AntoniFerdynand
Posiadacz elektryka
Miałem (i mam) od nowości C-Klasę W205 i mam TM3HL ) przy czym zdaje sobie sprawę że dla wielu Mercedes jako premium zaczyna się od E-klasy.serio uważasz, że taki Y czy 3 Performance poza przyspieszeniem ma co porównywać do BMW M3 czy AMG ?
toć wykonanie samochódów premium jest premium w przeciwieństwie niż naszych zwykłych tesli
Ale gdyby porównywać oba auta (w standardzie jakby nie patrzeć - jedyna opcja w TM3 to u mnie biała tapicerka) to przewagą MB - podobnie u Rawiera z X5 M jest tapicerka siedzeń i to chyba tyle. No może jeszcze wysuwanie podparcia owych siedzeń.
Za przewagą standardowej Tesli vs. MB W205 przemawia:
- moc ok. 283KM vs 156KM
- moment obrotowy 376NM vs. 250NM
- programowanie ustawień poszczególnych kierowców vs. ustawianie za każdym razem każdego z osobna
- szklany dach
- działający system komend głosowych vs. pozorowana taka funkcja w MB
- wentylowane siedzenia przód
- ogrzewana kanapa tył
- aktywny tempomat vs. pasywny (tak, tak)
- asystent pasa ruchu (u mnie w MB dziwnie go nie było)
- elektrycznie otwierany/zamykany bagażnik vs. sprężyny
- całkiem przyjemne audio na 9 głośnikach vs. płaskie i nieakceptowalne audio na jakiś szajsie
- bezdotykowa obsługa vs. pilot który bezobsługowo obsługuje star ale do drzwi musisz sięgać po pilota
- spotify/netflix na pokładzie vs. audio po Bluetooth
- aktywna nawigacja z automatyczną aktualizacją vs. sztywne mapy z odpłatną aktualizacją w serwisie
- odrębne sterowanie klimy i infotaintment tył vs. regulowanie wlotów powietrza tył
Porównuję oczywiście standard do standardu i zdaje sobie sprawę że można sobie doposażyć C-klasę tak jak można sobie doposażyć Dacię czy inną Skodę.