ładowarki -> aktualna lista wraz z cenami

lookash_c

Pionier e-mobilności

krzyss

Pionier e-mobilności
W Polsce jeszcze można samemu ogarnąć ale przydałaby się jakaś analiza dla całej Europy.
Za 2 tygodnie jadę 1 raz elektrykiem do Francji i już mam głowę kwadratową od tych rozważań gdzie się ładować czy na SC Tesli czy IONITY czy GreenWay. Czy kupować abonament czy iść na żywioł i improwizować….
Jka masz Tesle to nie kombinuj w drodze i laduj na SuC.
Jak bedziesz mial wolna chwile gdzies to odpal
PlugSare zobacz czy nie ma czegos tanszego.
SuCw trasie jest najlepsze.

nabrU

Moderator
@Piter
Jak to ma być 'optymalizacja kosztów' to ja sugeruje zrobić tak:
Zainstalować apkę Bonnet (z moim kodem RARAB oczywiście ;)), zameldować się na Niemcy i wykupić za 96euro pakiet 200kWh póki jeszcze można do 8 listopada. Nie wiem ile teraz jest za mój kod referencyjny, ale załóżmy że gratis 10 euro więc z kart pobierze Ci powiedzmy 86 euro. Daje to 43 centy/kWh za np. Ionity w DE co będzie wg mnie bardzo dobrą alternatywą dla niemieckich SuC i 200kWh pozwoli Ci trochę kilometrów zrobić. Nawet jak jedziesz za jakiś czas to po likwidacji refilli w Bonnet (czyli po 8 listopada) kWh będą aktywne za free do końca roku.

nabrU

Moderator
Spoko, pamiętaj tylko że refill można kupić do 8 listopada. Potem Bonnet zmienia zasady -> https://www.joinbonnet.com/pricing-update
I pamiętaj, że kWh z refilla są tylko do wykorzystania w kraju zameldowania, więc przemyśl gdzie najwięcej będziesz miał ładowań w trasie.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Optymalizacja kosztów- o jakich kwotach różnicy mowa ? Czy gra warta świeczki? Szukanie, sprawdzanie i tracenie czasu to jak tankowanie benzyny zjeżdżając z autostrady dla kilku centów.

krzyss

Pionier e-mobilności
Optymalizacja kosztów- o jakich kwotach różnicy mowa ? Czy gra warta świeczki? Szukanie, sprawdzanie i tracenie czasu to jak tankowanie benzyny zjeżdżając z autostrady dla kilku centów.
Na autostradzie w ES różnica miedzy autostradą a stacją 5km od trasy potrafiła sięgać 0,22€... na pełnym zbiorniku to sie robiła konkretna kwota

nabrU

Moderator

Jak pisałem wyżej, dla np. Ionity 350kW z Bonnet 200kWh i referralem to ok. 43 eurcenty vs 79 eurocentów (w standardzie) za kWh w DE.
Ionity masz głównie na MOPach przy autostradach (mapka tutaj) więc nie wiem o jakim szukaniu mówisz.

KKL

Posiadacz elektryka
Warta. Dzięki takiej optymalizacji przejechałem w tym roku 4800km w wakacje za 450zl.

aadamuss

Posiadacz elektryka
KKL ale to chyba ładowałeś na darmowych a nie trochę tańszych.

Nie byłem za granicą dalej niż w Czechach i ciężko wyobrazić mi sobie dużą różnicę w kosztach. Do tej pory ładowanie mam głównie w domu w taryfie nocnej po 0.4 i raptem kilka razy na próbę na innych ładowarkach.

Czy dla przykładu ktoś może podać różnicę w kwocie na trasie np. gdzieś z Polski do Włoch czy Chorwacji?
Ten Bonnet to 200 kWh i później inna stawka ?

Last edited:

Najnowsze dyskusje