Ładowanie w hotelach - nieśmieszny żart

nabrU

Moderator
✅ Dużo AC, najlepiej przy każdym stanowisku, dynamiczne dzielenie mocy. 22kW ogarnie 8 stanowisk. Każde max 11kW. Prąd własny. Można sobie zarządzać, bilansować, optymalizować.

Tylko że to tak nie działa. To jest nowa upierdliwość dla hotelu: bo trzeba tym zarządzać, robić co jakiś czas przeglądy, certyfikacje elektryczne itp. Więc hotel zasadniczo wydzierżawia stanowisko firmie zewnętrznej, która im odpala 'działkę' za użytkowanie i hotel ma to z głowy. Tak przypuszczam...

daniel

Señor Meme Officer
Tylko że to tak nie działa. To jest nowa upierdliwość dla hotelu: bo trzeba tym zarządzać, robić co jakiś czas przeglądy, certyfikacje elektryczne itp. Więc hotel zasadniczo wydzierżawia stanowisko firmie zewnętrznej, która im odpala 'działkę' za użytkowanie i hotel ma to z głowy. Tak przypuszczam...
A czy nie prościej byłoby dać gniazdka + opłatę za miejsce parkowania z możliwością ładowania? Jest tu ograniczona moc 3,6kW. Więcej nikt nie wyciągnie. Można opomiarować wszystkie gniazda razem, a opłatę ustalić na średnie zużycie + zysk. Dodatkowy miernik nie kosztuje fortuny, zbiera dane automatycznie. Nie trzeba robić żadnych certyfikacji, a jest podgląd na to czy opłata jest za niska czy za wysoka w stosunku do pobranego prądu.

w hotelu Crystal Mountain w Wiśle widziałem fajne obejście tego wydzielania miejsc - są co prawda 4 wallboxy AC (2 z PDC) i średnio co 4-5 słupów w garażu na każdym poziomie jest gniazdo siłowe + 3 schuko. Ktoś ma cegłę, to się wpina (pytałem, jest to możliwe dla każdego gościa) i nie blokuje stanowiska AC, które są dla osób co nie mając ze sobą cegły :)

vwir

Pionier e-mobilności
Tylko dla kierowc yparkowanie nie ma dodatkowej wartości.
Dla mnie ma. Stanie pod hotelem gdzie auto mam pod ręką, nie muszę daleko nosić bagaży i auto jest nieco bezpieczniejsze niż na ulicy 500m od hotelu ma dla mnie wartość. Jestem w stanie za to zapłacić.

Zresztą jeśli hotel ma politykę taką, że spalinówki nie stają na miejscach ładowania to to miejsce się marnuje i tak nie zarabia.
Zarabia, stanie na nim inna osoba posiadająca elektryka/hybrydę. Wystarczy, że jesteś obcokrajowcem i już musiałbyś płacić za stanie na ulicy w centrum miasta.

Wolałbym chyba cenę 3 zł/kWh, ale brak opłaty za parkowanie, bo w przypadku gdy chcę się tylko podładować przez parę godzin to muszę płacić za 24h parkowania.
Ale to nie jest firma oferująca usługi ładowania, tylko hotel. Ładowanie dodali po kosztach jako dodatek.

nabrU

Moderator
w hotelu Crystal Mountain w Wiśle widziałem fajne obejście tego wydzielania miejsc - są co prawda 4 wallboxy AC (2 z PDC) i średnio co 4-5 słupów w garażu na każdym poziomie jest gniazdo siłowe + 3 schuko.

A co to jest PDC, że tak zapytam 🤔

daniel

Señor Meme Officer
Dla mnie ma. Stanie pod hotelem gdzie auto mam pod ręką, nie muszę daleko nosić bagaży i auto jest nieco bezpieczniejsze niż na ulicy 500m od hotelu ma dla mnie wartość. Jestem w stanie za to zapłacić.
Acha, ja patrzę na to z perspektywy gościa spoza hotelu, który chciałby się tam naładować. Taką sytuację miałem w Szklarskiej. Chodziło mi o to, żeby nagonić hotelowi klientów spoza hotelu.
Ale to nie jest firma oferująca usługi ładowania, tylko hotel. Ładowanie dodali po kosztach jako dodatek.
Po kosztach lepsze byłoby gniazdko. Założyłem, że jak ktoś ma ładowarkę w Elocity to udostępnia ją publicznie.

vwir

Pionier e-mobilności
Acha, ja patrzę na to z perspektywy gościa spoza hotelu, który chciałby się tam naładować. Taką sytuację miałem w Szklarskiej. Chodziło mi o to, żeby nagonić hotelowi klientów spoza hotelu.
No widzisz. A popatrz na to z perspektywy właściciela hotelu. Daje coś praktycznie za darmo (w sensie po kosztach) a tutaj zaraz zleciała się grupa roszczeniowców "a czemu nie dopłacisz do parkowania mojego elektryka!!!!!!!!!". No sorry, ale to jest bardzo słabe. Potem traktują nas tak jak traktują. Ciężko się dziwić.

Po kosztach lepsze byłoby gniazdko.
Ale może tak jest - tego nikt nie wyjaśnił. Co za różnica? 70 za ładowanie, to była jedyna informacja. Może po prostu rozwija przedłużacz do dowolnego miejsca parkingowego i podepnij się swoim evse.

zlp

Pionier e-mobilności
No to niech nas ktoś tu uświadomi: jakie są realne koszty brutto sprzedaży+dystrybucji 1 kWh w taryfie C? Czy jest to więcej niż 1.5 zł? Bo tylko wtedy widziałbym uzasadnienie dla, powiedzmy 2 zł/kWh dla klienta, o wyższych kwotach nie wspominając...
Strona PGE dedykowana firmom, sprawdźcie jak dużo można się na niej dowiedzieć, a może spróbujcie znaleźć aktualny cennik: https://www.gkpge.pl/dla-firm
Zadzwoniłem do PGE, odczekałem swoje i dowiedziałem się jakie są aktualne ceny za 1kWh.
Taryfa wysoka 1,0184zł/kWh, taryfa niska 0,9127kWh, bez przesyłu i innych opłat.
Zapytałem dlaczego mnie nie powiadomiono o zmianie cen. Pani na infolinii mnie poinformowała, że ceny przychodzą wraz z fakturą. Ja na to, że faktura przychodzi 2 tygodnie po miesiącu, w którym zużywałem prąd nie znając ceny. Zażądałem powiadamiania mnie z wyprzedzeniem o zmianach cennika.
Pani stwierdziła, że nie ma takiej możliwości. Muszę czekać na fakturę i dopiero wtedy poznam ceny.
Fajny biznes te ładowarki, taki "w ciemno".
Wiadomo, można dzwonić, pytać itp, ale to kolejny poświęcony czas, a co za tym idzie pieniądze.
Podglądnijcie sobie rozliczenie, z tamtego roku z grudnia, gdzie nie kupiono ani 1 kWh.

Attachments

• pr.jpg
    pr.jpg
    111,5 KB · Liczba wyświetleń: 41

zlp

Pionier e-mobilności
No widzisz. A popatrz na to z perspektywy właściciela hotelu. Daje coś praktycznie za darmo (w sensie po kosztach) a tutaj zaraz zleciała się grupa roszczeniowców "a czemu nie dopłacisz do parkowania mojego elektryka!!!!!!!!!". No sorry, ale to jest bardzo słabe. Potem traktują nas tak jak traktują. Ciężko się dziwić.
W punkt.
Pomijam nawet to, że każde miejsce parkingowe jest dla hotelu bardzo cenne.