Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

Froggy

Posiadacz elektryka
ceny owszem ale dystrybucja zupełnie inna wiec jest róznica w cenach np G11 i G13
Tak jak porównywałem (na wszelki wypadek, bo mam w domu ponad 2MWh nadprodukcji z paneli rocznie), to różnice w taryfach stałych i zmiennych są obecnie pomijalne.
Po doliczeniu opłat przesyłowych (stałej i zmiennej) i dystrybucyjnej różnice są na poziomie kilkunastu, może dwudziestu groszy za kWh.
Przynajmniej w "moim" rejonie energetycznym, za który odpowiada PGE.
Być może da się jeszcze trochę "urwać" podpisując cyrograf u innego operatora, ale ja jeszcze ponad 11 lat jestem związany bardzo korzystnym cyrografem z PGE, z którego nie zamierzam rezygnować (choć panele już właściwie się kończą zwracać, po 3,5 roku).

Bronek

Pionier e-mobilności
Te ceny nie zależą od bloku czy paneli, tylko od taryfy i jej cennika.
W bloku tak
Teraz ceny są zamrożone do 30 września więc wszędzie w G12 cena stała przez całą dobę 0,5050 netto czyli 0,6212 zł/kWh brutto.
Niekoniecznie 0,38 w taniej G12r
tempFileForShare_20250208-200125_copy_903x131.jpg

luk49696

Posiadacz elektryka
W bloku tak

Niekoniecznie 0,38 w taniej G12r
View attachment 24710
To twoje rozliczenie do 31.01. od 01.01 są zamrożone ceny i na nowym rachunku będą 0,5050 netto całą dobę. Też mam g12w i od stycznia jedna cena całą dobę, różni się tylko dystrybucja.
1739052131813.png

Tak jest teraz w tauronie:

To też z rachunku:
1739052325943.png

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Dzień dobry,
nie znalazłem podobnego tematu więc mam pytanie.
Jak tam u Was wygląda koszt kilowatogodziny z własnego wallboxa, gniazda siłowego itp., w każdym razie chodzi o ładowanie w domu lub bloku, poza siecią ładowarek publicznych.
Ja mam własnego wallboxa na parkingu podziemnym w bloku o standardowej mocy 11 kw AC i ładowanie kosztuje mnie dokładnie 1.01 złotego za kilowatogodzinę. Myślę, że to całkiem dobra cena, nie mamy do wallboxów własnych przyłączy prądu z licznikami i umowami, tylko prąd idzie z licznika wspólnoty bloku a zarządca wystawia nam rachunki za zużycie zarejestrowane przez wallboxy. Po prostu płacę 1.01 pln, bez dodatkowych kosztów w postaci licznika itp.
Według mnie cena 1.01 jaką płacisz, jest bardzo dobra!
A Wspólnotę która zgodziła się dołączyć Wallboxy do obwodu administracyjnego i udostępnia energię do ładowania EV, należałoby w ramki oprawić i pokazywać wszędzie jako wzór :) Znam przypadek takiej wspólnoty, która postawiła 50 kWp fotowoltaiki na dachu, ale nikomu nie wyda zgody nawet na gniazdko w garażu, bo nie, i tyle. A do Wallboxów wymyślili, żeby pociągnąć nowy kabel do transformatora...

Ale do rzeczy ... u mnie wygląda tak:
Ładowanie z siły, taryfa G12 (w garażu u rodziców) - z kosztami dystrybucji:
  • dzień: 1,12 zł Brutto (unikam)
  • noc: 0,65 zł Brutto (tu ładuję)
  • nie wliczam tutaj odpisów z nadprodukcji PV ("nowy prosument", net-billing) - realnie wychodzi jeszcze mniej. Ale wcześniej musiałem zainwestować w fotowoltaikę :)
Z ładowarki AC/DC w pracy:
  • dzień: 1,33 zł Brutto (najczęstsza opcja, niestety).
Ładowarki u siebie w hali garażowej jeszcze się nie dorobiłem, mimo rocznych starań. Zarząd Wspólnoty zawiesił się i od pół roku nie wie czy wydać zgodę :mad:, mimo pozytywnego wyniku ekspertyzy i gotowych warunków przyłączeniowych dla oddzielnego licznika. Po prostu ignoruje pisma i wnioski w tej sprawie.

Last edited: