Model 3 performance właśnie dropnął

lvlthn

Pionier e-mobilności
Bardzo ciekawa jest krzywa na początku, praktycznie płaska do 100kmh

Trochę inaczej to wygląda dla silników bez ograniczeń, także jest bardzo duże pole manewru dla aftermarketowych jailbreaków etc. itp.

krzyss

Pionier e-mobilności
Oni mają nie tylko jezyk trudny do zidentyfikowania, można się tam jeszcze bardziej pogubić :). 😲🧔‍♂️🧔‍♀️
Trzeba patrzec na łokcie, bo jablka adama sobie operuja :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Trzeba patrzec na łokcie, bo jablka adama sobie operuja :)
Teraz mi to mówisz?

PS Ambasada powinna dawać przewodnik i instrukcję korzystania.....

SylB

Fachowiec
Ich alfabet jest bardzo charakterystyczny i prawdopodobnie trudny do opanowania dla nas, użytkowników alfabetu łacińskiego. Słyszałem, że sam język jest stosunkowo prosty, ponieważ nie posiada odmian.
Jednak wymowa jest bardzo skomplikowana – jeden wyraz może mieć kilka znaczeń w zależności od tonu, w jakim jest wypowiedziany.

Z ciekawości sprawdziłem, czy nie perdzielę głupot. ;)
Odpowiedz ChataGPT.
  1. Alfabet tajski: Jest unikalny i składa się z 44 spółgłosek i 15 samogłosek, które mogą tworzyć 28 różnych samogłoskowych form. Dla osób nieznających pisma tajskiego, nauczenie się tego alfabetu może być faktycznie trudne.
  2. Gramatyka: Język tajski jest znany z tego, że jest stosunkowo prosty gramatycznie, głównie z powodu braku koniugacji czasowników oraz deklinacji rzeczowników, co oznacza, że słowa nie zmieniają swojej formy w zależności od osoby, liczby, czasu czy przypadka, jak w wielu innych językach. Mówiłeś, że "chyba nie ma odmian", co jest prawdziwe w kontekście tych aspektów gramatycznych.
  3. Wymowa i ton: Tajski jest językiem tonalnym, co oznacza, że znaczenie słowa może zmienić się w zależności od tonu, w jakim jest wypowiedziane. Istnieje pięć tonów: wysoki, niski, rosnący, spadający i równy. Rzeczywiście, wymowa może być trudna do opanowania, a ton może całkowicie zmienić znaczenie słowa, co sprawia, że wymowa jest kluczowa w komunikacji.