Ładowanie z mocą >50kW DC

MałaGosia

Zadomawiam się
W mojej 60tce było fabrycznie wykupione ładowanie z mocą 100kW a teraz po aktualizacji powinno być 125kW.

Przez półtora roku nie udało mi się jeszcze nigdy rozpędzić żadnej ładowarki do mocy pow.50 kW. Jak jest u was?

nabrU

Moderator
Polecam sprawdzić przy poniższych założeniach:
- wybrać stację ładowania Ionity 350kW (nie będzie problemu że jakaś ładowarka 150kW ładuje naprawdę z prędkością np. 70kW)
- postawić samochód najdalej od innych ładowanych EV (idealnie byłoby być samą bez innych ładujących się EV),
- dojechać na tą ładowarkę z SOC poniżej 10%,
- dojechać po jeździe min. pół godziny aby bateria była rozgrzana.

A tak z ciekawości: ile miałaś do tej pory maksymalną prędkość ładowania?

MałaGosia

Zadomawiam się
Maks. co pokazała aplikacja to 51,5kW ale przyjmuję, że to błąd pomiarowy.

I prawdę mówiąc rzadko schodzę poniżej 30% podjeżdżając do ładowarki. Zwykle jest to na trasie więc baterie są wygrzane.

nabrU

Moderator
A pewna jesteś, że miałaś aktywowane 100kW? Widziałaś kiedyś wynik między 50 a 100?
Bo to 51,5kW to wygląda mi na 50-kilowatowe ograniczenie samochodu.

Tutaj mój ID.3 po aktualizacji pokazuje nawet więcej niż 125kW na Ionity

MałaGosia

Zadomawiam się
Nigdy właśnie nie pojawiło się ładowanie powyżej 50kW.

Co do pewności - ta opcja była przeze mnie wykupiona.

nabrU

Moderator
No to ja już bym szykował reklamację do Skody, bo według tej krzywej dla Enyaq'q z odblokowanym 100kW na jakiejkolwiek ładowarce pow 50kW powinnaś osiągnąć minimum 50kW aż do 80%

1668376374303.png

Mindive

Posiadacz elektryka
Sprawdź w aplikacji MySkoda następującą pozycję: Więcej -> szczegóły samochodu -> Moc ładowania. Tam masz napisane ile auto maksymalnie przyjmie prądu. Na tym forum jest kolega Wojt12 bodajrze, który wykupił opcje szybkiego ładowania, ale salon się pomylił i tego finalnie nie ujął w zamówieniu do fabryki. Musiał później robić odblokowanie samodzielnie.

MałaGosia

Zadomawiam się
W aplikacji mam 50kW a po upgradzie do 3.0 nadal jest 50kW a powinno być 125.

nabrU

Moderator
Więc pokazać to w Skodzie. Plus pojechac z niskim SOC (ok 10%) na stację ładowania, która napewno ładuje powyżej 100kW i nagrać filmik aby nie było wątpliwości. I reklamować i tyle...

Mindive

Posiadacz elektryka
No to kolega nie jest sam w takim razie. Trzeba się jedynie upewnić na 100% czy na zamówieniu do fabryki [powinnaś dostać papier z wykazem] jest kod oznaczający zwiększone ładowanie - jeżeli był i fabryka go nie zamontowała, to zrobią update bezkosztowo. Jeżeli go nie było, to spodziewaj się dopłaty około 2k zł. Update zajmuje jeden dzień i nie wymaga zmiany sprzętowej w aucie.