Ładowarka w garażu prawem mieszkańca. Zapadł precedensowy wyrok

daniel

Señor Meme Officer
Na głównej też już jest:

Warszawski sąd rejonowy uznał, że zarząd wspólnoty mieszkaniowej bezprawnie od dwóch lat blokuje montaż stacji ładowania samochodów elektrycznych przy prywatnym miejscu postojowym w garażu pod budynkiem wielorodzinnym. Nakazał zarządowi wydanie zgody na podstawie ustawy o elektromobilności. Wspólnota zapłaci także koszty procesu. Mieszkaniec rozważa teraz skierowanie pozwu cywilnego o odszkodowanie w stosunku do członków zarządu.

Pozdrawiam @Kierowca23

Kierowca23

Posiadacz elektryka
@Kierowca23 jesteś tutaj naszym przykładnym męczennikiem, najpierw batalia z oszustami bezszelestnymi a teraz ze wspólnotą
Przywołany do tablicy!
Łatwo nie jest ;)
Z uporem wartym lepszej sprawy, powoli ale konsekwentnie sunę do przodu.
Pierwsza sprawa, choć straciłem na to pół roku, już jest pozamiatana :cool:
A w drugiej też mam istotne postępy. Za parę dni opiszę co mi się udało "wywalczyć" ale jest już dobrze (y)

Chyba napiszę z tego jakieś krótkie opracowanie w punktach ;)
Bo nawet w tak prostej sprawie jak wniosek o Warunki Przyłączeniowe, jak się to robi pierwszy raz, można się wpie* w jakąś minę.
Ostatnio widziałem na przykładzie kolegi z osiedla, którego Energetyka znów źle sklasyfikowała (że chce lokal mieszkalny dołączyć, a nie ładowarkę...) I zakleszczył się w procedurach :(
Bo zaczęli od niego wymagać załącznika, który nie powinien być wymagany (EVSE to nie lokal!) Z kolei administracja nigdy nie miała czasu żeby mu ten kwit podpisać...

eimi

Pionier e-mobilności
Przywołany do tablicy!
Łatwo nie jest ;)
Z uporem wartym lepszej sprawy, powoli ale konsekwentnie sunę do przodu.
Pierwsza sprawa, choć straciłem na to pół roku, już jest pozamiatana :cool:
A w drugiej też mam istotne postępy. Za parę dni opiszę co mi się udało "wywalczyć" ale jest już dobrze (y)

Chyba napiszę z tego jakieś krótkie opracowanie w punktach ;)
Bo nawet w tak prostej sprawie jak wniosek o Warunki Przyłączeniowe, jak się to robi pierwszy raz, można się wpie* w jakąś minę.
Ostatnio widziałem na przykładzie kolegi z osiedla, którego Energetyka znów źle sklasyfikowała (że chce lokal mieszkalny dołączyć, a nie ładowarkę...) I zakleszczył się w procedurach :(
Bo zaczęli od niego wymagać załącznika, który nie powinien być wymagany (EVSE to nie lokal!) Z kolei administracja nigdy nie miała czasu żeby mu ten kwit podpisać...
Mnie najpierw w PGE chcieli dać taryfę C, po wielu bojach wywalczyłem swoje G, a jak przyszli montować licznik w bloku to dobrze że zszedłem bo mieli numer lokalu mieszkania a nie miejsca postojowego i już wymontowywali mój licznik z mieszkania żeby zamontować nowy... Aż boję się pomyśleć jak bym musiał to później odkręcać

Ratt

Posiadacz elektryka
Walczyć! Walczyć! Walczyć! I wybierać do zarządów ludzi mądrych i otwartych a nie leśnych dziadków! Wszystko w naszych rękach i głosach.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Jest update na FB. Wspólnota podobno zablokowała dostęp do części wspólnej garażu, gdzie ma być zamontowany licznik.

1000036475.jpg

1000036479.jpg

Wyrok jest jeszcze nieprawomocny:

1000036477.jpg

Last edited: