Mercedes CLA a ładowarki w Polsce. Orlen: tylko 15 proc. niekompatybilnych

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Bjorn już testuje i oczywiście najwazniejsze info "nie dla 400V"🙂

Edit: a to jednak nie test tylko jego przemyślenia

Od Mercedesa usłyszałem raptem parę dni temu:
Na ten moment nikt nie testował jeszcze nowego CLA ani z mediów ani klientów.

I jeszcze jedno optymistyczne zdanie ;)
Myślę że w lipcu jeśli nic się nie przesunie pojeździsz CLA.

Classic08110

Zadomawiam się
Mógłbyś wskazać 3 ważne dla ciebie ładowarki które nie obsługują nowego CLA i jednoczesnie nie mają pobliskiego back-upu?

Dobre pytanie.
Nie jestem w stanie z dwóch powodów.
Pierwszy. Nie mam w domu auta EV. Jeżdżę od czasu do czasu pożyczonymi. Ponieważ mi się nimi fajnie jeździ. Co więcej robię to w wolnym czasie z rodziną. Zwiedzając nasz kraj. Przy czym jesteśmy typem globtrotera. Czyli nie jeżdżę drogami klasy S i A. Tu się zatrzymam przy jakiejś atrakcji. 10km dalej bo jest jakiś ładny widoczek a to 50km dalej bo nam coś wpadło w oko. I tak wyjeździć potrafię te 300 -500 km w ciągu 2 dni po miejscówkach gdzie diabeł mówi dobranoc. A nadal szczęściem jest trafienie działającej 50kW np. Lidla.
Nie jestem skłonny odbijać z obranej trasy. Mając 100 km zasięgu i szukać ładowarki 800V w tym zasięgu, tylko po to, aby tracić na to choćby godzinę czasu dziennie.

Po drugie.
Jasne, że za 3 lata nasza infrastruktura ładowarek na MOP + 150 kW wzrośnie. Pytanie czy to będzie tylko +150 kW czy pokuszą się o 350kW.

Co więcej, z prawdziwą niecierpliwością, czekam na premierę nowej platformy Mercedesa dla vanów. Mam nadzieję, że nastąpi to już w tym roku.
Bardzo bym chciał mieć elektrycznego kampera. Na bazie V klasy lub sprintera.

Dodam, że mam PV na starych zasadach. I czekam na testy i opnie, w realu o fordzie Puma Gen E, To może być mój pierwszy własny EV

kubatar

Pionier e-mobilności
Po drugie.
Jasne, że za 3 lata nasza infrastruktura ładowarek na MOP + 150 kW wzrośnie. Pytanie czy to będzie tylko +150 kW czy pokuszą się o 350kW.
Śmiem twierdzić że za 3 lata nowopowstające ladowarki na drogach szybkiego ruchu to beda 350kW.
Może patrząc na bardziej rozwiniete rynki Europy, czy tam ktoś instaluje jeszcze 150 kW przy autostradach?

boa

Posiadacz elektryka
Śmiem twierdzić że za 3 lata nowopowstające ladowarki na drogach szybkiego ruchu to beda 350kW.
Może patrząc na bardziej rozwiniete rynki Europy, czy tam ktoś instaluje jeszcze 150 kW przy autostradach?
za 15 lat może standardem będą 600kW, Ionity już od lat wrzuca 350kW. Tylko co z tego, jak MB chce sprzedawać CLA teraz... a wszystkie niekompatybilne DC nie zamienią w kompatybilne w ciągu jednej nocy ;-) Top jest problem, a nie to, co będzie za 10 czy 15 lat. Bo wtedy już i tak będzie inny model w sprzedaży...

kubatar

Pionier e-mobilności
za 15 lat może standardem będą 600kW, Ionity już od lat wrzuca 350kW. Tylko co z tego, jak MB chce sprzedawać CLA teraz... a wszystkie niekompatybilne DC nie zamienią w kompatybilne w ciągu jednej nocy ;-) Top jest problem, a nie to, co będzie za 10 czy 15 lat. Bo wtedy już i tak będzie inny model w sprzedaży...
Myślę że ten CLA jeszcze długo będzie jeździł w Polsce 🙂

Wracam do pytania (tym razem ogólnie do każdego) jakie 3 ważne dla ciebie ładowarki które nie obsługują nowego CLA i jednoczesnie nie mają pobliskiego back-upu?

Może to nam pokaze realna skalę problemu na dzien dzisiejszy.

boa

Posiadacz elektryka
Myślę że ten CLA jeszcze długo będzie jeździł w Polsce 🙂

Wracam do pytania (tym razem ogólnie do każdego) jakie 3 ważne dla ciebie ładowarki które nie obsługują nowego CLA i jednoczesnie nie mają pobliskiego back-upu?

Może to nam pokaze realna skalę problemu na dzien dzisiejszy.
to nie ma znaczenia, jak podjedziesz gdzieś i będziesz potrzebował/chciał, a nie będzie kompatybilności, to szlag Cię trafi ;-)

to_masz

Posiadacz elektryka
A dział finansów MB codziennie chyba pije szampana - nie dość, że wywali przetwornicę DC-DC z bazowego modelu, to jeszcze marketing sam się robi teraz 😎

to_masz

Posiadacz elektryka
Tymczasem nie wiem czy to przez ten wątek, czy jednak coś jest na rzeczy - widzę wysyp obecnej (odchodzącej) generacji CLA na świeżych numerach rejestracyjnych - jakaś wyprzedaż wpadła?

Last edited: