Pionier e-mobilności
PGE od października 2025 nowe ceny.
Niech podnoszą, ludzie się ogarną, to zaczną prosić aby prąd kupować. Każdy magazyn to dla nich utrata zysków.

Elon

Zadomawiam się
Ja mam Pstryka, najniższej na razie było 1 stycznia nawet -0.08 zł, teraz ceny podobne do zamrożonych. Ale pewnie jak będzie dużo OZE to będzie taniej. Ceny na dziś poniżej.
View attachment 24722

Dzięki! Średnio na rachunku kWh też podobna do zamrożonych? Na stronie piszą też o tarczy 0.50 netto (bez dystrybucji) do 30.09 czyli tak czy siak nie przekroczę kosztów z normalnej taryfy?

A i czy zadziała bez zasięgu wifi dla ich miernika?

Last edited:

OldSeb

Posiadacz elektryka
U mnie na działce, gdzie potencjalnie ładował bym samochód, mam g12w od Energi i w taryfie nocnej ( ale też w weekendy i w dni robocze w godz. 13-15) wychodzi ok 0.75 PLN brutto po doliczeniu wszelkich tych śmiesznych opłat licznikowych.