Zimą LR vs RWD powinien dać jeszcze większą różnicę w zużyciu energii.Widzę ciekawa dyskusja się wywiązała na temat bateriimam Y RWD z drugiej połowy 23r a moj znajomy ma LR z podobnego okresu. Wiec mam jakieś porównanie.
Z naszych obserwacji wynika że rwd po mieście ma latem i jesienią niższe zuzycie energii o jakieś min 10%. Co przy ładowaniu w RWD do 100% a w LR do 80% daje zbliżone zasiegi. Ale to jest bez znaczenia bo i tak nigdy nie robimy więcej jak 250km dziennie, a ładujemy się co dziennie w domu.
Zimą jeszcze nie mamy jakiś miarodajnych pomiarów, bo nie ma jeszcze zimy. Ale bylo kilka dni po -2 i wydaje mi się że u mnie w RWD częściej włącza się podgrzewanie. Na pewno nawet przy -2 zasieg jest mniejszy niż przy +15.
Podgrzać baterie 58kwh a 75kwh, ile więcej w przypadku LR trzeba nagrzać kilogramów baterii?
Przede wszystkim na mopach musza być ładowarki, a nie w miastach gdzie sam dojazd i powrót na autostradę to 20minNo właśnie tego się obawiałem w przypadku rwd. Bo ja wolałbym baterie lfp w wersji long range 😀
Ale zobacz to wlansie pokazuje że to się rozbija o infrastrukture. Bo jak byś miał gęsto ładowarki to byś wpadł na 10 min i spokojnie mógłbys jechać 140 km/h.