Leci w TVN Turbo Automaniak - porownywarka NIO, Forda M, Tm3 LR

Bronek

Pionier e-mobilności
NIO, Tm3, Ford M, i do porownania spalina i pomalutku w ICE chopakom zostaje chwalić jeno dźwięk silnika w ice Lexus LC500 CV(COLIN)
Super jest to NIO
Właściwie wszystkie ok.
Lekko chyba przeklamują rzeczywistość na trasie Warszawa - Berlin, aby nie bylo zbyt za EV, kombinowali aby bylo lekko gorzej niż mogło by być?

Last edited:

JM&JM

Posiadacz elektryka
Nawet moja żona była wzburzona oglądając wczorajszy odcinek Automaniaka. No cóż… liczy się oglądalność i reklamodawcy… Jak widać nawet Patryk Mikiciuk potrafi zrobić z siebie błazna i jechać zimą bez ogrzewania 80-90 km/h byle by tylko istnieć medialnie. Może faktycznie niech się zajmuje klasyczną motoryzacją a nie próbuje na siłę ogarniać elektro-mobilności.

Slawoos

Zadomawiam się
I do tego ładowanie z 230V z kibla...no hit. U mnie kiedyś było blisko takiego rozwiązania ale to było 4 lata temu w leafie I. Chociaż finalnie nie ładowałem i dojechałem do celu. No i chyba jednak brakowało akcentu na koszty takiej podróży zarówno pomiędzy elektrykami, jak i porównania ze spaliną Lexusa.

marco_25

Pionier e-mobilności
I do tego ładowanie z 230V z kibla...no hit. U mnie kiedyś było blisko takiego rozwiązania ale to było 4 lata temu w leafie I. Chociaż finalnie nie ładowałem i dojechałem do celu. No i chyba jednak brakowało akcentu na koszty takiej podróży zarówno pomiędzy elektrykami, jak i porównania ze spaliną Lexusa.
Ten kibel to jakiś przebłysk geniuszu musiał być. Czekam z niecierpliwością na znajomych pytających się o ładowanie z toalety hehe.

Przy zakupie samochodu powyżej pół miliona to raczej pali tyle co się wleje ;) bo koszty ubezpieczenia, opon, itp. są porównywalne jak nie wyższe niż paliwa a i sama utrata wartości to też nic przyjemnego. Chodzi o to żeby był fun z jazdy a to dla tych Panów redaktorów którzy muszą słyszeć tłoki w silniku to nigdy nie będzie w elektryku dostępne, nawet przyspieszenie zbyt gwałtowne dla Kornackiego.
Na torze ich obiekt zachwytu został pozamiatany przez każdy z tych samochodów elktrycznych, dodam znacznie tańszych, co i tak nie zmieniło tezy.

Na szybko w abrp sprawdziłem i Nio powinno przejechać ten dystans w 6h i 2 minuty. Wystarczyło wbić adres w nawigacji ale to by mogło o zgrozo obalić tezę jaką już na początku założyli prowadzący. Już nawet nie chce myśleć co by się stało jakby dostali karę GW albo Shell Recharge :eek:

Podsumowując: Oglądając Automaniaka optymalnym wyborem powinno być posiadanie skody w dizelku z manualną skrzynią.

mALEK

Pionier e-mobilności
nie wiem, nie ogladam od dawna zadnej produkcji tvn, polsat, tvp itd itp. nie daje rady przez to przejsc, wiec szkoda mi na nich czasu ;)
ale nasuwa mi sie jeden wniosek, po przeczytaniu komentarzy pod zajawka, a dotyczacy "konfiskaty" samochodow w raz W przez wojsko. moge spac spokojnie, nikt mi BEV nie zabierze na wojne :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Był czas, że wojsko próbowało kontrolnie przejmować motocykle i upatrzyli sobie Harley e. Zatankowane i gotowe do jazdy.
Jako były dowódca szpitala polowego ( taki byłem na jednym szkoleniu gdzie piłem wódę z kilka dni i po to aby kilka razy w "sztabie" narysować trójkąt z krzyżykiem na mapie) - wiem iż każdy pojazd cywilny ma określony przydział. I w razie W wiadomo co wezmą i dlaczego.
Ps Ćwiczenia w tzw czasie rzeczywistym aby jeden podpulkownik wyrobił limiit szkoleń i mógł przejść na emeryturę w randze pułkownika. Pościągali kupę chłopa z całej Polski,. Taka to armia była z 15 lat temu. PIC

mALEK

Pionier e-mobilności
no PIC. :) przydzialy na pojazdy byly zapewne robione w ubieglym stuleciu. watpie, aby ktos je aktualizowal pod katem BEV, i taki np. rivian, f150L, TCT itd itp. by sie tam lapaly - 4x4 z odpowiednim przeswitem. ale limit, to limit, potem juz w punkcie zbiorczym konsternacja - jak to zatankowac :D