Jasne... ale na ten moment bardziej okreslic chce zakres.. a potem będę robił "beauty contest"Zapytaj podanego przeze mnie agenta. Znając życie dostaniesz lepszą ofertę![]()
Jasne... ale na ten moment bardziej okreslic chce zakres.. a potem będę robił "beauty contest"Zapytaj podanego przeze mnie agenta. Znając życie dostaniesz lepszą ofertę![]()
Nie do końca, wszystko zależy od agenta, który balansuje na tym czy składka będzie konkurencyjna i ile będzie miał prowizji.Jak agencji prześlesz ofertę, która rozpatrujesz to oni Ci już podpowiedzą co jest słabe, a co warto wybrać![]()
O zesz Ty Krolu Zloty! Dziekuje bardzo!@Sfotek, wartość samochodu będzie z faktury wiec nie ważne ile kosztuje teraz nowa. Też mam PZU i przerabiałem wszystkie opcje, a wiec po kolei:
1) PZU Auto Non Stop - ma zastosowanie tylko w przypadku warsztatów partnerskich. Wątpię czy którykolwiek Body Shop jest warsztatem partnerskim PZU (choć może….) także z wariantem ustalenia kosztów „Serwisowy” nie skorzystasz z tego.
2) Wykluczenie szkody z AC - moim zdaniem warto wziąć. Każda nawet mała szkoda pociągnie ci po zniżkach (wiem po sobie). Fakt że ta ochrona zniżek ma zastosowanie tylko w przypadku kontynuacji ubezpieczenia w PZU. Po prostu po jednej szkodzie PZU nie bierze jej w ogóle pod uwagę w przypadku odnowienia polisy za rok.
3) Auto Wartość 100% - zdecydowanie zalecam. Chociażby po tym jak opisuje wartość samochodu wycenianą przez ubezpieczyciela po roku. Bez wykupienia tej opcji do 6 miesięcy i tak w razie szkody całkowitej dostaniesz wypłatę wartości fakturowej, ale w przypadku szkody po 6 miesiącach i jednym dniu od pierwszej rejestracji dostaniesz wypłatę wartości pojazdu w dniu zdarzenia.
4) Suma ubezpieczenia ulega pomniejszeniu o każde wypłacone odszkodowanie - znów wartość pojazdu fakturowa ulega pomniejszeniu o wypłatę odszkodowania. Dla przykładu, masz szkodę której naprawa kosztowała 50k zł. W tym samym roku masz szkodę całkowitą i dostajesz wtedy tylko 195k zł odszkodowania. Dlatego zalecam wybranie następnej opcji Auto Ochrona Sumy ubezpieczenia.
5) Franszyza integralna 300 zł - uszkodzenia poniżej tej kwoty nie będą pokrywane z ubezpieczenia AC
6) Auto Szyba - warto wziąć, bo szkoda z szyby nie powoduje utraty zniżek. Ja wziąłem 2000 zł i już tłumacze dlaczego. Po pierwsze, jeżeli naprawa szyby jest możliwa to będzie to zrobione z tego ubezpieczenia. Po drugie wymiana z tego ubezpieczenia obejmuje zamiennik (jeszcze nie ma, ale pewnie NordGlass już nad tym pracuje) oraz nie obejmuje kalibracji kamer. Jeżeli zamiennik będzie kosztował 3500 zł to będą cisnęli ciebie że masz wstawić zamiennik, w przypadku gdy suma ubezpieczenia nie pokrywa usługi wymiany to wypłacają ją całą a resztę płacisz sam. Czyli w moim przypadku wypłacają 2000 zł a reszte muszę zapłacić sam. Wole tok zrobienie w serwisie niż użeranie się z NordGlass.
Oczywiście każda opcja podnosi składkę i od ciebie zależy czy chcesz spać spokojnie płacąc 300-400 zł więcej za ubezpieczenie. Mam nadzieje że pomogłem. Jak coś to pytaj.
Całkiem spoko wycena moim zdaniem.... dla tego zakresu wyszło mi około 4.100 za całość ( bez rat, osoba fizyczna )
Hej chciałem powiedzieć, że dziś kupiłem ubezpieczenie u pani Joanny z ubezpieczsie.net, polecam bo dostałem ofertę o 20% niższą niż w PZUPrzychodzę z taką historią... o tym jak to próbują nas (bogaczy z EV) orżnąć stawkami i ofertami ubezpieczeń. Chociaż w sumie to co roku miałem podobne przejścia, z ubezpieczeniami bezpośrednio od PZU.
Tak mnie zdenerwowali, że muszę napisać paszkwila na PZU i ogólnie pewnie wszytskie ubezpieczenia przy leasingu...
Warunki początkowe:
- TM3LR kupione 12.2020 na JDG (Jednoosobowa Działalność Gosp.) poprzez leasing PKO.
- Polisa na "netto +50% VAT" (auto używane częściowo prywatnie) - ale będę trochę mieszał, bo ceny za polisę podaję właśnie takie, ale wartości auta już brutto z pełnym VAT-em dla łatwiejszego porównania z faktyczną wartością auta.
- Prawo jazdy mam od kilkunastu lat.
- Miałem szkodę AC kilka lat wcześniej, więc w grudniu 2020 nie miałem pełnej zniżki AC -40% zamiast -60%. Po drodze dowiedziałem się przy okazji, że brak pełnych zniżek niestety daje często zwyżki, więc jeśli macie 60% i 60%, to może się okazać, że dostaniecie ofertę niższą o znacznie więcej od mojej i niż wynika to z prostego rachunku.. A jak nie macie firmy, to już zupełnie inna rozmowa, bo możecie dostać już zupełnie mega niższe oferty..
- Dostałem od nich ofertę ubezpieczenia poprzez PZU na kwotę ~7100 zł -nie mogłem znaleźć nigdzie w kalkulatorach online takiego auta, więc uznałem, że ok.
- Podsumowując warto sprawdzić inną ofertę niż dostajecie.
Teraz zaczynają się jaja...
Teraz kiedy kończy mi się ubezpieczenie napisali do mnie ze wznowieniem i ofertą:
- Ludzie od ubezpieczenia z leasingu (taka ich agencja) bez pytania rozłożyli mi na raty płatności za polisę, a przy tym doliczyli mi 1000 zł (a co, nie stać mnie...) - zrobiło się 8100 0_o
- Na szczęście to zauważyłem w opłatach i po kontakcie okazało się, że no nie wiedzieli, że mogę nie chcieć płacić 1000 zł więcej... Z jakiegoś powodu nie mogą mi zrobić jednorazowej płatności ale mogą jednak rozłożyć na 4 nieoprocentowane raty co 3 miesiące (jednak 7100).
- Nie zastanawiałem się na tym za bardzo, bo miałem za dużo na głowie ale teraz widzę, że wcisnęli mi strasznie słabą polisę z:
- malejącą wartością auta - jak masz szkodę całkowitą albo kradzież auta, to liczą ile do tego czasu straciło na wartości i pomniejszają o to wypłatę,
- amortyzacją części - jak masz wypadek, to musisz dopłacić do nowych części!
- udziałem własnym w szkodzie - jak jest szkoda, to muszę z kieszeni zapłacić 300 albo 500 (nie pamiętam już), a poniżej płacisz po prostu sam,
- słabą obsługą i innymi bzdetami, których nie rozumiałem...
- Dobrze, że nie miałem w tym czasie szkody z AC, bo miałbym przechlapane...
Jak szukałem w Google to trafiałem na jakieś fabryki obrabiające tysiące klientów, więc popytałem znajomych i dostałem agencję, która przy nadal niepełnych zniżkach (50% AC - dopiero za rok będę miał pełną) wyliczyła mi taką ofertę Generali (polecali, że Generali nie robi problemów z wypłatami jak te jaja Daniela z PZU):
- Oferta polisy na ponad 7100 zł i znowu jakiś badziew - golas bez niczego, a auto do AC wyceniają mi złodzieje na 211 tyś - cena polisy taka sama ale wartość auta niższa o 12%
- Na początku największe jaja - policzyli mi bez zniżek kompletnie! No nie widzą bidule, że miałem u nich wcześniej ubezpieczone, co najmniej rok to właśnie auto, a biedne PZU, to już zupełnie nie ma pojęcia, że od ponad 10 lat mam u nich co najmniej jedno auto z OC, a większość tego czasu dwa z OC+AC.
- Po zwróceniu uwagi, łaskawie wstawiają zniżki i uwaga z 7100 zł przy 0% zniżek, robi się 6100 przy maksymalnych (nie wiem jaki mają kalkulator, co 50% z 7000 to 1000)... i to jest cena za golasa ze śmieszną wyceną i malejącą sumą ubezpieczenia.
- Mój GAP kończy się za rok i przy kolejnej polisie miałbym problem, bo przy tak niskiej wartości teraz w PZU, za rok miałbym już u nich pewnie 190 tyś i przy szkodzie całkowitej albo kradzieży byłbym kilkadziesiąt tysięcy w plecy...
- No szlak mnie trafił i zacząłem szukać na własną rękę
- Na początek głupi zgłosiłem się bezpośrednio do PZU i po 5 odesłaniach od osoby do osoby i 2-3 godzinach wiszenia na telefonie, dostałem ofertę - uwaga - 8100... też golasa jakiegoś... No jaja jakieś...
- przy wycenie jak w PZU cena 5800 (300 zł mniej) ale ze stałą sumą ubezpieczenia, brakiem amortyzacji części, brakiem udziały własnego, ochroną zniżek
- po małej kombinacji udało nam się zrobić wycenę na 240 tyś (zero utraty wartości po roku!) i cena wyszła 6500 zł.
- Leasing każe mi dopłacić ~230 zł za obsługę ubezpieczenia zewnętrzne ale wolę jednak dopłacić, mieć dużą wartość i spokój.
- Dobrałem do tego:
- 144 zł za ubezpieczenie Autoszyby na 6000 zł
- 67 zł za NNW na 100 tyś.
- W dupie mam to całe PZU i ich złodziejskie oferty, a przy następnym leasingu od początku wezmę ubezpieczenie zewnętrzne.
- Całość załatwiłem szybko (1 dzień) i zdalnie - jeden telefon i wymiana kilku maili.
Jeśli ktoś chce sprawdzić inną ofertę niż ma teraz, to podaję kontakt i polecam:
791-216-170
[email protected]
A jaka ubezpieczalnia. ?Hej chciałem powiedzieć, że dziś kupiłem ubezpieczenie u pani Joanny z ubezpieczsie.net, polecam bo dostałem ofertę o 20% niższą niż w PZU.