ładowarki -> aktualna lista wraz z cenami

consigliero

Pionier e-mobilności
Warta. Dzięki takiej optymalizacji przejechałem w tym roku 4800km w wakacje za 450zl.
No a ja myślałem że przejechanie naszych prawie 10000 km w Hiszpanii za kwotę około 1600 PLN wydawało mi się tanio. Wyglada na to że sporo muszę się jeszcze nauczyć. W zestawieniu brakuje czeskich ładowarek na niecałe 1000 koron oraz jednego ładowania w Zgorzelcu na Ionity za 50 PLN Jak tego dokonałeś? Mnie się udało tylko w jednym miejscu trafić na gratisowe podładowane, ale za to ocean zabrał mi okulary za 5000 PLN i musiałem kupić soczewki z płynem za 80 EUR i okulary przeciwsłoneczne aby słońce nie raziło za 100 EUR

Attachments

• 23345725-AB97-4CDB-BE31-2035A5DF7233.jpeg
    23345725-AB97-4CDB-BE31-2035A5DF7233.jpeg
    91,1 KB · Liczba wyświetleń: 62

nabrU

Moderator
Ten Bonnet to 200 kWh i później inna stawka ?

Poczytaj tutaj (tylko cały wątek bo się w Bonnet wiele pozmieniało). Na refill 200kWh masz czas tylko do 8 listopada. Jakby co pytaj

Jest jeszcze inna opcja dla wszystkich którzy szukają oszczędności w podróżach (raczej za granicą) ale o tym napiszę w osobnym wątku. :sneaky:

KKL

Posiadacz elektryka
No a ja myślałem że przejechanie naszych prawie 10000 km w Hiszpanii za kwotę około 1600 PLN wydawało mi się tanio. Wyglada na to że sporo muszę się jeszcze nauczyć. W zestawieniu brakuje czeskich ładowarek na niecałe 1000 koron oraz jednego ładowania w Zgorzelcu na Ionity za 50 PLN Jak tego dokonałeś?
Kombinacja Bonnet z referalami, kilka ladowan na Lidlach, ładowanie auta na kempingu, czasem parking z ładowaniem w cenie. Do tego bodajże 3 ładowania, gdzie nigdy nie dostałem obciążenia karty (apki BeCharge, JuicePass i mobility+). Błąd ładowarek bo w innych miejscach obciążenia mialem. Nie planowałem wydać aż tak mało :), celowałem pomiędzy 700 a 1000zl a że wyszło mniej przez błędy ładowarek, które energię daly a pieniędzy nie pobraly (brak w ogóle w historii ładowania).. cóż, płakać nie będę ;). Ale zmierzam do tego, że wcześniej jednak jak zaplanuje się trasę, wybierze korzystniejsze ceny to jednak można zaoszczędzić. Jak w drodze powrotnej było już za późno i miałem zamkniętego Lidla w Brnie, to szukałem raczej tańszej ładowarki w apce ChargeUp niż droższej. Różnice potrafią być spore.

Pytanie do innych odnośnie cen Greenwaya. Po podwyżkach Shell Recharge pokazuje ciągle stare ceny na GW. Nawet testowo użyłem kartę 1 listopada na dwóch ładowarkach i na wolniejszej w MOP Leonia wyszło mi 1.84zl za kWh a na szybszej w Niepruszewie 2.27zl. Apka podaje, że to ceny netto. Czy finalnie te ceny takie zostaną czy wystawia fakturę na ceny aktualne po podwyżkach? Kia charge też pokazuje ceny z GW sprzed podwyżek. Nigdy nie ładowałem na GW innymi aplikacjami i zrobiłem teraz testowo to sprawdzić. Ciekawi mnie jaki będzie finał.

krzyss

Pionier e-mobilności
Kombinacja Bonnet z referalami, kilka ladowan na Lidlach, ładowanie auta na kempingu, czasem parking z ładowaniem w cenie. Do tego bodajże 3 ładowania, gdzie nigdy nie dostałem obciążenia karty (apki BeCharge, JuicePass i mobility+). Błąd ładowarek bo w innych miejscach obciążenia mialem. Nie planowałem wydać aż tak mało :), celowałem pomiędzy 700 a 1000zl a że wyszło mniej przez błędy ładowarek, które energię daly a pieniędzy nie pobraly (brak w ogóle w historii ładowania).. cóż, płakać nie będę ;). Ale zmierzam do tego, że wcześniej jednak jak zaplanuje się trasę, wybierze korzystniejsze ceny to jednak można zaoszczędzić. Jak w drodze powrotnej było już za późno i miałem zamkniętego Lidla w Brnie, to szukałem raczej tańszej ładowarki w apce ChargeUp niż droższej. Różnice potrafią być spore.

Pytanie do innych odnośnie cen Greenwaya. Po podwyżkach Shell Recharge pokazuje ciągle stare ceny na GW. Nawet testowo użyłem kartę 1 listopada na dwóch ładowarkach i na wolniejszej w MOP Leonia wyszło mi 1.84zl za kWh a na szybszej w Niepruszewie 2.27zl. Apka podaje, że to ceny netto. Czy finalnie te ceny takie zostaną czy wystawia fakturę na ceny aktualne po podwyżkach? Kia charge też pokazuje ceny z GW sprzed podwyżek. Nigdy nie ładowałem na GW innymi aplikacjami i zrobiłem teraz testowo to sprawdzić. Ciekawi mnie jaki będzie finał.
Shell pokazuje glupoty z cenami na GW.

Swoja droga ja tez w mojej wakacyjnej wyprawie 5600km dwa razy ladowalem karta shell i pobralem ze 100kWh i nie dostalem obciazenia… :)

KKL

Posiadacz elektryka
To jak już tu piszemy o cenach i optymalizacjach. Włoska apka JuicePass od EnelX.

Mają w ofercie plany przedpłacone, gdzie za 45 euro można pobrać 145kWh. Osobiście nie testowałem,ale w planie Basic w opcji Pay per use działa ok. Używałem we Włoszech do ładowarek AC. Podawałem swoje prawdziwe dane, kraj zamieszkania Polska, podpięta karta revolut. Wszystko działało.

Z warunków korzystania wynika, że plan przedpłacony działa także poza Włochami (wspominają cały świat). Z mapy widzę, że można też z apki korzystać na Ionity. Przedpłacone kWh kosztują 1.46zl po dzisiejszym kursie EUR więc bardzo atrakcyjnie. Poza Ionity na pewno jest w Polsce Greenway. Więcej nie chciało mi się sprawdzać. Jeśli komuś się chce przetestować to zapraszam :). Być może to obecnie najtańszy dostęp do ładowarek DC w Europie. Po wykorzystaniu limitu przedpłaconego obowiązują stawki pay per use które są już zupełnie nieopłacalne (typu ~1 euro za kWh na DC).

Co ważne, można aktywować na miesiąc i po wykorzystaniu limitu wyłączyć. Nie ma długiego zobowiązania.

Update: zrobiłem subskrypcję planu Flat Small czyli 70kWh za 25euro. Będę testował za tydzień podczas przejazdu na przedłużony weekend. W tym planie 1kWh kosztuje ~1.68zl, bez znaczenia czy AC czy DC. Sprawdzę Ionity w Nowostawach i Greenwaya.

IMG_20221105_122326.jpg

Last edited:

KKL

Posiadacz elektryka
JuicePass przetestowany na Greenwayu oraz Ionity. Zero problemów. Uruchomienie ładowarki apka, ładowanie z pakietu flat small.

Last edited: