Model X obniżka 440/510

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Mnie bardzo wkurzają te oferty leasignu jeden da wykup 1% inny 0,1% i już to zaburza porównanie dlatego polecam ten kalkulator i obliczenie RRSO leasingu
takie miałem warunki
bez GAP RRSO 9,37%
z GAP RRSO 8,97% ale rata większa bo GAP
WIBOR 1M 6,04% czyli marża wychodzi 2,93%

Oczywiście nie tylko RRSO jest ważne bo także cashflow i troszkę prowizje. Mimo że marża może być mniejsza to wymagana wpłata własna może być większa a my możemy akurat na nią nie mieć kasy.
4 lata temu w Millennium miałem marże 3,3%
A w BNP 3,06% ale niestety BNP wymagał 5% więcej wpłaty na którą nie miałem
wtedy WIBOR był 1,63%
Czyli zakladajac cene auta np. 200k to rocznie oddajesz 20k odsetek?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czyli zakladajac cene auta np. 200k to rocznie oddajesz 20k odsetek?
Dużo mniej. Zależy ile kapitału kredytujesz. Dla 9,37% RRSO masz np takie 2 skrajne opcje.
A Najdroższa teoretycznie. Kredytujesz 200k i nie spłacasz kapitału. Bierzesz samochód za 200k, nic nie płacisz przy odbiorze. Płacisz co miesiąc 1561,67 i po 2 latach masz jeszcze do oddania cały kapitał 200k.
B Najtańsza praktycznie. Wpłata własna 45% wiec kredytujesz 110k. Spłacasz co miesiąc 3729zł, na koniec wykup 19%

Wariant A 37480zł odsetek
Wariant B 13760zł odsetek

Tesla X już odebrana i czeka na tablice. Z uchybień jakie zauważyłem juz jak dojechała to odklejone zewnętrzne uszczelki przy przednich drzwiach. Ciekawostka taka że w aplikacji mam serwis który ropoczął sie dziś rano i zakończył 2h po odbiorze. Wyszczególnione mam:
- montaż ramek na tablice
- regulacja nachylenia kamer AP4
- dołożnie gaśnicy

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie gdy zgłaszałem serwis, pojawiało się że muszą zabrać przejściówkę na ccs, daną omyłkowo.
To wynik,, iż magazyn musiał , wydać coś ekstra, czego nie było lub trzeba zrobić coś co, ewidentnie jest źle poskładane.
Ja ma swoją teorię na takie numery i przypadki wadliwych w wielu miejscach egzemplarzy, głosi ona , że to wina danej zmiany w fabryce/wydziale. Moze nowi, może po weekendzie? KacVegas?
Co jakiś czas ma ktoś full wad a inni nic.

BeDi

Zadomawiam się
Obecnie mam taka oferte
Chcialbym wrzucic jak najwiecej w koszty 2 zakupy po limit 225 netto (1 wplata i raty + wykup) dlatego takie wyliczenia
4 lata okolo 19%

Attachments

• 20230930_101930.jpg
    20230930_101930.jpg
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 21

KrzysztofFly

Moderator
Obecnie mam taka oferte
Chcialbym wrzucic jak najwiecej w koszty 2 zakupy po limit 225 netto (1 wplata i raty + wykup) dlatego takie wyliczenia
4 lata okolo 19%
Może się mylę ale to się chyba tak nie da, że ten sam samochód dwa razy uwzględniasz w limit kosztów 225k netto. Pierwszy raz kiedy amortyzuje go firma leasingowa, a ty wrzucasz w koszty faktury za leasing, a drugi raz amortyzując go u siebie po wykupie samochodu z leasingu.

STMS

Pionier e-mobilności
A 1 wpłatę i raty liczysz w koszty proporcją liczona od 225 / ( cena netto +50% VAT )
nigdy całość jak auto za drogie
to samo AC koszt to tylko część

STMS

Pionier e-mobilności
No1. 1 wplate + raty licze do 225
No2. wykup licze do 225
Vat 100%

Traktowane jest to jako dwa zakupy
To robisz błąd bo liczy się cena pojazdu a nie suma opłat

widzę, że masz "magika" od podatków - jak tak samo będzie z ewidencją 100% vatu to później aby płaczu nie było, że nie masz na domiar

zwłaszcza przy tesli gdzie bardzo łatwo sprawdzić gdzie pojazd był ładowany i czy 100 % przejazdów jest firmowych ... 🤣

Last edited: