Męczyło mnie wchodzenie na prognozę Solcast i raporty PSE, więc zacząłem wajbkodować

luki

Pionier e-mobilności
Czy jak masz magazyn to możesz z nowego "wrzucać" prąd do sieci o każdej porze dnia, i o maksymalnej mocy przyłącza (pomijam aspekty techniczne) czy obowiązują jakieś limity, jak przy foto (np że masz zgłoszone 9kWp, więc nie możesz więcej).
Inaczej mówiąc: masz zabezpieczenie główne 25A to możesz rozładowywać magazyn takim prądem i pchać do sieci 17kW?

daniel

Señor Meme Officer
Wydaje mi się, że przy domach nie sprawdzają max mocy. Dopóki zabezpieczenie nie wypadnie to jest ok.
W praktyce nie wyślesz więcej niż moc inwertera, a ona jest dużo mniejsza niż ograniczenie u mnie.
Z baterii pociągnę max 5kW, inwerter max 8kW. Jak produkcja jest 7, to z baterii idzie max 1.

to_masz

Posiadacz elektryka
Czy jak masz magazyn to możesz z nowego "wrzucać" prąd do sieci o każdej porze dnia, i o maksymalnej mocy przyłącza (pomijam aspekty techniczne) czy obowiązują jakieś limity, jak przy foto (np że masz zgłoszone 9kWp, więc nie możesz więcej).
Wydaje mi się, że ja papier zgłoszenia przyłączenia mikroinstalacji wypełniałem (wz-mi), tam w tabelce podawało się sumę mocy wytwórczej paneli i magazynu (mocy znamionowej DC magazynu) i ona musiała być mniejsza niż moc przyłącza.

A potem jak rozbudowywałem magazyn to rozmawiałem z instalatorami:
Jednocześnie 19 grudnia prezydent podpisał ustawę (Data wejścia w życie: 2022-12-21), która zmienia treść innej ustawy:

„8d12 . W przypadku przyłączenia do sieci dystrybucyjnej mikroinstalacji z magazynem energii elektrycznej, do mocy zainstalowanej mikroinstalacji, o której mowa w ust. 8d4 , nie wlicza się mocy zainstalowanej magazynu energii elektrycznej, o ile: 1) moc zainstalowana magazynu energii elektrycznej, 2) łączna moc możliwa do wprowadzenia do sieci dystrybucyjnej przez mikroinstalację z magazynem energii elektrycznej – jest nie większa niż moc zainstalowana elektryczna mikroinstalacji.”

A "łączna moc możliwa do wprowadzenia do sieci dystrybucyjnej przez mikroinstalację z magazynem energii elektrycznej" jest ograniczana przez maksymalną moc falownika hybrydowego, która wynosi 10 kW.
Więc papier chyba nadal jest, ale maksymalna moc zgłaszana -- to rzeczywista moc -- jak pisze @daniel

to_masz

Posiadacz elektryka
Wyszedł mi taki panel.
Po prostu postawiłeś sobie apkę taką, czy to wrzuciłeś w jakiś system w stylu HomeAssistant?

Ustawiam sobie do której oddawać energię od sieci, a potem odpalam wszystko co mam.
Pompa ciepła ma stały harmonogram 11:00-15:00 na grzanie CWU do 45 stopni. Jak widzę, że jest dużo prądu to podwyższam temp. na 50-60. Głównie odpalam samochód do ładowania na 5-8 A.
No chyba, że prognoza jest kiepska to zaczynam ładować zanim ceny spadną poniżej zera.
@daniel masz to jakoś zautomatyzowane? wydaje mi się, że mam falownik GoodWe z tej samej serii i ciekawi mnie z jakich opcji korzystasz, żeby to wszystko ustawić 😅

daniel

Señor Meme Officer
Po prostu postawiłeś sobie apkę taką, czy to wrzuciłeś w jakiś system w stylu HomeAssistant?
Mam to uruchomione na dockerze. Wziąłem Cursor z Claudem i kazałem mu zrobić.
masz to jakoś zautomatyzowane? wydaje mi się, że mam falownik GoodWe z tej samej serii i ciekawi mnie z jakich opcji korzystasz, żeby to wszystko ustawić 😅
Niestety nie. Szukałem sposobu, żeby to zrobić lokalnie tak jak aplikacja SolarGo, ale paczka do pythona, która to niby robiła u mnie nie działa. Inwerter nie reaguje na zmiany harmonogramu, które wysyłałem. Może powinienem zrobić drugie podejście ze wsparciem LLM.

W ostateczności zrobię to z użyciem API na chińskich serwerach. Tylko muszę się zawziąć i zrobić drugą sesję programowania.
Wcześniej miałem LTE i inwerter się rozłączał z serwerem często. Teraz po zainstalowaniu światłowodu jest lepiej, ale też nie ma 100% gwarancji, że nie przestanie działać akurat jak wyjadę na kilka dni.

to_masz

Posiadacz elektryka
Mam to uruchomione na dockerze. Wziąłem Cursor z Claudem i kazałem mu zrobić.

Niestety nie. Szukałem sposobu, żeby to zrobić lokalnie tak jak aplikacja SolarGo, ale paczka do pythona, która to niby robiła u mnie nie działa. Inwerter nie reaguje na zmiany harmonogramu, które wysyłałem. Może powinienem zrobić drugie podejście ze wsparciem LLM.

W ostateczności zrobię to z użyciem API na chińskich serwerach. Tylko muszę się zawziąć i zrobić drugą sesję programowania.
Wcześniej miałem LTE i inwerter się rozłączał z serwerem często. Teraz po zainstalowaniu światłowodu jest lepiej, ale też nie ma 100% gwarancji, że nie przestanie działać akurat jak wyjadę na kilka dni.
Ja działam przez HomeAssistant ... możesz zobaczyć jak połączenie do falownika jest inicjowane w integracji
https://github.com/mletenay/home-as...ster/custom_components/goodwe/__init__.py#L42
co wykorzystuje tego liba https://github.com/marcelblijleven/goodwe/blob/master/goodwe/inverter.py#L92

i dla naszego ET family tam też jest zaimplementowana mała abstrakcja ECO_CHARGE i ECO_DISCHARGE do wymuszenia ładowania/rozładowywania (nawet z określoną mocą), która nadpisuje harmonogram "na dziko": https://github.com/marcelblijleven/goodwe/blob/master/goodwe/et.py#L743

jak wrócę z majówki to mam nadzieję to dopracować i udostępnić ... najpierw na pewno dla GoodWe

daniel

Señor Meme Officer
Zdaje się, że właśnie tej paczki używałem i też podglądałem w HA. Może robiłem coś źle. Może trzeba się najpierw zalogować tak jak w aplikacji i dopiero dostaje się dostęp do ustawień.
Odczyt parametrów mi działał, ale odczyt to mam już w Loxonie.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Wydaje mi się, że ja papier zgłoszenia przyłączenia mikroinstalacji wypełniałem (wz-mi), tam w tabelce podawało się sumę mocy wytwórczej paneli i magazynu (mocy znamionowej DC magazynu) i ona musiała być mniejsza niż moc przyłącza.

A potem jak rozbudowywałem magazyn to rozmawiałem z instalatorami:

Więc papier chyba nadal jest, ale maksymalna moc zgłaszana -- to rzeczywista moc -- jak pisze @daniel
Jak to jest z mocą magazynu? Z tego co patrzyłem na internecie najczęściej w kartach produktu jest podawana moc (lub prąd) maksymalna. Problem taki że jeżeli przyłącz mam 5kW to trudno znaleźć większy magazyn (~15kWh) który ma podany w parametrach niską moc.

Mogę zbudować własny magazyn i skręcić na BMS maksymalny prąd rozładowywania na 70A i teoretycznie było by to legalne, ale czy mi to przyjmą?