Mam takie pytanie nt. Wall Connectora gen.2

nabrU

Moderator
Niestety muszę Was zasmucić Gen 3 Wall Connector jest tylko 1 fazowy (stąd własnie sądziłem że wszyscy kupują w tym watku 'stare' Gen 2 bo są właśnie 3-fazowe)

Instrukcja instalacji nie pozostawia co do tego żadnych wątpliwości (strona 4 - dane techniczne, strona 19-20 - podłączenie)

krzyss

Pionier e-mobilności
Niestety muszę Was zasmucić Gen 3 Wall Connector jest tylko 1 fazowy (stąd własnie sądziłem że wszyscy kupują w tym watku 'stare' Gen 2 bo są właśnie 3-fazowe)

Instrukcja instalacji nie pozostawia co do tego żadnych wątpliwości (strona 4 - dane techniczne, strona 19-20 - podłączenie)
Chyba ten z anglii :)
Bo ja mam Gen 3 co laduje 22kW 😎

nabrU

Moderator
No to ja nie wiem. Poniższe z ogólnej strony Tesli (nie Tesla UK):

Według tego Gen 3 to max 11kW przy 48A prądzie (wątpliwe do osiągnięcia w PL na jednej fazie)

EDYTA: Znalazłem jakąś australijską wersje manuala i jest również wersja 3-fazowa, więc mam nadzieję, że Wasze zakupione też 👍

Michal

Moderator

nabrU

Moderator
W UK praktycznie nie ma domów z 3-fazowym zasilaniem stąd prawie wszystkie 'ładowarki' są jednofazowe. Plus jest taki, że w tutejszej energetyce nie istnieje coś takiego jak moc przyłączeniowa dla domu (jak w PL) i minimalne zabezpieczenie na fazie to 60A (dla raczej starych domów). U mnie np. jest zabezpieczenie 100A i to jest standard dla większości nowych domów ;) (y)

1657733636975.png

Michal

Moderator
W UK praktycznie nie ma domów z 3-fazowym zasilaniem stąd prawie wszystkie 'ładowarki' są jednofazowe. Plus jest taki, że w tutejszej energetyce nie istnieje coś takiego jak moc przyłączeniowa dla domu (jak w PL) i minimalne zabezpieczenie na fazie to 60A (dla raczej starych domów). U mnie np. jest zabezpieczenie 100A i to jest standard dla większości nowych domów ;) (y)

100A x 230V = 23 kW w UK
32A x 400V x 1,7= 22 kW w PL

Trochę nie ma znaczenia jak to robisz jeśli zakład energetyczny / operator przesyłu dba o rozkład obciążenia pomiędzy fazy.

nabrU

Moderator
Niby tak ale znajdź mi taki EV co może 22-23kW się ładować po jednej fazie. Większość (poza Zoe) to 7,4kW (1F) i 11kW (3F)

Michal

Moderator
Oczywiście masz rację.
Większe Tesle (S, X) mają ładowarki pokładowe 22kW.

Ps. Mnie najbardziej zaskoczył kiedyś gość z Włoch, który na Twitter napisał, że on ma w domu podstawowe przyłącze 3kW i tam większość ludzi takie ma, a jak się postarasz to dostaniesz 6kW 0_o Tam to mają problemy ;)

solik

Pionier e-mobilności
Oczywiście masz rację.
Większe Tesle (S, X) mają ładowarki pokładowe 22kW.

Ps. Mnie najbardziej zaskoczył kiedyś gość z Włoch, który na Twitter napisał, że on ma w domu podstawowe przyłącze 3kW i tam większość ludzi takie ma, a jak się postarasz to dostaniesz 6kW 0_o Tam to mają problemy ;)
Na targach EV byl przedstawiony temat funkcji ograniczania ladowania do 7.4kW bo w niektorych krajach juz sie pojawiaja restrykcje.. moze tam