AWD w tesli m3 jest fantastyczne (mam porównanie do 3.0 diesel w audi a6 quattro).
Jeszcze jest jedna kwesta: na jakich oponach wyjeżdża teraz Tesla z fabryki? Dalej “wegańskie” michelliny e primacy? Bo jak tak to nie chciałbym ich mieć na RWD.. poczytaj na forum - gdy spadnie deszcz i jest trochę chłodnej (powiedzmy 10st) potrafi bujnąć autem przy puszczaniu gazu z np 120km/h i to w AWD 😳 więc pewnie wymiana opon po pierwszym sezonie do doliczenia 😅
Tu tylko należy dodać, że jak ktoś trochę jest wjeźdżony w samochody to woli poczuć to bujnięcie tyłem przy przyśpieszaniu lub regeneracji, niż na apexie zakrętu wylecieć przodem, lub nie wyhamować na światłach, bo przy hamowaniu wyjdzie, że jednak trakcja taka nie była świetna.
Ale to jest uwaga wyłącznie dla osób wjeżdżonych z jakimś tam doświadczeniem jazdy sportowej. Nie polecam RWD, choć sam może nawet bym dopłacił do braku AWD, bo lżejszy i mniej prądu pali, a przednie silniki czasem padają, a czasem wyją. Niby jest gwarancja 8 lat, ale wycia mogą nie uwzględnić.
Uważam, że 99% osób powinno wybrać AWD, ale jestem w tym 1% który pokochał jak RWD się prowadzi zimą, bo rzeczywiście latem na michelinach był to typowy płużący przodem dupowóz. Widać w deszczu będzie ciekawie, ale szczerze wątpię że esp tesli zaskoczy żonę, która jeździ bardzo delikatnie.
Sam lubię samochody, w których nie jeździ się bezmyślnie depcząc pedał w podłogę.