Mandat za wjazd na Buspas

adamadam

Nowy na Forum
Sprawa jasna jak slonce: mandat sie nalezal. Tyle.
Sprawa nie jest jasna jak słonce. Tu jest wykaz zarządcy drogi (miasta Wrocław) z buspassami dopuszczonymi do ruchu elektryków i ten buspass jest tam wykazany na poz. 16: https://www.wroclaw.pl/komunikacja/torowiska-i-buspasy tak więc znamy już intencję zarządy o dopuszczeniu do ruchu. Powstaje więc tylko pytanie czy znak jest błędnie ustawiony, czy policja nadinterpretuje przepis, że można jechać ale nie można wjechać.

JED 3City

Fachowiec
Kolego, to TY interpretujesz przepis i zadajesz zbedne pytania - dlugo masz prawo jazdy?
Zawsze szukasz dziury w calym? Idz do sadu, masz 1% szansy.

A prawda jest taka: ZAKAZ WJAZDU obowiazuje WSZYSTKICH - poza wylaczeniami, ktore sa tam wyszczegolnione.

Lupus

Posiadacz elektryka
Kolego, to TY interpretujesz przepis i zadajesz zbedne pytania - dlugo masz prawo jazdy?
Zawsze szukasz dziury w calym? Idz do sadu, masz 1% szansy.

A prawda jest taka: ZAKAZ WJAZDU obowiazuje WSZYSTKICH - poza wylaczeniami, ktore sa tam wyszczegolnione.
Nie zawsze znak jest prawidłowo postawiony.

JED 3City

Fachowiec
To sie usuwa znak, a nie szuka interpretacji wg mojego widzimisie.

elektryk

Pionier e-mobilności
Jeszcze ciekawostka w temacie Bus pasów - w Krakowie odpalili system automatycznego odczytywania rejestracji pojazdów poruszających się po Bus pasach i zamierzają to zintegrować z bazą uprawnionych elektryków i współpracować z policją:

Arek77

Nowy na Forum
Ja w zasadzie chcę zebrać możliwie najwięcej informacji na ten temat bo praktyce będę tędy umyślnie jeździć i prędzej czy później mnie zatrzymają, mandatu nie przyjmę bo naprawdę jestem ciekaw prawnie jak orzeknie Sąd. Jakby nie patrzeć sytuacja jeśli faktycznie jest na moją niekorzyść to nie zmienia faktu, że jest bardzo niejasna dla przeciętnego użytkownika elektryka (sam byłem do dziś przekonany, że mogę legalnie tu wjeżdżać) bo prawo do jazdy daje, ale nie daje prawa do wjazdu.
Kazdy Znak dziala do nastepnego skrzyzowania. Jezeli na nast skrzyzowaniu nie ma znaku zajaz wjazdu, tylko bus pas oznaczony na jezdni, mozesz wjechac.

daniel

Señor Meme Officer
Kazdy Znak dziala do nastepnego skrzyzowania. Jezeli na nast skrzyzowaniu nie ma znaku zajaz wjazdu, tylko bus pas oznaczony na jezdni, mozesz wjechac.
No nie każdy. Strefa zamieszkania, droga wewnętrzna, strefa ograniczonej prędkości itp

eSITOnEb

Nowy na Forum
Wracając do głównego wątku... Może warto w ogóle zastanowić się nad definicją buspasa i tym jakimi znakami drogowymi powinen być oznaczony według przepisów.

Last edited by a moderator: