Mój elektryk dla firm/JDG ścieżka leasing - wsteczna możliwość uzyskania dopłaty

raph

Zadomawiam się
ING też się wypina :( :
"Uprzejmie informuję, że na ten moment przyjmujemy tylko nowe wnioski do umów jeszcze nieuruchomionych. Prace nad ewentualną zmianą i uwzględnieniem aktywnych Umów Leasingu są w trakcie analizy „Mój Elektryk”."

Michal

Moderator
Dziś dostałem informację od mojego opiekuna w PKOleasing, że rozpatrzą mój wniosek jako pilotażowy i jeśli wszystko przejdzie, to będą obsługiwać wstecznie wszystkie wnioski :D
Chyba zadziałało pisanie i dzwonienie do wszystkich świętych (BOŚ, NFOŚiGW, PKOleasing) i dawanie w kopii BOŚ w mailach do PKOleasing.

Wysłałem komplet dokumentów i zobaczymy co będzie dalej - będę dawał znać.
Jak dostanę dofinansowanie, to stawiam piwo albo flaszkę na kolejnym spotkaniu ;)

No szok normalnie!

Ps. Nie zmienia to faktu, że dziady nadal nie zmniejszyły mi marży, nie oddały różnicy oraz próbowali mnie oszukać na ubezpieczeniu 2 razy.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dziś dostałem informację od mojego opiekuna w PKOleasing, że rozpatrzą mój wniosek jako pilotażowy i jeśli wszystko przejdzie, to będą obsługiwać wstecznie wszystkie wnioski :D
Chyba zadziałało pisanie i dzwonienie do wszystkich świętych (BOŚ, NFOŚiGW, PKOleasing) i dawanie w kopii BOŚ w mailach do PKOleasing.

Jak dostanę dofinansowanie, to stawiam piwo albo flaszkę na kolejnym spotkaniu ;)

No szok normalnie!

Ps. Nie zmienia to faktu, że dziady nadal nie zmniejszyły mi marży, nie oddały różnicy oraz próbowali mnie oszukać na ubezpieczeniu 2 razy.
Mam nadzieje ze Ci sie uda. Ja swoje zlozylem do Santandera ale pozyjemy zobaczymy… jak kasa sie na koncie pojawi to otworze szampana ;)

MiKo

Posiadacz elektryka

grzywek

Zadomawiam się
Coś się ruszyło, ale dla nowych umów z tego co rozumiem

Podpisali dla Carefleet.

Ja czekam na EFL. Dałem im duży kredyt zaufania rok temu i wychodzi, że był to najgorszy możliwy wybór. Praktycznie wszyscy liczący się gracze mają już umowy z BOŚ. Zobaczymy czy uratują to zaufanie..

JareG

Pionier e-mobilności
Przed chwilą sprawdziłem sobie na www BOŚ, i mój leasingodawca czyli IdeaGeetinLeasing jednak podpisał umowę, 15.06.2022 - strasznie im było pilno jak widać. OK, zacznę więc męczyć miejscową placówkę o realizację 'mojego elektryka' 🤣

Pozdrawiam

ev6

Nowy na Forum

No szok normalnie!

O proszę.
Daj znać jak dalsze postępy, bo ja PKO Leasing co miesiąc pytam i ciągle nie mają dobrej odpowiedzi.

Michal

Moderator
Daj znać jak dalsze postępy, bo ja PKO Leasing co miesiąc pytam i ciągle nie mają dobrej odpowiedzi.
Kiedy brałeś leasing?
Ja brałem 12.2020, a mówili mi niedawno, że od stycznia 2021 nie ma problemu ze składaniem wniosków, bo wtedy umowy leasingu stały się kompatybilne z programem mój elektryk, a moja jeszcze taka nie była. W sumie nie dawali mi żadnego aneksu do podpisania, więc nie wiem o co chodzi. Widzę, że 07.07.2022 wysłałem kompletny wniosek, więc dopytam czy wysłali do BOŚ, czy gdzieś utknął i dam znać.
W sumie to nie wiem czy pytać o tę kompatybilność, bo jeszcze sobie o niej przypomną i powiedzą, że jednak się nie da... Jak puścili do BOŚ i przejdzie to będzie już ich problem ;) Spytałem tylko o to czy poszedł do BOŚ.

ev6

Nowy na Forum
Kiedy brałeś leasing?
Ja brałem 12.2020, a mówili mi niedawno, że od stycznia 2021 nie ma problemu ze składaniem wniosków, bo wtedy umowy leasingu stały się kompatybilne z programem mój elektryk, a moja jeszcze taka nie była. W sumie nie dawali mi żadnego aneksu do podpisania, więc nie wiem o co chodzi. Widzę, że 07.07.2022 wysłałem kompletny wniosek, więc dopytam czy wysłali do BOŚ, czy gdzieś utknął i dam znać.
W sumie to nie wiem czy pytać o tę kompatybilność, bo jeszcze sobie o niej przypomną i powiedzą, że jednak się nie da... Jak puścili do BOŚ i przejdzie to będzie już ich problem ;) Spytałem tylko o to czy poszedł do BOŚ.
Ja brałem 12.2021 i było mówione, że nie maja umowy podpisanej, ale jak podpisza to bedzie aneks i dostane doplate. a teraz co miesiac sie pytam i dostaje info, ze jeszcze nie maja rozwiazania.
Jak sie okaze, ze Twoj wniosek wyslali do BOS ro tez bede cisnac bardziej.

Michal

Moderator
Ja dostałem info, że mój jest robiony "pilotażowo" i jak przejdzie to pójdzie reszta.
"Pilotażowo" robili mój leasing tesli - jako pierwszy w PL, teraz pilotażowo robią mój wniosek o dopłatę... Chyba powinienem mieć u niech pensję ;) A tymczasem orżneli mnie na marży :p

Z kim o tym rozmawiasz? Ze swoim agentem/sprzedawcą czy z infolinią? Jeśli sprzedawca Ci wciska, że nie mają rozwiązania, to chyba nie był na szkoleniu, bo mieli podobno jakieś konkretnie o tym. Niech popyta kolegów, ktoś powinien coś wiedzieć. Mój nie widział nic ale wdzwonił nam konferencję z koleżanką, która zajmuje się właśnie elektrykami i ona opowiadała o tym szkoleniu i tym, że dostali informację, że nie da się obsłużyć umów z przed stycznia.
No chyba, że mi się coś pomyliło i oni mówili o niekompatybilności umów przed 01.2022 - to też możliwe i wtedy by się zgadzało, ze na Ciebie jeszcze nie mają rozwiązania. Jeśli tak jest, to ja dostałem informację, że jak mój przejdzie, to mają rozszerzyć na wszystkich, którzy się łapią w terminy ustawowe, czyli chyba od 05.2020.
Sprawdziłem te daty i w programie jest zapis:
W ramach programu Mój elektryk kwalifikowane będą koszty zakupu pojazdu od 01.05.2020 r. do 31.12.2025 r. Nabór wniosków rozpocznie się 12 lipca 2021 r. i z założenia dofinansowanie będzie wypłacane w formie refundacji kosztów poniesionych.

Więc teoretycznie nie powinno być problemu. Ja tylko nie rozumiem jak oni rozwiążą kwestię jeżdżenia z tą naklejką, bo powinienem ją mieć 2 lata, a jak mi teraz przyznają dofinansowanie, to zostało mi 5 miesięcy leasingu :p Ale jak ktoś brał w maju, to już ma koniec, więc dostanie kasę i nic nie będzie musiał przyklejać :)