Ładowarka przy hotelu

Robsonics

Posiadacz elektryka

Robsonics

Posiadacz elektryka
No nikt nie każe, jednak taka "ładowarka" przy hotelu raczej jest po to, aby gość hotelowy naładował swój samochód do pełna, w czasie kiedy w nim śpi, tak aby rano wyjechać z niego i pozałatwiać swoje sprawy lub pojechać do domu, na tym przecież polega Destination Charging, bo przecież nikt z trasy tam nie przyjedzie się ładować.
Jakoś podjeżdżając autem spalinowym nie ma tego problemu, hotele nie mają swoich stacji paliw dla gości.
Masz inne ładowarki w przestrzeni publicznej, tam możesz się podładować. 🤷‍♂️

daniel

Señor Meme Officer
Jakoś podjeżdżając autem spalinowym nie ma tego problemu, hotele nie mają swoich stacji paliw dla gości.
Dlaczego mamy równać w dół? Idąc tym tokiem rozumowania możemy wydłużyć czas tankowania do 20 minut.

Masz inne ładowarki w przestrzeni publicznej, tam możesz się podładować. 🤷‍♂️
Z takim podejściem to będzie złoty biznes. Jeszcze powinna być taka ścianka "tych klientów nie obsługujemy" jak ktoś będzie się stawiał.

Ciekawi mnie jak wygląda strona biznesowa takiej ładowarki. To naprawdę generuje takie koszty, że nie da się na tym zarobić przy cenach jak u konkurencji? Pośrednik tyle zabiera?

Robsonics

Posiadacz elektryka
Dlaczego mamy równać w dół? Idąc tym tokiem rozumowania możemy wydłużyć czas tankowania do 20 minut.
Czekaj, a przecież ilekroć był poruszany temat ładowania auta elektrycznego, to była riposta, że ładowanie BEV nie trwa dłużej niż tankowanie ICE, więc?
Z takim podejściem to będzie złoty biznes. Jeszcze powinna być taka ścianka "tych klientów nie obsługujemy" jak ktoś będzie się stawiał.
Przecież masz ładowarkę, możesz ładować się pod hotelem drożej lub na publicznej taniej.
Ciekawi mnie jak wygląda strona biznesowa takiej ładowarki. To naprawdę generuje takie koszty, że nie da się na tym zarobić przy cenach jak u konkurencji? Pośrednik tyle zabiera?
Może znaczenie ma skala? Prywatne stacje paliw też przegrały z sieciówkami, poszły na franczyzę.
Tutaj pod hotelem mamy prawdopodobnie nie franczyzę, tylko prywatny punkt z dostawcą usługi. A tutaj ceny mogą być inne niż rynkowe.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja sie domagam piwka w hotelu po 5zl ! Skoro w biedronce po tyle jest.
I w kinie popcornu za 3zl bo tyle kosztuje mnie zrobienie go w domu a nie 30zl za pudeleczko zlodzieje !
Oszukali mnie banda !

umcus

Pionier e-mobilności
1740692752264.png

Kierowca23

Posiadacz elektryka
A w tym, że jak sobie policzysz to spalinowym taniej. Z drugiej strony to firmy płacą za energię więcej i jakoś muszą koszty bilansować. Teraz jest ETS a nasz kochany EUkołchoz ma w zanadrzu ETS2.
Lata zaniedbań, i zamiatania niewygodnych spraw pod dywan, wychodzą nam teraz bokiem...
Bo trzeba było już 10 lat temu (albo nawet wcześniej) pomyśleć o rozwoju, bardziej perspektywicznie, zamiast zachwalać "nasz polski węgiel którego nam starczy na 200 lat" i budować (a potem burzyć) kolejny blok elektrowni węglowej w Ostrołęce.

Atomu nie ma i długo nie będzie; było dużo bicia piany w mediach, a póki co nawet łopaty nigdzie nie wbili.
Wiatraków na polach za bardzo budować nie wolno, bo za blisko domów wychodziło.
Fotowoltaiki (mimo że nie hałasuje) więcej sieć nie przyjmie, bo za cienkie kable i słaba sieć dystrybucyjna.
Energia z fal na Bałtyku też jakoś nie idzie ;)
A do węgla trzeba dopłacać miliardy żeby jeszcze się jakoś kręciło:

W rezultacie jest tak jak wszyscy widzimy na rachunkach :(

pawel pawel

Fachowiec
Lata zaniedbań, i zamiatania niewygodnych spraw pod dywan, wychodzą nam teraz bokiem...
Bo trzeba było już 10 lat temu (albo nawet wcześniej) pomyśleć o rozwoju, bardziej perspektywicznie, zamiast zachwalać "nasz polski węgiel którego nam starczy na 200 lat" i budować (a potem burzyć) kolejny blok elektrowni węglowej w Ostrołęce.

Atomu nie ma i długo nie będzie; było dużo bicia piany w mediach, a póki co nawet łopaty nigdzie nie wbili.
Wiatraków na polach za bardzo budować nie wolno, bo za blisko domów wychodziło.
Fotowoltaiki (mimo że nie hałasuje) więcej sieć nie przyjmie, bo za cienkie kable i słaba sieć dystrybucyjna.
Energia z fal na Bałtyku też jakoś nie idzie ;)
A do węgla trzeba dopłacać miliardy żeby jeszcze się jakoś kręciło:

W rezultacie jest tak jak wszyscy widzimy na rachunkach :(
Jezusie Nazareński..... ludzie co Wam jest ? Bo kable za ciężkie? To co napisałeś to gwałt na rozumie. Energia z paneli I wiatraczków nigdy nie zastąpi energi z węgla a później z atomu. To energia nie stała i konieczny jest 100% bajpas z węgla lub atomu. Jest tylko uzupełnieniem bilansu mocy, który doszedł do ściany 250V..... już to tłumaczyłem parę razy no ale TVNopodobne górą. Co do Ostrołęki to przez ETS nie opłacało się tego kończyć i uruchamiać - mam to ponownie tłumaczyć ? Zaoszczędzona kasa miała iść na atom ale niestety ludzie wybrali zwijaczy Polski i pijendzy nie ma I nie będzie na atom, CPK , zbrojenia..... itd

daniel

Señor Meme Officer
Jak już chcesz siać propagandę to sie przynajmniej przyłóż - mocy nie mierzymy w voltach 🥴🥴
Proszę nie karmić trolla. Olewajcie takie posty. Niech się produkuje w próżnię.