Moc umowna na 3 fazy a max pobór z jednej fazy

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Pewnie tak, ale i mnie jak było 20A to w okolicach „świątecznych” - piekarnik, płyta grzewcza, czajnik, ekspres do kawy i notorycznie widziałem się z elektrykiem przed Wigilią. ;)
Najpewniej wszystko jest wpięte do jednej fazy, bo tak się zazwyczaj robi (z wyj. płyty indukcyjnej na 2 fazach). Wtedy przy takiej elektryfikacji kuchni, 20A to faktycznie za mało. Wystarczy tylko czajnik + piekarnik i już jest przy progu...

boolean1981

Zadomawiam się
Najpewniej wszystko jest wpięte do jednej fazy, bo tak się zazwyczaj robi (z wyj. płyty indukcyjnej na 2 fazach). Wtedy przy takiej elektryfikacji kuchni, 20A to faktycznie za mało. Wystarczy tylko czajnik + piekarnik i już jest przy progu...
Nie da się rozrzucić wszystkich sprzętów przy 3 fazach, ale było to z głową. 2 fazy na płytę, oddzielna piekarnik. Ale czajnik, pralka, suszarka jak się włączyły to był już problem.

elektromobilny

Zadomawiam się
Możesz polecić tanie sprawdzone zabezpieczenia? ETI Hager Schneider Electric Legrand? Zależy mi na tanich roznicówkach będzie ich dużo w istalacji.

Jeśli tylko przekroje masz odpowiednie, nie ma powodów do obaw że wywali.
Zabezpieczenie 25A nie powinno wywalić przy 24A czy nawet 28A. Musi natomiast zadziałać przy prądzie 36A, po minucie czy dwóch. Zachowanie pomiędzy tymi progami jest niezdefiniowane.
Ale uwaga - to dotyczy tylko wyłączników instalacyjnych znanych, dobrych firm, z dobrą dokumentacją!

Jak przebadałem z ciekawości te najtańsze wyłączniki (<10 PLN / 1F), to wyzwalanie przeciążeniowe praktycznie nie działało w każdym z Schneider Electricnich, i tylko zwarciowe odpalało. Powinni zakazać sprzedaży tego typu "zabezpieczeń".

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Możesz polecić tanie sprawdzone zabezpieczenia? ETI Hager Schneider Electric Legrand? Zależy mi na tanich roznicówkach będzie ich dużo w istalacji.
Jest wielu dobrych producentów. Te marki które wymieniłeś, są jak najbardziej w porządku.

Ja chętnie używam też EATON, jest bardzo OK. Wszystko mają dobrze udokumentowane. W testach działały mi dokładnie według charakterystyki, i mechanicznie też są bardzo porządne :)

Prawidłowo działały mi też NOARK, mimo że to nowa marka i cena konkurencyjna (oni robią też takie cieńsze wyłączniki 3/4 modułu - czasem niezastąpione w modernizacjach). Mechanicznie są też OK.

W testach nie najlepiej wyszły AD***, mimo że z zewnątrz wyglądały całkiem w porządku. Nie wykrywały przeciążeń tak jak powinny. Nie polecałbym tego do naszych zastosowań przy dużych prądach i długo.
Jeden aparat tej marki (mini-Combo: różnicówka +Bxx / 1 moduł 18mm), po dwukrotnym przeprowadzeniu testu, już nie dawał się włączyć dźwignią o_O Może z góry zakładali tylko jeden test, przy odbiorze instalacji...
Trzeba też oddać że pełnowymiarowe różnicówki (1F / 3F, 2/4 moduły) tej samej firmy już prawidłowo przechodziły kilkukrotne testy i nie było czego się przyczepić :)

Najnowsze dyskusje