Mazda MX30 czy Leaf II

miksell

Posiadacz elektryka
Jak już na forum pisałem, to szukam elektryka do ok 150 tys zł.
Mój wybór sprowadza się do mazdy i Leafa II. W miejście oba samochody bedą bardzo porównywalne pod kątem użytkowania.

Jednak na okazjonalnych trasach mogą pojawić się następujące problemy:
- Mazda - którki zasięg
- Leaf grzanie baterii i ograniczenia w prędkości ładowania.

Co waszym zdaniem jest mniejszym złem? Mazda czy Nissan. (Mazda podoba się mojej żonie)

Olecki

Pionier e-mobilności
Zakładam zakup bez dotacji. Tzn, licze tak jakbym jej nie miał. Może się okazać iż pula dotacji się skończy;-)

Rozważam różne scenariusze: got+kredyt, Leasing, itp. Jeśli bym sie zdecydował na auto w okolicach 200 tyś zł. To idę w kierunku EV6, Ionic 5, ID.4.
Teraz jestem na etapie zakupu w miarę taniego elektryka = nie chce za auto płacic 200 tyś zł, bo jakoś nie umiem sobie tego uzasadnić ;-)
Za 200k to mogłeś poszukać EV6 rok temu :D. W aktualnym cenniku najtańszy EV6 kosztuje ponad 200k ale KIA nie przyjmuje zamówień bo to MY22, za chwilę będzie aktualizacja z cenami MY23 więc myślę że będzie minimum 220k za najbidniejszą wersję, po nowym roku minimum 230k. Ioniq 5 już teoretycznie ma zaktualizowany cennik na MY23 i zaczyna się od 203k ale za chwilę wchodzi nowa Kona, która na 99% będzie cenowo zbliżona do Niro więc na pewno podniosą cenę Ioniq 5 żeby nie był tańszy od mniejszej Kony (pewnie ten sam numer co z Niro - promocyjna cena na zebranie pierwszych zamówień a później podwyżka jeszcze przed dotarciem pierwszych sztuk do salonów).

solik

Pionier e-mobilności
W ciagu ostatniego miesiaca Citroen eC4 zdrozal 11 tys, Fiat 500e 16 tys a auta nawet nie wyjechaly z placu. Z tego co wiem Mazda tez juz zmienila/szykuje zmiany w cenniku (wyposazenie juz zmienilo nazwy - bylo Hikari, jest Makoto) takze za te 150 tys brutto z EV zostanie niewiele za pol roku. Niestety robi sie to jak z mieszkaniami, bylegowno sie sprzedawalo bo i tak nic nie bylo.

Skoro kasowo jest tak nagiete to dodatkowe 'odrzucenie' dotacji jest tymbardziej dziwne. Pol roku to trwa wyplata z programu a nie wyczerpanie srodkow.

Za 200k to nie ID4 tylko ID3/elBorn 58kwh o ile dojada w sensownym czasie bo np przydzial Seata sie skonczyl na PL.

Cav

Pionier e-mobilności
Skoro kasowo jest tak nagiete to dodatkowe 'odrzucenie' dotacji jest tymbardziej dziwne. Pol roku to trwa wyplata z programu
Tia, u mnie właśnie mija 6 miesiąc i nawet uchwały o dofinansowaniu nie podjęli, a gdzie tu mówić o wypłacie.....
Jak dla firm to niestety dużo więcej czasu trzeba zakładać.

Mdude

Nowy na Forum
Podobne jak reszta uważam, że 150k to będzie za mały budżet za pół roku. Wybieranie mniejszego zła, bo tak postrzegam te dwa modele, to też nie najlepszy pomysł. Jeżeli nie zależy Ci na dotacji to proponuję rozejrzeć się za okazją na rynku wtórnym. Masz trochę czasu więc możesz spokojnie się temu przyjrzeć, żeby być gotowym jak będzie finansowanie i tylko tam widzę potencjał na znalezienie czegoś na prawdę atrakcyjnego.

miksell

Posiadacz elektryka
Podobne jak reszta uważam, że 150k to będzie za mały budżet za pół roku. Wybieranie mniejszego zła, bo tak postrzegam te dwa modele, to też nie najlepszy pomysł. Jeżeli nie zależy Ci na dotacji to proponuję rozejrzeć się za okazją na rynku wtórnym. Masz trochę czasu więc możesz spokojnie się temu przyjrzeć, żeby być gotowym jak będzie finansowanie i tylko tam widzę potencjał na znalezienie czegoś na prawdę atrakcyjnego.

Rozważam zakup używki. Jednak w chwili obecnej nie ma żadnej sensownej oferty. Mazdy zaczynają się w okolicach 130 tys zł. Więc jest to cena nowej - dotacja ;-) Wole poszekac i brać nowe. Tak samo jest z leafem.

JareG

Pionier e-mobilności
(...)
Skoro kasowo jest tak nagiete to dodatkowe 'odrzucenie' dotacji jest tymbardziej dziwne. Pol roku to trwa wyplata z programu a nie wyczerpanie srodkow.
Już to wcześniej gdzieś pisałem - ta kasa na dotacje to jest kasa wolskiego państwa. IMO: jak państwo będzie potrzebowało kasiory np. na węgiel (a będzie), to na dotację funduszy nie przydzieli. Ale nie może tego otwarcie powiedzieć (jak zresztą większości tego, co powinno być powiedziane) bo wizerunkowo dostałoby po dudzie, więc będzie przeciągać sprawę na maksa - w sumie tak się dzieje od samego początku :D
BTW: Nie liczyłbym na dotację inaczej niż jak na miłą niespodziankę - będzie to super, nie będzie to trudno.

Pozdrawiam

miksell

Posiadacz elektryka
Już to wcześniej gdzieś pisałem - ta kasa na dotacje to jest kasa wolskiego państwa. IMO: jak państwo będzie potrzebowało kasiory np. na węgiel (a będzie), to na dotację funduszy nie przydzieli. Ale nie może tego otwarcie powiedzieć (jak zresztą większości tego, co powinno być powiedziane) bo wizerunkowo dostałoby po dudzie, więc będzie przeciągać sprawę na maksa - w sumie tak się dzieje od samego początku :D
BTW: Nie liczyłbym na dotację inaczej niż jak na miłą niespodziankę - będzie to super, nie będzie to trudno.

Pozdrawiam
Wychodzę z takiego samego założenia. Jesli będzie dotacja - super.