Magazyn, FV itp kwiecień 2022

slaveq

Pionier e-mobilności
A ja zapytam z innej beczki może ktoś się orientuje czy istnieje możliwość do istniejącej instalacji PV dołożyć magazyn energii? Pytam bo właśnie buduje nową instalację pv i nie chce inwestować w falownik hybrydowy a myślałem później o rozwiązaniu w stylu magazyn energii jako UPS dla domu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Istnieje, ale jak sam tego nie ogarniesz, to trudno przynajmniej mi znaleźć kogoś kto by to wysterował.
Firmy które oferują magazyny proponując" wszystko od nowa" a do tego nawet walą takie teksty, aby zrezygnować z prosumenta na rzecz nowej umowy..
Mi się nie udało dotrzeć do kogoś kto by to tak zaprojektował, aby mieć dwa magazyny : ten sieciowy prosumencki i dodatkowo akumulatory, plus jeszcze grzanie np zbiornika...

Last edited:

slaveq

Pionier e-mobilności
Istnieje, ale jak sam tego nie ogarniesz, to trudno przynajmniej mi znaleźć kogoś kto by to wysterowal.
Firmy które oferują magazyny proponują"c wszystko od nowa" a do tego nawet takie teksty aby zrezygnować z prosumenta na rzecz nowej umowy..
Mi się nie udało dotrzeć do kogoś kto to by zaprojektował, tak aby mieć dwa magazyny ten sieciowy prosumenckiej i dodatkowo akumulatory plus jeszcze grzanie zbiornika...
No na razie nowość u nas więc albo będą się tym zajmować pasjonaci albo firmy "Panie nie da się ale jak się da to za milijon złotych"

Trapp

Zadomawiam się
Witam

Co do dołożenia magazynu energii - są 2 możliwości:
- wymiana falownika na tzw hybrydowy ( najlepiej 3 faz.) z możliwością podłączenia akumulatora,
- montaż dodatkowego falownika Sofar ME3000SP - ale jest to falownik jednofazowy , z opcją podłączenia ok. 2-10 kWh dedykowanych akumulatorów .
W/w Sofar ogarnia również "niezależne" banki energii - można pomyśleć o bateriach z odzysku , ale jest to zadanie raczej dla pasjonatów, ponieważ brak jest komunikacji poziomu BMS banku energii z Sofarem ( Sofar ogarnia tylko własne rozwiązania + protokół Victron.
Jest to trochę problematyczne , dlatego też z odzysk baterii samochodowych jako domowe banki energii widzę trochę "średnio" bez dedykowanych rozwiązań.
Bateria - najlepiej LiFePO4 - gwarantują min. 6.000 cykli i brak problemów z ew. zapłonami baterii LiPo z odzysku

Można też budować coś w oparciu o falowniki Victron-a ale wychodzi to $$$ drożej...