Mazda MX30 czy Leaf II

miksell

Posiadacz elektryka
Jak już na forum pisałem, to szukam elektryka do ok 150 tys zł.
Mój wybór sprowadza się do mazdy i Leafa II. W miejście oba samochody bedą bardzo porównywalne pod kątem użytkowania.

Jednak na okazjonalnych trasach mogą pojawić się następujące problemy:
- Mazda - którki zasięg
- Leaf grzanie baterii i ograniczenia w prędkości ładowania.

Co waszym zdaniem jest mniejszym złem? Mazda czy Nissan. (Mazda podoba się mojej żonie)

miksell

Posiadacz elektryka
Patrząc na obecny trend u wszystkich producentów to do początku przyszłego roku doczekamy się jeszcze 2 korekt cennika mazdy - i to tylko związanych z kursem Euro i USD, zakładając że ceny dla importera nie podniesie fabryka bo wtedy to naprawdę nie będzie fajnie.
Pożyjemy zobaczymy. Jak już pisałem na przełomie roku bede miec finansowanie i tego nie przeskoczę ;-)
Jestem jednak optymistą. W końcu ceny muszą się ustabilizować.

JareG

Pionier e-mobilności
Jeszcze rok temu gdyby mi ktoś powiedział, że ludzie będą kupować dobrze wyposażone Niro za ponad 200tys pln to bym go wyśmiał. Obecnie to już nie jest takie śmieszne.
Albo e-Mustanga za ~290k zł

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
Też. Tylko mustangów które w podstawie kosztują 290tys już chyba tak wiele osób nie kupuje. A Niro za ponad 200 kupują. Rok temu za naprawdę dobrze wyposażonego mustanga wystarczyło zapłacić 216tys. Teraz przy podobnym wyposażeniu to 216tys ledwo starczy na Niro, a za mustanga musisz dołożyć blisko 80tys.

JareG

Pionier e-mobilności
Też. Tylko mustangów które w podstawie kosztują 290tys już chyba tak wiele osób nie kupuje. A Niro za ponad 200 kupują. Rok temu za naprawdę dobrze wyposażonego mustanga wystarczyło zapłacić 216tys. Teraz przy podobnym wyposażeniu to 216tys ledwo starczy na Niro, a za mustanga musisz dołożyć blisko 80tys.
No właśnie o to mi chodzi. Ten podstawowy Mustang cenowo kiedyś, i teraz. No i chyba ten rok to nawet nie minął.. e-Niro (fakt, że przedliftowe) można było dostać w okolicach 150k zł. Masakra.

Pozdrawiam

miksell

Posiadacz elektryka
A nowe eNiro w bazowej wersji + dotacja?
Zakładam zakup bez dotacji. Tzn, licze tak jakbym jej nie miał. Może się okazać iż pula dotacji się skończy;-)

Rozważam różne scenariusze: got+kredyt, Leasing, itp. Jeśli bym sie zdecydował na auto w okolicach 200 tyś zł. To idę w kierunku EV6, Ionic 5, ID.4.
Teraz jestem na etapie zakupu w miarę taniego elektryka = nie chce za auto płacic 200 tyś zł, bo jakoś nie umiem sobie tego uzasadnić ;-)

Więc biorę pod uwwagę:
- leaf 2 - 150 tyś zł
- MX 30 - ok 145 tyś zł.
- moze eC4 - 165 tyś zł. (ale to straszny golas)

KKL

Posiadacz elektryka
Myślę, że żadnego z aut, które rozważasz, nie kupisz nowego do 150tys za pół roku. Twoje szanse na zakup bardziej upatrywałbym w jakichś nowych modelach lub markach, których jeszcze dzisiaj na rynku nie ma. Bo patrząc na te patologie na rynku aut dzisiaj, to nie wierzę, że w pół roku cos się zmieni.. i do tego nasza waluta.. dramatycznie słaba i raczej nic nie wskazuje na to, by się miała wzmocnić. A tego jeszcze w obecnych cenach nie ma uwzględnionego.