Mój elektryk dla firm/JDG ścieżka leasing - wsteczna możliwość uzyskania dopłaty

Quba88

Posiadacz elektryka
Patrzcie co macie w umowie. Ja mam tylko napisane ze ma być na pojeździe i nie mam nigdzie zdefiniowanego miejsca w umowie dotacji z BOŚ.

Michal

Pionier e-mobilności
Czyli na podwoziu albo w bagażniku ;)

planzero

Fachowiec
czesc. czekamy na kase od bodaj lipca. VW Leasing. Po kilku korektach ostateczenie papiery wszytskie byly ok oraz umowa podpisana gdzies tam w lipcu. kogo mam dociskac zeby cos ruszylo? jezdze z naklejá od lata a kasy NIMA

krzyss

Pionier e-mobilności
czesc. czekamy na kase od bodaj lipca. VW Leasing. Po kilku korektach ostateczenie papiery wszytskie byly ok oraz umowa podpisana gdzies tam w lipcu. kogo mam dociskac zeby cos ruszylo? jezdze z naklejá od lata a kasy NIMA
Leasingowi to wisi... NFOŚiGW przelał kase do BOŚ... chyba naciskać BOŚ... ktoś próbował sie do nich zwracać z pytaniami ?
Może trzeba NFOSiowi napisac skargę na przewlekłość postępowań w BOŚ....

Michal

Pionier e-mobilności
Boś nie gada z nami, tylko z leasingami (niby). Ja próbowałem się do nich dobić już kilka razy i mają mnie w dupie. Za każdym razem ta sama odpowiedź - kontakt poprzez leasing na adres email. Jak pisze ja to nikt nie odpowiada.
Mają moje pieniądze od 2 miesięcy i "nie mają mojego płaszcza i co im zrobię?"

krzyss

Pionier e-mobilności
No ja na razie nie moge za mocno naciskac bo umowe mam z polowy pazdziernika, a dostalem ja z tydzien temu.
Ale jak ktos tyle juz czeka to ja bym atakowal NFOŚiGW na zasadzie ze BOŚ nie wypłaca pieniedzy i prosze sprawdzić co się dzieje :p

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Komedii z PKO Leasing ciąg dalszy:
Po 2 miesiącach od skompletowania i wysłania wniosku okazuje się, że jednak jest potrzebny aneks do umowy...
A w aneksie same cuda...
Opłata za coś tam 1,5% od wartości dotacji - 405 zł, więc chyba już nie będzie się nawet z nimi użerał...
Konieczność dostarczenia protokołu odbioru auta - na auto odebrane prawie 2 lata temu.
Konieczność dosłania do nich po zakończeniu "przedsięwzięcia" oświadczenia o przebiegu auta oraz fotografii licznika.

Przypominam, że NFOŚiGW dwa miesiące temu przelał do BOŚ kasę dla mnie, no to chyba uznali, że jest ok, a teraz się okazuje, że nie jest? ehhh :confused:
No nic, pewnie jutro podpiszę aneks oraz protokół i kolejne 2-4 tygodnie czekania na informację, że czegoś brakuje :p
Oby się udało do 17.12.2022, bo wtedy kończy się moje "przedsięwzięcie" i mogą się zacząć jakieś nowe jaja jeśli nie zdążą złożyć kompletu dokumentów...
Jak już skończysz i przetrzesz ścieżkę to podążę Twoim tropem. Mój przedstawiciel PKO leasing mówi że nie mają jeszcze wypracowanej metody. Powołam się na Twój case

Michal

Pionier e-mobilności
Na pewno dam znać jak już skończy się ta żenada i podpowiem jak można wycisnąć na nich uczestnictwo w programie - może uda mi się załatwić jakiś kontakt w PKO Leasing do tej sprawy i podam Wam tutaj jakiś email.

planzero

Fachowiec
wczoraj wykonałem następujące kroki:
1. kontakt z NFOŚiGW infolinia - zero efektu gdzyż oni nie mają żadnej informacji n/t leasingowych wnisoków. mają info o konsumenckich i innych "poza leasingowych"
2. kontakt z VW Leasing - jedyne, co infolinia ustaliła to to, że "wystąpili" z naszym wnioskiem o wypłatę 20 sierpnia 2022 do BOŚ. I tyle bo BOŚ ma w d. i jak się do nich pisze to oni piszą, żeby kontaktować się z leasingiem i koło paranoi się zamyka.

Michal

Pionier e-mobilności
Ja napisałem maila na adres:
, o treści:
Czy mogę prosić o potwierdzenie (lub zaprzeczenie), że na jednej z już przekazanych do NFOŚiGW listy wniosków znajduje się mój numer NIP: xxxxxxxxxxx
Wniosek powinien do Państwa trafić od PKO Leasing.
, i następnego dnia dostałem odpowiedź:
Wnioskodawca o podanym numerze NIK znajduje się na liście przedsięwzięć zakwalifikowanych do dofinansowania zrealizowanej przez NFOŚiGW. Środki zostały przekazane do Banku Ochrony Środowiska S.A.
Prosimy o kontakt z BOŚ Bankiem w celu ustalenia dalszych kroków.

t3sla4sun

Zadomawiam się
Bingo 🙂
No ok, to znaczy, ze Santander Consumer Multirent dla umów z grudnia 21 i początku 22 ciągle czeka i czeka i dopiero "możemy się spodziewać" wiadomości w tej sprawie?
To wszystko zaczyna wyglądać jak jeden wielki żart. Niby tylko 7 lat, ale rząd doprowadził ten kraj do ruiny :/

Michal

Pionier e-mobilności
Odebrałem dziś jakiś polecony i okazało się, że to zwrócona do mnie przez PKO Leasing, podpisana przez BOŚ Umowa Dotacji, więc chyba się udało i już się nie mogą nawet za bardzo wycofać :p
Czekam teraz na przelew i fanfary! Przed chwilą dopytałem w PKO Leasing czy wszystko już im się zgadza i kiedy będzie hajs - może jutro się czegoś dowiem.

Husar

Nowy na Forum
Tak ?
Czytalem ze ludzie od kwietnia czekaja…

Ciekawe, musze napisac do opiekunki czy ona cos wie kiedy kasa moze sie pojawic.
Masz przynajmniej kontakt z opiekunem z Santander Multirent, u mnie dealer wzbrania się przed przekazaniem kontaktu na prośbę opiekuna ( bo świeżak nie wie jak sobie z tym poradzić i odsyła do Obsługi BOK, a BOK wiadomo- "stara płyta gra to samo"), jakby to nie był problem i przy okazji rozmawiałbys ze swoją opiekunka(bo zdaje się ogarnięta)- czy coś można zaradzić w takiej sytuacji?

krzyss

Pionier e-mobilności
Masz przynajmniej kontakt z opiekunem z Santander Multirent, u mnie dealer wzbrania się przed przekazaniem kontaktu na prośbę opiekuna ( bo świeżak nie wie jak sobie z tym poradzić i odsyła do Obsługi BOK, a BOK wiadomo- "stara płyta gra to samo"), jakby to nie był problem i przy okazji rozmawiałbys ze swoją opiekunka(bo zdaje się ogarnięta)- czy coś można zaradzić w takiej sytuacji?
Ja mam Santander Leasing, to zupelnie inny podmiot ;)

planzero

Fachowiec
Odebrałem dziś jakiś polecony i okazało się, że to zwrócona do mnie przez PKO Leasing, podpisana przez BOŚ Umowa Dotacji, więc chyba się udało i już się nie mogą nawet za bardzo wycofać :p
Czekam teraz na przelew i fanfary! Przed chwilą dopytałem w PKO Leasing czy wszystko już im się zgadza i kiedy będzie hajs - może jutro się czegoś dowiem.
ależ my papiery to mieli gotowe i posiadane zwrócone w lipcu! a kasy dalej nie ma…

Benek

Zadomawiam się
Myślę, że oszacowali te "niepowetowane straty" i wyszło, że ta "znaczna część" o której piszesz to jednak niezbyt znacząca jest. Na tyle, że można z jakichśtam pobudek temat olać.
Chyba jednak się przebudzili i zrozumieli w EFL, że dobrą opinię się długo buduje a szybko traci, że elektromobilność będzie się dynamicznie rozwijać, a najem w Carefleet to co innego niż leasing operacyjny w EFL. Dzisiaj dostałem odpowiedź i mam nadzieję, że dojdziemy do finału sprawy.

1668631900887.png