Model Y LR trzaski w bagażniku

Mateusz

Zadomawiam się
u mnie byly takie trzaski/skrzypienie jakby uszczelek. Myslalem ze klapa zbyt luzno sie trzyma szczegolnie lewy zawias bo jak ruszalem otwarta klapa to widocznie sie uginal. Mobilny przyjechal i powiedzial ze lewe silowniki tak maja bo to on odpowiada za zamykanie klapy/ prawy to zwykly cisnieniowy do otwierania.
okazalo sie ze wystarczy dobrze wczyścić i przesmarowac silikonem w spayou (przez szmatke) takie czarne plastikowe powieżchnie po bokach, jakby plastikowe listewki ktorych dotyka zamykajaca sie klapa. Pomoglo i juz cisza od 4 miesiecy a bylem z tym 2x w Ząbkach :D

1699824235368.png

MarcinEV

Posiadacz elektryka
u mnie byly takie trzaski/skrzypienie jakby uszczelek. Myslalem ze klapa zbyt luzno sie trzyma szczegolnie lewy zawias bo jak ruszalem otwarta klapa to widocznie sie uginal. Mobilny przyjechal i powiedzial ze lewe silowniki tak maja bo to on odpowiada za zamykanie klapy/ prawy to zwykly cisnieniowy do otwierania.
okazalo sie ze wystarczy dobrze wczyścić i przesmarowac silikonem w spayou (przez szmatke) takie czarne plastikowe powieżchnie po bokach, jakby plastikowe listewki ktorych dotyka zamykajaca sie klapa. Pomoglo i juz cisza od 4 miesiecy a bylem z tym 2x w Ząbkach :D

View attachment 14371

dzięki za wskazówkę, sprawdzę to :)

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Odpowiedź chyba się znalazła. Otóż w klapie są regulowane odbojniki. Wykręciłem nieco lewy i trzaski ustały. Chyba odwołam serwis.
Trzeba ostrożnie wykręcać i sprawdzać spasowanie lamp (żeby nienodstawały).
Wg mnie klapa miała luz właśnie na odbojniku.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Up

Riki83

Zadomawiam się
Ale mowimy o dolnych czy bocznych odbojach? Ja widze na dole 2 po bokach oraz wyzej wlasnie kolo lamp tez 2 po bokach, i te wyzej dziwnie sie odkrecaja. Jakby w miejscu?

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Dolne ze sprężyną.