ładowanie w garażu: ładowarka 3.7 kW vs 11.0 kW

morzech

Nowy na Forum
Wallbox przydaje się przy fotowoltaice, bo równomiernie obciąża wszystkie fazy (i przy okazji obniża napiecie).

Cegla chyba nie pozwala ciągnąć 16A, a jedynie 13A? Więc jak gniazdko dobre jakościowo to problemu chyba nie będzie ;)
w mobilnej ładowarce marki Green Cell (na zdjęciu) są 2 opcje: 10A lub 16A

danielm

Pionier e-mobilności
Sorry, nie bardzo rozumiem. Co jest nie tak z gniazdkiem? Czy chcesz powiedzieć, że zwykłe gniazdko jest nieodpowiednie to obciążenia 16A?
teoretycznie do stałego obciążenia 16A powinienneś użyć gniazdka tak zwanego kamperowego, tesla na przykład kiedyś dawała w zestawie wymienną wtyczke do cegły. https://www.ceneo.pl/5196809

danielm

Pionier e-mobilności
w mobilnej ładowarce marki Green Cell (na zdjęciu) są 2 opcje: 10A lub 16A
od strony auta możesz dowolnie sterować natężeniem prądu od 5A w góre, w dodatku cegła teslowa ma czujniki temperatury z obu stron kabla i jak wykryje że coś się grzeje to sama ograniczy Ci amperaż. nie wiem jak ten GreenCell ale pewnie też

danielm

Pionier e-mobilności
interesujący wątek.
0.3 kW x 12h = 3.6 kWh
przy około 40 ładowniach rocznie = 144 kWh więc to dziś u mnie około 140 zł.
to nie jest aż 300W, bez przesady. tyle to pobiera cały komputer autonomii, ale to prawda że auto podczas ładowania nie zasypia więc masz dodatkowe straty z tego powodu, nie mierzyłem nigdy jak duże

danielm

Pionier e-mobilności
ok czyli musiałbym zakupić przejściówkę ze zwykłego gniazdka na kamperowe + zmienić gniazdko w ścianie?
ja ładuje się od 5ciu lat ze zwykłego gniazdka, od czasu do czasu mi się grzeje (nie zawsze) i auto ogranicza moc ładowania, więc w zeszłym roku kupiłem sobie do gniazdko 16A bo mam wtyczke teslową pod nie, ale jeszcze nie montowałem. po prostu zmniejszyłem amperaż z 13A do 10A i problem się rozwiązał a i tak ładowanie 2KW jest dla mnie wystarczające

p0li

Pionier e-mobilności
Sorry, nie bardzo rozumiem. Co jest nie tak z gniazdkiem? Czy chcesz powiedzieć, że zwykłe gniazdko jest nieodpowiednie to obciążenia 16A?
nie jest - ono jest wlasnie do 8-10A ciaglego a 16A moze ale krotko
do ciaglego przesylu 16A sa specjalne gniazdka tego typu albo kampingowe niebieskie

KrzysztofFly

Moderator
Dokładnie, ono wytrzyma krótkotrwałe obciążenie prądem 16A, jednak samochód może się ładować jak sam wyliczyłeś kilkanaście godzin.
"jestem w stanie naładować moją Teslę od 20% do 80% w jedną noc (12-15h)"
Więc albo musisz ładować samochód częściej (czyli operować w mniejszym zakresie poziomu naładowania akumulatora) jednak z mniejszą mocą np. 10A , albo zainwestować w odpowiednie gniazdo, które może bez problemu pracować z mocą ciągłą 16A (Green'up lub tzw. kamperowe).
Nie bez powodu większość EVSE dołączanych do samochodów jako wyposażenie, pracuje z mocami od 8 do 13A, a te które mają 16A wymagają do pracy z taką mocą gniazda Green'up.