LR nie chce iść spać

poochaty

Posiadacz elektryka
No widze wzorzec pewnej regularności. Mam harmonogram przygotowania ale dopiero na 6:45 (już też od dłuższego czasu).
Co do połączenia z telefonem to byłoby to chyba bardzie nieregularne. Widziałem jakieś wątki, że aplikacje potrafią wybudzać więc stawiałem na Teslamate, ale używam od ponad miesiąca, a problem dopiero od paru dni.
Posprawadzam to co piszecie. Wyłącze całkowicie Sentry, sformatuje pendrive'a. Na kolejną noc ewentualnie odepnę go całkiem i zobaczymy. Zostaje może temat wifi. Przydałyby się jakieś logi Tesli, które by podpowiedziały co wybudziło.
Teslamate nie wybudza, ale zrób tak:
1. Wyloguj się ze wszystkich aplikacji, w tym Teslamate poprzez zmianę hasła do konta.
2. Jako jedyną aplikację użyj aplikację w telefonie.
3. Wyciągnij pendrive na noc.
4. Sprawdź schematy na poziomie telefoni i samochodu.
5. Przed nocą sprawdź poziom baterii, zapisz i zabij aplikacje w telefonie.
6. Rano włącz aplikację i sprawdź %%
Jak i tym razem znikną % będzie dziwne.

krisss

Zadomawiam się
Punkty wykonane. Co prawda nie wiem jak znaleźć schemat na poziomie samochodu.
Tej nocy bateria spadła o 4%, ale tez noc byla cieplejsza. Przed 5 rano sprawdziłem aplikację i była aktywna funkcja podgrzewania baterii.
Ciekawe czy to dlatego, że bateria LFP potrzebuje podgrzania, czy to już przygotowanie do harmonogramu startu o 6:45 (od 2 w nocy?).
W domu mam wyłączone zamykanie auta, ale czy to by miało mieć wpływ?

wydaje sie ze to bedzie to: https://teslamotorsclub.com/tmc/posts/5319148/

Last edited:

poochaty

Posiadacz elektryka
Punkty wykonane. Co prawda nie wiem jak znaleźć schemat na poziomie samochodu.
Tej nocy bateria spadła o 4%, ale tez noc byla cieplejsza. Przed 5 rano sprawdziłem aplikację i była aktywna funkcja podgrzewania baterii.
Ciekawe czy to dlatego, że bateria LFP potrzebuje podgrzania, czy to już przygotowanie do harmonogramu startu o 6:45 (od 2 w nocy?).
W domu mam wyłączone zamykanie auta, ale czy to by miało mieć wpływ?

wydaje sie ze to bedzie to: https://teslamotorsclub.com/tmc/posts/5319148/
Ten harmonogram o 6 45 też wyłącz. Raz pojedziesz zimnym.

krisss

Zadomawiam się
Ten harmonogram o 6 45 też wyłącz. Raz pojedziesz zimnym.
Tak to bedzie to. Na weekend nie mam harmonogramu i dzisiaj całą noc auto przespało. Wyłączę ten harmonogram i zobaczymy przez kilka dni.
Jeżeli się potwierdzi to swoją drogą dziwne, żeby rozgrzewać bateriię ponad 4h przed wyjazdem.

krisss

Zadomawiam się
Wygląda, że faktycznie temat rozwiązany. Samochód stał pod lotniskiem na zimnie i przez 3 dni z baterii zleciało 1%. Teraz również jedynie 1% przez noc. Harmonogram był winny. Cóż lepiej grzać ręcznie :)

Riki83

Zadomawiam się
a jak robicie majac auto w cieplym garazu? nie trzeba grzac baterii itp? a co np z calym dniem pod praca..... wtedy ustawiacie harmonogram zeby zagrzal przed wyjazdem do domu?

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Warto potestować harmonogramy. Jak byłem ostatnio na wyjeździe w górach to sprawdzał się idealnie - rano było auto przygotowane (3-4% baterii schodziło). Następnie był harmonogram przy stoku na przygotowanie do powrotu - tutaj 1% schodziło, a bateria nie dostawała śnieżynki ;)
Też na początku wyłączałem harmonogramy - zapewne można coś przyoszczędzić, ale to jak zwalnianie przy podjeżdżaniu pod górkę i przyspieszanie przy zjeżdżaniu, zamiast płynnej jazdy ze stałą prędkością na tempomacie.

Sebastian P.

Nowy na Forum
Witam
Jestem nowym posiadaczem Tesli Y LR dzisiaj po powrocie z pracy samochód jak zawsze zaparkowałem w garażu po 5 min. wróciłem się i usłyszałem że wentylator działa- czy to normalne. Auto zamknięte wentylacja wyłączona

danielm

Pionier e-mobilności
Witam
Jestem nowym posiadaczem Tesli Y LR dzisiaj po powrocie z pracy samochód jak zawsze zaparkowałem w garażu po 5 min. wróciłem się i usłyszałem że wentylator działa- czy to normalne. Auto zamknięte wentylacja wyłączona
tak, auto żyje własnym życiem czasami