Ładowanie samochodu - pytanie od laika

ArielBB

Nowy na Forum
Cześć! Od kilku dni jestem posiadaczem pierwszego w moim życiu samochodu elektrycznego (Skoda Elroq).

Wiem, że powinienem ładować do 80% pojemności baterii i nie rozładowywać poniżej 20%.

Nie wiem jednak czy mogę bez uszczerbku dla żywotności baterii ładować aamoxhod przy stanie 30-40% baterii. Mowa o ładowarce w domu 11 KW.

daniel

Señor Meme Officer
Jak tak teraz sobie myślę to dojeżdżając na 10% to przy 11kW do 80% i tak się nie doładuje przez całe zwiedzanie ;)
To teraz główny problem jest taki, żeby słupek był rzeczywiście wolny. 😬

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Cześć! Od kilku dni jestem posiadaczem pierwszego w moim życiu samochodu elektrycznego (Skoda Elroq).

Wiem, że powinienem ładować do 80% pojemności baterii i nie rozładowywać poniżej 20%.

Nie wiem jednak czy mogę bez uszczerbku dla żywotności baterii ładować aamoxhod przy stanie 30-40% baterii. Mowa o ładowarce w domu 11 KW.
Gratulacje!

Za bardzo zmużdżasz temat. Ładuj jak Ci wygodnie, dowiedz się jedynie poniżej jakiego SoC, przetwornica przestaje doładowywać akumulatora 12V (w tesli 10%), I raczej nie zostawiał bym na dłużej auta w takim stanie ze względu na żywotność 12V akumulatora(trakcyjną możesz spokojnie trzymać z takim SoC dłuuugi czas) plus jak już wcześniej wspomniano, z praktycznych. Ładowanie do 80% jest praktyczne bo w razie czego max 2h i masz 100% gdybyś nagle postanowił gdzieś dalej pojechać.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Zdania są podzielone. Moim zdaniem można stać. Operator zazwyczaj nie daje opłat za stanie po naładowaniu. Trzeba to sprawdzić.
No właśnie - sprawdzić w apce operatora bo opłaty za parkowanie właczają się po czasie od 15 min do nieskończoności ;)
Ale jeśli mowa o tych 2 słupkach Budimexu przy ZOO to nie ma opłat za parkowanie, pobieranych przez operatora słupka (EloCity)
Ale czy parking jest bezpłatny dla elektryków to nie wiem.

pbr

Posiadacz elektryka

Nie wiem jednak czy mogę bez uszczerbku dla żywotności baterii ładować aamoxhod przy stanie 30-40% baterii. Mowa o ładowarce w domu 11 KW
tak, byleby do 80 w codziennym użytkowaniu