Mam takie pytanie nt. Wall Connectora gen.2

JareG

Pionier e-mobilności
No i jest.. i muszę przyznać, że ładne to cudo :)
Tesla_WallConnector3.JPG
I mam pytanie: trudne jest dorobienie do tego kabla z gniazdem siłowym 32A..?

Pozdrawiam

Michal

Moderator
"Pan podręcznik" strikes again :D

krzyss

Pionier e-mobilności
View attachment 6187

Pozdrawiam
Banalne. Bierzesz dobry kabel do 11kW minimum 5x2,5. do 22kW 32A 5x4mm
Otwierasz cudo i zgodnie z instrukcją kabel przykrecasz (w komplecie jest klucz).
Drugą stronę kabla zarabiasz zgodnie ze sztuką i kolorami kabli na gniazdo 32A i dziala :)

PS. Nie pali sie napis TESLA na nim i to uwazam za duża wizerunkową wtopę :p

Zarek1988

Posiadacz elektryka
View attachment 6187

Pozdrawiam
Generalnie używaj linek albo kabla plecionego a nie drutu w kablu 5x2,5mm
Uważam, że najlepiej i najbezpieczniej użyć grubszego przewodu na 5x4mm. Wiem, że drożej ale zawsze mniejsze prawdopodobieństwo przegrzewania się. I co istotne, jak będziesz miał plecionkę, kup sobie tulejki na końcówkę przewodu. Nie musisz koniecznie używać zarabiarki - wystarczy tylko dobrze dokręcić.

Popatrz sobie jak ja montowałem u mnie WC. Może Ci się coś z tego przyda😉

JareG

Pionier e-mobilności
No i zrobione. Ale brat (elektryk dyplomowany zresztą) się pospieszył (bo zrobił właściwie od ręki a ja myślałem, że dopiero po urlopie się tym zajmie) i zgodnie z instrukcją użył 5x2,5 - chyba będe musiał go poprosić o poprawkę na 5x4mm 🤣
Tesla_WallConnector3-i-wtyczka.jpg

Pozdrawiam

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Tak jak mówiłem. Nie powinno się robić (na logikę) mniejszego przekroju kabla przed Wallboxem niż ma sam wallbox do wtyczki… ja robiłem do samej rozdzielni u siebie.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Tak jak mówiłem. Nie powinno się robić (na logikę) mniejszego przekroju kabla przed Wallboxem niż ma sam wallbox do wtyczki… ja robiłem do samej rozdzielni u siebie.
Ale oczywiście każdy robi według uznania i portfela. Z drugiej strony zastanawiam się czy gdy tesla straci zasilanie czy mozna wyjąc wtyczkę🤔 bo jak tak to mozna szybko stracić wallboxa😂

JareG

Pionier e-mobilności
Ja mam podobnie zrobione tylko, że kabel 5x6mm, taki jak w tym przewodzie Tesli.
Aż 6mm..? Te w/w 4mm nie wystarczą? I nie chodzi mi o kasę, tylko o sztywność kabla.. No i gniazdo na ścianie mam co prawda 32A jeśli chodzi o wielkość, ale bezpiecznik jest 25A - mogę go wymienić, bo po zwiększeniu przydziału mocy do 20kW jest taka możliwość, ale zastanawia mnie jakie kable mam w ścianie do tego gniazda :D

Pozdrawiam